SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonska zaradi bojazni pred spletnim kriminalom pospešeno uri hekerje

1

termometer

Najbolj razvita dežela Daljnega vzhoda se spopada s čedalje večjim strahom pred nepooblaščenimi vstopi v informacijske sisteme, ki nadzorujejo finance, vladne podatke in prometno infrastrukturo.

Za internetno varnost Japonske danes skrbi več kot 265 tisoč strokovnjakov, a si jih ta naziv zasluži le dobrih sto tisoč – preostali po mnenju japonskega ministrstva za obrambo potrebujejo nadaljnje usposabljanje. Čeprav je bojevnikov proti kibernetskemu kriminalu že zdaj več kot četrt milijona, jih Japonci potrebujejo še veliko več – vsaj 80 tisoč, poroča lokalni novičarski portal The Mainichi.

Ker so napadi na spletne postojanke čedalje kompleksnejši, je težavnejša tudi vzpostavitev ustreznih obrambnih mehanizmov, ti pa zahtevajo izkušene poznavalce internetnih ekosistemov. Japonska se jih trudi izuriti čim več – avgusta letos je gospodarsko ministrstvo tako že deveto leto zapored sofinanciralo IT-tabor, na katerem so 41 izbrancem z japonskih srednjih šol in fakultet pet dni predavali najbolj izurjeni svetovni strokovnjaki na področjih računalniških virusov, varovanja baz podatkov in kiberterorizma. Nadebudni hekerji so se pomerili tudi v tekmovalnem vdiranju v omrežja. Usposabljanje novih strokovnjakov ima sicer tudi drugo, temnejšo plat – ker japonska vlada vsem ne more zagotoviti služb, precej znanja ostane neizkoriščenega, v preteklosti pa se je dogajalo že tudi, da so dobro izobraženi računalničarji spremenili nazore in se nenadoma obrnili proti svojim "stvariteljem".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin