Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
20. 4. 2017,
16.19

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

Iskra S&T Iskratel Željko Puljić ETA 80 Fitipaldi telefon Kranj avtorske pravice intelektualna lastnina patent

Četrtek, 20. 4. 2017, 16.19

1 leto, 4 mesece

ETA 80, po domače Fitipaldi: (ne)srečna zgodba o slovenskem telekomunikacijskem ponosu

Izvirnik najbolj pogosto kopiranega telefona je – slovenski!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

ETA 80, Fitipaldi, telefon, Iskra, Iskratel | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Pri ustvarjanju svetovne telekomunikacijske zgodovine je sodelovala tudi majhna Slovenija, ki je zapisala nekaj zelo uspešnih zgodb.

Malokdo se ga spomni po njegovem uradnem imenu ETA 80 in vedno manj je tistih, ki vedo, da je bil ta telefon, sad slovenskega oblikovalskega in tehnološkega znanja, ena od največjih tarč ponarejevalcev. "Z njegovimi ponaredki so Kitajci začeli svojo tehnološko revolucijo," se pošali Željko Puljić, glavni izvršni direktor družbe Iskratel, ki te dni proslavlja 70 let svojega neprekinjenega delovanja (sprva kot del poslovnega sistema Iskra).

Ali je pred kakšnimi štirimi desetletji tudi vaše gospodinjstvo gostilo ta telefon? | Foto: Srdjan Cvjetović Ali je pred kakšnimi štirimi desetletji tudi vaše gospodinjstvo gostilo ta telefon? Foto: Srdjan Cvjetović

Drzen in napreden telefon, vreden olimpijskih iger

Stacionarni telefon ETA 80 in njegovi rojaki s številkami do 85, ki so se nam v spomine bolj vrezali s svojim vzdevkom fitipaldi, so tudi v spoštovanja vrednih letih. Prihodnje leto bo minilo ravno 40 let od prve predstavitve modela ETA 80 na ljubljanskem sejmu elektronike, v naslednjih letih pa so mu sledili modeli ETA 81 do ETA 85, ki so dodajali kakšno novo funkcijo (npr. takrat še revolucionarno ponavljanje zadnje klicane številke) ali podrobnost na ohišju, a so vendarle ohranili skupno prepoznavno podobo in trpežnost.

Njegovo obliko je podpisal takratni vodja oblikovalcev v Iskri dr. Davorin Savnik. Njegova drugačnost in nekaj novih tehnoloških novosti (ki bi se današnjim najstnikom morda zdele kamena doba, a takrat niti najmanj niso bile samoumevne) je bilo dovolj prepričljivih, da je dve leti pozneje prav ETA 80 postal službeni telefonski aparat poletnih olimpijskih iger v Moskvi.

Sedemdeset let je na področju komunikacij zelo dolga doba, za današnje mlade polnoletnike neprepoznavno daleč. | Foto: Srdjan Cvjetović Sedemdeset let je na področju komunikacij zelo dolga doba, za današnje mlade polnoletnike neprepoznavno daleč. Foto: Srdjan Cvjetović

Kopij z ukradeno idejo veliko več kot slovenskih pristnih fitipaldijev

Že nekaj let po premieri je fitipaldi začel osvajati prestižne mednarodne oblikovalske nagrade. Od Nemčije do Japonske, ETA 80 in njegovi bližnji sorodniki se še danes lahko pohvalijo kot eden od največkrat nagrajenih telefonskih aparatov na svetu.

Žal ga Iskra ni ustrezno intelektualno zaščitila na svetovnih trgih in so se skupaj z njegovimi uspehi začeli vrstiti tudi njegovi ponaredki – od Amerike do Kitajske in celo Južne Koreje, kjer je Goldstar, njegov naslednik je LG, sam prodal več kot 150 milijonov "svojih" telefonov – ocenjujejo, da je to kar polovica vseh kopij, ki so prihajale s skoraj 20 različnih strani! Število kopiranih telefonov je vsaj za petdesetkrat preseglo število pristnih fitipaldijev, ki so bili vsi narejeni v Kranju.

Slovenska zgodba, o kateri je svet slišal premalo informacij in celo napačne. O telefonskem aparatu ETA 80 govori Željko Puljić, glavni izvršni direktor družbe Iskratel.

Draga lekcija o pomeni zaščite uspešnih avtorskih del

Čeprav je model "Fitipaldi" po eni strani zgodba o uspehu v slovenski telekomunikacijski zgodovini, je obenem tudi ena od najbolj žalostnih, saj pravi ustvarjalci niso bili deležne takšne pozornosti in materialnega uspeha kot tisti, ki jim je idejo zaradi pomanjkljive zaščite avtorskih in intelektualnih pravic uspelo iztržiti sebi v prid.

Šele v zadnjem desetletju je telefonski aparat ETA 80 dobil svoje zasluženo mesto v zbirkah pomembnih svetovnih muzejev sodobne umetnosti, kot je newyorška MoMA (Museum of Modern Art).

Panoga, v kateri je 70 let zelo dolga doba

V kranjskem Iskratelu se ob svojem dopolnjenem sedmem desetletju obstoja spomnijo tudi uspešnih zgodb na področju telekomunikacijske infrastrukture. Med njimi je tudi telefonska centrala SI2000, ki je bila prodajna uspešnica predvsem na območju današnje Ruske federacije.

Telefonska centrala Si2000 je bila eden od največjih izvoznih uspehov slovenskega gospodarstva v devetdesetih letih, pojasnjuje Janez Öri, direktor za trženje in strateški razvoj v družbi Iskratel.

Zlasti so ponosni, da so po dveh desetletjih sicer uspešnega sodelovanja z nemškim Siemensom vendarle nadaljevali svojo pot samostojno, kot slovensko podjetje, in kljub velikim izzivom prepričali naročnike v 30 državah, kjer so še danes aktivno prisotni. "Mislim, da ima samo še Ericsson daljšo tradicijo od nas v svetu telekomunikacij, kjer je 70 let zelo dolgo doba," je ponosno sklenil Puljić.

Ne spreglejte