SiolNET. Digisvet Novice
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evroposlanci zavrnili zelo sporen predlog, a še zdaleč ni konec

0,73

termometer

Glasovanje, Evropski parlament, evroposlanec, evroposlanka, Strasbourg
Foto: Reuters

Evroposlanci so na zasedanju v Strasbourgu zavrnili stališče enega od odborov Evropskega parlamenta o kontroverznem predlogu za spremembo direktive EU o avtorskih pravicah, ki bi po napovedih številnih strokovnjakov lahko uničila internet, kot ga poznamo danes. A upanja za podpornike reforme avtorskega prava EU, med katere spadajo predvsem združenja, ki zastopajo kreativno industrijo, še ni konec. 

Proti predlogu nove direktive EU o avtorskih pravicah, ki ga je na glasovanje na plenarno zasedanje Evropskega parlamenta 21. junija poslal Odbor EP za pravne zadeve (JURI), se je na današnjem glasovanju opredelilo 318 evropskih poslancev, za jih je glasovalo 278, oddaje glasu pa se jih je vzdržalo 31. 

Da bodo glasovali proti sprejemu predloga, je že pred glasovanjem po podatkih spletnega portala danesjenovdan.si napovedalo pet slovenskih predstavnikov v Evropskem parlamentu: Tanja Fajon, Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin in Igor Šoltes.

Glas "za" bi oddal le evroposlanec Franc Bogovič, Ivo Vajgl in Lojze Peterle pa sta bila pred glasovanjem še neodločena. 

Današnje glasovanje v Evropskem parlamentu sicer še ne pomeni konca za reformo avtorskega prava EU. Evroposlanci so namreč zgolj zavrnili stališče Odbora EP za pravne zadeve. To pomeni, da je dokumentacijo predloga zdaj mogoče dopolniti oziroma predelati, evropski poslanci pa bodo o njej znova glasovali na septembrski seji. 

Idejni oče spremembe direktive o avtorskih pravicah in kontroverznih novih členov je bil evroposlanec iz Nemčije Axel Voss. Idejni oče spremembe direktive o avtorskih pravicah in kontroverznih novih členov je bil evroposlanec iz Nemčije Axel Voss. Foto: Wikimedia Commons

Kaj bi evropskemu internetu prinesla sprememba direktive o avtorskih pravicah?

Nasprotniki prenovljene direktive so v mesecih pred glasovanjem evropskih poslancev opozarjali na posamične člene predloga, ki bi lahko konkretno posegli v svobodo interneta. 

Za najbolj sporna sta veljala člena 11 in 13:

Člen 11 je predvideval uveljavitev plačila neke vrste davka na spletne povezave, ki vodijo do avtorsko zaščitenih vsebin. Če bi nekdo na svoji spletni strani delil povezavo do novice, bi bil tisti, ki jo je objavil na svojem spletišču, upravičen do denarnega nadomestila.

Slovenski evropski poslanec Igor Šoltes je na svoji spletni strani pred časom opozoril na člen 11 predloga nove direktive EU o avtorskih pravicah in na to, kaj bi pomeni za svobodo evropskega interneta. "Uvedba takšnega nadomestila se je že izjalovila v Nemčiji in Španiji, ki sta z njim poskušali pred leti," je pojasnil Šoltes in opozoril, da bi takšno pravilo zapečatilo usodo prostega dostopa do informacij. Slovenski evropski poslanec Igor Šoltes je na svoji spletni strani pred časom opozoril na člen 11 predloga nove direktive EU o avtorskih pravicah in na to, kaj bi pomeni za svobodo evropskega interneta. "Uvedba takšnega nadomestila se je že izjalovila v Nemčiji in Španiji, ki sta z njim poskušali pred leti," je pojasnil Šoltes in opozoril, da bi takšno pravilo zapečatilo usodo prostega dostopa do informacij. Foto: Ana Kovač

Člen 13 bi medtem ponudnikom spletnih storitev (spletne strani, aplikacije, platforme) naložil odgovornost, da začnejo uporabljati filtre, ki bi ob vsaki objavi uporabnikov preverjali, ali vsebina objave morda ne krši avtorskih pravic.

Če bi se izkazalo, da jih, bi filter samodejno preprečil prikazovanje objave. To bi na vseh spletiščih, ki so dostopna v EU, vplivalo na oziroma močno omejilo dostopnost fotografij, videoposnetkov, besedil, zvočnih posnetkov, objav in komentarjev na družbenih omrežjih, celo programske kode, trdijo nasprotniki predloga spremembe direktive.

Preberite več o tej temi:

Evropska unija Digisvet Internet v EU visi na nitki: sprejet zelo sporen predlog zakona Evropska unija Digisvet Bo Evropska unija kmalu uničila internet, kot ga poznamo?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin