Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
29. 9. 2017,
13.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Natisni članek

Space X Elon Musk

Petek, 29. 9. 2017, 13.49

6 let, 6 mesecev

Pozabite letala: na drugo stran sveta že kmalu v samo pol ure?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Elon Musk, prvi mož vesoljskega podjetja SpaceX in tovarne električnih avtomobilov Tesla, si zares želi, da se namesto na letalo vkrcamo na raketo, ki nas bo v pičlih 30 minutah s hitrostjo 27.000 kilometrov na uro za ceno povprečne letalske vozovnice odpeljala na drugo stran sveta. Prvo potniško raketo bo začel sestavljati že naslednje leto. Slovenski fizik medtem meni, da Musk napovedi ne bo mogel uresničiti, ker je takšen projekt neizvedljiv.

Kot lahko vidimo v zgornjem danes objavljenem videoposnetku, ki prikazuje vizijo Elona Muska, se potniki v New Yorku vkrcajo na trajekt, ki jih odpelje do plavajoče ploščadi, na kateri čaka raketa. Ta potnike nato odnese v vesolje, kjer se raketa loči na dva dela.

Pogonski sklop se obrne in odpotuje nazaj v New York, vesoljsko plovilo, v katerem so potniki, pa z največjo hitrostjo 27.000 kilometrov na uro nadaljuje pot proti Šanghaju, kjer na plavajoči ploščadi pristane po vsega 39 minutah. Trenutno let med Šanghajem in New Yorkom v povprečju traja skoraj 15 ur. 

Najkrajša zračna razdalja med Šanghajem in New Yorkom znaša skoraj 12.000 kilometrov.  | Foto: YouTube Najkrajša zračna razdalja med Šanghajem in New Yorkom znaša skoraj 12.000 kilometrov. Foto: YouTube

"Velika j*bena raketa"

Elon Musk je napovedal, da bodo način potovanja, ki bi bil zagotovo največja revolucija po komercialnem letalstvu, v podjetju SpaceX začeli razvijati v naslednjih šestih do devetih mesecih. Sočasno se bo začel tudi razvoj pogonske rakete, ki bi potnike v Muskovem plovilu odnesla v vesolje.

Pri SpaceX raketi v šali pravijo BFR, kar je kratica za "Big Fucking Rocket" oziroma "velika j*bena raketa". 

Raketa BFR na vzletni ploščadi na morski gladini, kot so si jo zamislili v podjetju SpaceX. | Foto: Twitter - Voranc Raketa BFR na vzletni ploščadi na morski gladini, kot so si jo zamislili v podjetju SpaceX. Foto: Twitter - Voranc

Elon Musk je tudi ocenil, da tak način potovanja ne bi smel biti dražji od povprečne cene letalske vozovnice za isto destinacijo. Ob Šanghaju je v videoposnetku pokazal tudi trajanje potovanja med Hongkongom in Singapurjem (22 minut), Londonom in New Yorkom (29 minut), Bangkokom in Dubajem (27 minut), New Delhijem in San Franciscom (40 minut). 

Preden bo Elon Musk začel ponujati raketne namesto letalskih prevozov, bo moral sicer izpiliti tehniko pristajanja svojih plovil:

Slovenski fizik: Elon Musk ne zna računati

Muskovo napoved raketnega prevozništva je za Siol.net komentiral matematik in fizik Mitja Prosen, ki meni, da je projekt s številkami, ki jih navaja podjetje SpaceX, preprosto neizvedljiv. 

"Zdi se, da Elon Musk ne zna računati, saj se matematika njegovega raketnega načina potovanja pod pogojem, da želi vse potnike ohraniti žive, ne izide. Da bi plovilo v tako kratkem času doseglo takšno potovalno hitrost, bi jo moralo nabirati z veliko višjim konstantnim pospeškom, kot ga je mogoče preživeti."

Prosen je ocenil, da bi potniki med dviganjem rakete podjetja SpaceX v vesolje po trenutnih načrtih izkusili konstantno silo pospeška 3G oziroma trikratnik gravitacijskega pospeška Zemlje, izpostavljeni pa bi mu bili več deset minut, kar bi bilo zanje najverjetneje smrtonosno. 3G je bil, na primer, absolutni maksimum sile pospeška, ki so jo občutili astronavti v plovilu Space Shuttle (na fotografiji).  | Foto: Thinkstock Prosen je ocenil, da bi potniki med dviganjem rakete podjetja SpaceX v vesolje po trenutnih načrtih izkusili konstantno silo pospeška 3G oziroma trikratnik gravitacijskega pospeška Zemlje, izpostavljeni pa bi mu bili več deset minut, kar bi bilo zanje najverjetneje smrtonosno. 3G je bil, na primer, absolutni maksimum sile pospeška, ki so jo občutili astronavti v plovilu Space Shuttle (na fotografiji).  Foto: Thinkstock

Načrta za Mars in Luno še vedno še kako živa

Oznanilo Elona Muska o novem načinu potniških prevozov na Zemlji je bilo sicer prihranjeno čisto za konec današnjega predavanja o načrtih za potovanje na Mars in Luno, ki ga je podjetje SpaceX organiziralo v Avstraliji.

Musk je poudaril, da bo SpaceX v bližnji prihodnosti vsa sredstva usmeril v razvoj nove pogonske rakete (že omenjena BFR), ki bo dovolj zmogljiva tudi za medplanetarne prevoze - v prvi vrsti seveda dostavo astronavtov in njihovih potrebščin na Mars. 

 

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Raketa BFR bo ključna tudi za izpolnitev poznejših faz Muskove vizije za kolonizacijo bližnjega vesolja - vzpostavitev stalnih kolonij oziroma vsaj vesoljskih postaj na Luni in Marsu. Poglejte, kako si jih je zamislil Elon Musk:

 

Moon Base Alpha

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

 

Mars City Opposite of Earth. Dawn and dusk sky are blue on Mars and day sky is red.

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Ne spreglejte