Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
2. 11. 2020,
18.56

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,61

16

Natisni članek

digizgodbe kriptovaluta Damian Merlak

Ponedeljek, 2. 11. 2020, 18.56

3 leta, 5 mesecev

Edinstven vpogled v življenje osmega najbogatejšega Slovenca

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,61

16

Damian Merlak | Damian Merlak svoj denar rad vlaga v perspektivne tehnologije, ki so po njegovem mnenju kritično pomembne za prihodnost človeštva. Meni tudi, da bo moralo človeštvo, če želi preživeti, slej ali prej kolonizirati Mars. | Foto Instagram / Damian Merlak

Damian Merlak svoj denar rad vlaga v perspektivne tehnologije, ki so po njegovem mnenju kritično pomembne za prihodnost človeštva. Meni tudi, da bo moralo človeštvo, če želi preživeti, slej ali prej kolonizirati Mars.

Foto: Instagram / Damian Merlak

Damian Merlak, lani osmi najbogatejši Slovenec, je pretekli konec tedna na družbenem omrežju Instagram na široko odprl vrata v svoje zasebno življenje. 

33-letni Kranjčan Damian Merlak je zgodaj prepoznal potencial bitcoina oziroma kriptovalut in s prijateljem Nejcem Kodričem leta 2011 ustanovil borzo za kriptovalute Bitstamp, ki je še vedno ena najbolj prepoznavnih na svetu. Merlak je iz Bitstampa izstopil leta 2018 in se posvetil naložbam v vrednostne papirje, nepremičnine in energetiko.

Revija Manager je vrednost njegovega premoženja lani ocenila na 124 milijonov evrov in ga uvrstila na osmo mesto na seznamu najbogatejših Slovencev. 

Merlak je pretekli konec tedna na svojem profilu na družbenem omrežju Instagram odgovarjal na vprašanja sledilcev, teh ima na Instagramu okrog 7.600. Nabralo se jih je precej, izpostavljamo pa nekaj najzanimivejših odgovorov.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Flying home for Christmas 🎄 #christmas #drivinghomeforchristmas #bombardier #bombardierglobal6000

A post shared by Damian Merlak (@damianmerlak) on

Pot do uspeha in bogastva je pravilno zastavil že v osnovni šoli

"Že v osnovni šoli sem se vpisal v krožek programiranja, ki me je tako pritegnilo, da sem šolanje nadaljeval na srednji računalniški šoli. Takrat sem v prostem času začel izdelovati spletne strani za podjetja. Naslednji korak je bil študij računalništva na FRI (Fakulteta za računalništvo in informatiko v Ljubljani). Po treh mesecih študija sem začel delati kot programer v enem od IT podjetij," je pojasnil Merlak.

Predavanja na fakulteti je nato kmalu prenehal obiskovati in le še programiral, denar od dela pa vlagal v delnice. Leta 2011 je odkril bitcoin in začel z njim najprej trgovati, nato ga rudariti, nazadnje pa je s prijateljem Nejcem Kodričem ustanovil kriptoborzo Bitstamp

Nejc Kodrič (levo) in Damian Merlak (desno) sta pri Bitstampu sodelovala do leta 2018, ko je Merlak zapustil kriptoborzo. Kodrič je z mesta direktorja Bitstampa medtem odstopil prejšnji mesec, a v podjetju ostaja kot član uprave. | Foto: YouTube (Bitstamp), Twitter Nejc Kodrič (levo) in Damian Merlak (desno) sta pri Bitstampu sodelovala do leta 2018, ko je Merlak zapustil kriptoborzo. Kodrič je z mesta direktorja Bitstampa medtem odstopil prejšnji mesec, a v podjetju ostaja kot član uprave. Foto: YouTube (Bitstamp), Twitter

Bitstampovo platformo je Merlak v celoti sprogramiral sam ob delu, saj je za slovensko IT podjetje delal še dve leti po ustanovitvi Bitstampa. Kriptoborza je prve programerje zaposlila šele leta 2015, je pojasnil. 

Svojo pot v Bitstampu je Merlak sklenil leta 2018 in se posvetil ustvarjanju novih podjetij in naložbam na finančnih trgih. Svoj delež v Bitstampu je sicer prodal za več kot sto milijonov evrov.

Kaj je storil, ko je zaslužil prvi milijon evrov

"Kupil sem si električni avtomobil Tesla Model S in parcelo v Portorožu. Tam sem kasneje postavil hišo, ki jo uporabljam, ko sem v Sloveniji," je zapisal Merlak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kranj - Luxembourg: 1000 km, 4 superchargers. Travel cost: 0.00 EUR. #tesla #supercharger #luxembourg

A post shared by Damian Merlak (@damianmerlak) on

Ena prvih stvari, ki jih je storil, ko "se je nabralo dovolj financ", je bilo sicer tudi to, da je pustil redno službo v že omenjenem IT podjetju.  

Razpet med Slovenijo, Malto in Dubajem

Čeprav ima "slovenski" dom v Portorožu, je Merlak v zadnjih letih največ časa preživel na Malti, kjer ima v najemu hišo z bazenom. Decembra lani je oznanil, da je kupil stanovanje na elitni lokaciji v eni od stolpnic v Dubaju.

Za zdaj sicer še ne ve, ali se bo z Malte sploh preselil v Dubaj.

Kot pravi, ima sicer še vedno najraje razgled z dvorišča svoje hiše v Portorožu. 

Kako je danes videti dan mladega milijonarja

"Ko se zbudim, pregledam e-pošto in stanje na finančnih trgih. Nato sledi odpisovanje na e-pošto, opravim tudi telefonske klice. Ob 15.30 se odpre newyorška borza in takrat spremljam, kaj se dogaja, ter postavim oziroma prilagodim aktivna naročila. Po tem se ponovno posvetim drugim stvarem, zvečine je to še več e-poštnih sporočil in telefonskih klicev. V ozadju se venomer predvaja TV-kanal CNBC, da lahko, če se kaj zgodi, ukrepam takoj. Borza se zapre ob 22. uri in takrat je moj dan končan," je pojasnil in dodal, da vsako noč praviloma spi vsaj osem ur. 

Ali ti lahko 124 milijonov evrov kupi srečo? Ne, denar ti ne more kupiti sreče, lahko pa odpravi veliko razlogov, ki te delajo nesrečnega, je realističen Merlak. Po drugi strani pa lahko denar prinese tudi veliko težav, ki jih prej nisi imel, je zapisal na Instagramu. | Foto: Planet TV Ali ti lahko 124 milijonov evrov kupi srečo? Ne, denar ti ne more kupiti sreče, lahko pa odpravi veliko razlogov, ki te delajo nesrečnega, je realističen Merlak. Po drugi strani pa lahko denar prinese tudi veliko težav, ki jih prej nisi imel, je zapisal na Instagramu. Foto: Planet TV

V enem dnevu je največ zaslužil ...

... milijon evrov, je pojasnil Merlak. Ni sicer razkril, ali je šlo za dobiček od kriptovalut, delnic ali katere druge naložbe. Med njegovimi največjimi "generatorji" denarja na finančnih trgih so sicer delnice podjetij Tesla, Amazon in Cloudflare, je razkril. Če bi moral do konca življenja staviti na le tri delnice, pa bi vložil v podjetja Palantir, Cloudflare in Beyond Meat.

Kaj pa največja izguba? Zaradi občasno nepredvidljivega dogajanja na borznih trgih se je vrednost njegovega premoženja na neki točki znižala tudi že za kar pet milijonov evrov, je razkril. 

Bohinjsko jezero
Novice Kriptomilijonar kupil štiri propadajoče bohinjske hotele #video

Od bitcoinov do delnic, nepremičnin in baterij

Po izstopu iz sveta kriptovalut največji delež Merlakovega portfelja predstavljajo delnice ameriških podjetij, je zapisal na Instagramu. Lani je kupil tudi štiri bohinjske hotele in jih začel prenavljati, podal pa se je tudi v svet energetike in soustanovil podjetje Ngen, ki v masovnih in zelo dragih - Merlak je v Ngen vložil 15 milijonov evrov - Teslinih baterijah hrani presežek proizvedene električne energije:

Navedel je tudi zanimiv podatek: ne ve, koliko bitcoinov je imel na vrhuncu svoje vpletenosti v kriptovalute. Ocenil je, da najverjetneje med 3.000 in 5.000. Toliko bitcoinov bi bilo glede na današnje cene vrednih 34 oziroma 57 milijonov evrov. 

Damian Merlak
Novice Kriptomilijonar obupal nad govejo farmo

Zavidljiv vozni park

Kakšne avtomobile vozi nekdo, ki ima pod palcem 124 milijonov evrov? Njegovo trenutno osebno vozilo je ameriški prestižni terenec Cadillac Escalade. V Portorožu, kjer ima slovensko rezidenco, so ga v poletnih mesecih opazili tudi v športnem kupeju BMW Z4

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bang bang

A post shared by Damian Merlak (@damianmerlak) on

Merlak je razkril, da je njegova želja sicer britanski luksuzni superšportnik Bentley Continental GT Mulliner Coupe. Cena tega avtomobila se začne pri vsaj 200 tisoč evrih. 

Slovenski milijonar je tudi solastnik manjšega potniškega letala Bombardier Challenger 350. Kot je pojasnil v odgovoru na Instagramu, čisto svojega letala ne potrebuje, ker ne leti tako pogosto. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I'm back

A post shared by Damian Merlak (@damianmerlak) on

Progresiven pogled na univerzitetno izobrazbo

Na vprašanje, ali se mu zdi vredno pridobiti univerzitetno izobrazbo, je Merlak odgovoril, da se mu zdi to smotrno, če to nekdo potrebuje za dosego svojega cilja, sicer pa ne. 

"Študirati, ker je to 'normalno', ker to od tebe pričakujejo starši ali če ne veš, kaj bi drugega počel, je metanje v koš najbolj produktivnih let svojega življenja. Jaz še nikoli nisem nikogar vprašal, kakšno izobrazbo ima, niti nikogar plačal na podlagi njegove izobrazbe," je bil neposreden. 

Merlak na svojem profilu na družbenem omrežju Instagram pogosto objavlja fotografije in videoposnetke svojega vsakdana. Njegovi sledilci so ga poleti lahko spremljali med plutjem po Jadranskem morju na najeti luksuzni jahti, na kateri mu je družbo med drugim delala tudi slovenska pevka Špela Grošelj. | Foto: Siol.net / Posnetek zaslona na Instagramu Merlak na svojem profilu na družbenem omrežju Instagram pogosto objavlja fotografije in videoposnetke svojega vsakdana. Njegovi sledilci so ga poleti lahko spremljali med plutjem po Jadranskem morju na najeti luksuzni jahti, na kateri mu je družbo med drugim delala tudi slovenska pevka Špela Grošelj. Foto: Siol.net / Posnetek zaslona na Instagramu

Kako komentira pandemijo novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19

Kot je dejal, covid-19 negativno vpliva predvsem na njegove bohinjske hotele, katerih odprtje po prenovi se bo zamaknilo na leto 2021. Pred ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa se je umaknil na Malto, a so ga v zadnjem času dosegli tudi tam, saj je oktobra število primerov okužb na Malti močno naraslo.

Merlak sicer meni, da je "koronanorija", kot je poimenoval stanje, v katerem se je skoraj ves svet znašel v zadnjih nekaj mesecih, posledica mešanice senzacionalizma medijev, razdvojene politike in želje po pozornosti dela stroke. 

Covid-19 je za Merlaka sicer tudi poslovna priložnost. Razkril je namreč, da je že pred časom vložil v delnice podjetja Moderna, ki razvija cepivo za novi koronavirus, to je trenutno v zadnjem stadiju preizkušanja. 

Damian Merlak svoj profil na družbenem omrežju Instagram izkorišča tudi v dobrodelne namene. Ob doseganju okroglih mejnikov v številu sledilcev (4.000, 7.000) denar namreč daruje dobrodelnim organizacijam, ki mu jih pomagajo izbrati njegovi sledilci.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Damian Merlak svoj profil na družbenem omrežju Instagram izkorišča tudi v dobrodelne namene. Ob doseganju okroglih mejnikov v številu sledilcev (4.000, 7.000) denar namreč daruje dobrodelnim organizacijam, ki mu jih pomagajo izbrati njegovi sledilci. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na ameriških volitvah bi podprl Trumpa

Zakaj? "Če bi moral izbirati med znanim (Trump) in neznanim (Biden), bi izbral znanega. Dober za gospodarstvo, ni začel novih vojn. Je edini zahodni voditelj, ki se je upal po robu postaviti Kitajski," je izbiro utemeljil Merlak.

Meni sicer, da morebiten poraz Trumpa na volitvah ne bo bistveno vplival na borzne trge. "Če zmaga Trump, bo to pozitivno vplivalo na trg. Če zmaga Biden, se bo trg malo zatresel, a se bo kmalu vse uredilo."

Kaj je naslednja velika stvar po bitcoinu?

Naslednja velika investicija je, pravi Merlak, nekaj, o čemer se ljudje ta trenutek pogovarjajo v gostilnah (seveda v prenesenem pomenu - gostilne so trenutno zaprte zaradi epidemije koronavirusa), kar je ta trenutek v domeni entuziastov in "čudakov". Nekaj, na kar ljudje iz tradicionalnih oziroma ustaljenih gospodarskih panog gledajo zviška.

Takšen je bil nekoč bitcoin, je zapisal Merlak in dodal, da od leta 2011 še ni našel ničesar, kar bi ga pritegnilo tako zelo kot bitcoin. "Kaj je tista naslednja velika stvar, je večno vprašanje. Ljudje, kot sem jaz, jo iščemo vsak dan," je sklenil Merlak. 

Preberite tudi:

Zabava Merlak Grošelj
Trendi Opazili smo: samska Špela Grošelj na jahti kriptomilijonarja Merlaka

 

Ne spreglejte