SiolNET. Posel danes Novice
5,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jesenice dobile največji baterijski hranilnik elektrike v regiji #video

5,13

termometer

Na Jesenicah so odprli hranilnik električne energije. V domači investiciji, vredni okrog 15 milijonov evrov, so se združile sanje enega od najbogatejših Slovencev, 33-letnega kriptomilijonarja Damiana Merlaka in gorenjskega podjetnika Romana Bernarda. Odprtja pa se je udeležil tudi drugi človek ameriške multinacionalke Tesla.

Hranilniki električne energije podjetja NEGN so velike baterije, v katerih se shrani presežna električna energija. Ko se pokaže potreba, elektriko oddajo nazaj v elektro omrežje.

Roman Bernard je pojasnil, da vedno več elektrike pridobimo iz obnovljivih virov, a da je dobava iz teh virov nestanovitna. Ko imamo na primer sonce, je, ko ga ni, elektrike ni. "Kako to izravnati v energetskem sistemu? S tehnologijo, kot jo imamo zdaj, si ne predstavljam."

Z enim od najbogatejših Slovencev Damianom Merlakom sta združila moči in se pognala v neraziskano območje. Tik ob daljnovodu na Koroški Beli sta postavila, preprosto povedano, ogromno baterijo. 

"Všeč so mi nove tehnologije, rad ženem svet naprej," je odločitev za sodelovanje pojasnil Merlak. Ta ima v lasti dobro polovico junija ustanovljenega podjetja NGEN, preostalo ima v lasti Bernard.

Vrhunec trenutne tehnologije

Na videz gre pri 15 milijonov težki naložbi za le nekaj belih kock. A v njih se skriva vrhunec trenutne tehnologije, shrambe električne energije, je razlagal Evan Rice, ki je šef prodaje in s tem drugi človek Tesle (za Elonom Muskom). Zaradi take politike podjetja Tesla izjav ne daje.

Skupaj bi ta kompleks lahko napajal okoli 100 šol. Največji na svetu, ki ga je v Avstraliji odprl sam Elon Musk, je šestkrat večji.

Ko dobijo nove baterije, pa bodo začeli graditi še enega, je pojasnil Bernard.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 41
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin