Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
5. 7. 2016,
11.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

varovanje zasebnosti operacijski sistem Windows 8.1 Windows 7 Windows 10 Windows Microsoft

Torek, 5. 7. 2016, 11.24

6 let, 7 mesecev

Dobronamerno sporočilo je lahko tudi nadlega – poglejte, zakaj!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Microsoft opozarja, da se 29. julija izteče obdobje brezplačne nadgradnje operacijskih sistemov Windows 7 in 8.1 na Windows 10 – ampak vsiljevanje tovrstnih oglaševalskih oken je vedno bolj moteče!

Kaj vse je pripravljen narediti Microsoft, da bi čim več uporabnikov prepričal v prehod na operacijski sistem Windows 10? Že prej je preizkušal potrpežljivost mnogo uporabnikov, ko je vsiljeval okna in obvestila o nadgradnji prek svoje aplikacije za nadgradnjo, kar je pripeljalo do tega, da so naveličani programerji celo razvili orodja za onemogočanje teh vztrajnežev.

Toda zdaj, slabe štiri tedne pred koncem promocijskega obdobja, je Microsoft uporabnike operacijskih sistemov Windows 7 in 8.1, tistih, ki so zdaj še upravičeni do brezplačne nadgradnje, "razveselil" z novim obvestilom, ki ga mnogi ne prepoznavajo kot dobronamerno obvestilo, temveč kot vsiljeno oglaševanje – prek celega zaslona!

Desetka več ve o svojih uporabnikih kot predhodniki

Uporabnik se lahko odloči za takojšnjo nadgradnjo ali za ponovni opomnik – prvega lahko pričakuje čez tri dni. Po 29. juliju, to je točno eno leto od zagona tega Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema, bo za Windows 10 treba odšteti predvidoma dobrih sto evrov.

Kaj vse je pripravljen narediti Microsoft, da bi čim več uporabnikov prepričal v prehod na operacijski sistem Windows 10?  | Foto: Kaj vse je pripravljen narediti Microsoft, da bi čim več uporabnikov prepričal v prehod na operacijski sistem Windows 10?

Windows 7 je bil prvič objavljen pred šestimi leti, Windows 8.1 pa je star dve leti. Windows 10 je nekako združil najboljše lastnosti priljubljene sedmice in nekoliko manj priljubljene osmice, ki pa je vendarle prinesla nekaj zanimivih novosti in izboljšav. Zagovorniki uporabniške zasebnosti pa so prepričani, da je prava cena, ki jo plačujejo uporabniki Microsoftovega novinca med operacijskimi sistemi, delna izguba zasebnosti, saj Windows 10 veliko bolj spremlja uporabnikova dejanja, kot so to počeli njegovi predhodniki.

Zdaj "napadajo" že čez celoten zaslon

Microsoft obljublja, da spornega obvestilnega okna ne bo pošiljal uporabnikom, katerih računalniki niso združljivi z Windows 10, prav tako ne tistim, ki so že poskusili namestiti Windows 10, in predvsem ne tistim, ki so ga namestili in po tem izkoristili pravico, da se v primeru nezadovoljstva v 31 dneh vrnejo na predhodni operacijski sistem. Prizaneseno bo tudi tistim, ki so s spremembo v registru (ni priporočljivo za večino uporabnikov) že preprečili predhodna obvestila o Microsoftovi ponudbi.

Tokratno obvestilo pa je mejnik, saj so se v Redmondu prvič odločili, da z njim zasežejo celoten zaslon in ne samo del zaslona ali izvajanje neke aplikacije. Prvi odzivi kažejo, da so uporabniki zelo naveličani takih eksperimentov kljub morebitnemu dobremu sporočilu, ki ga takšna obvestila prinašajo.

Ne spreglejte