SiolNET. Digisvet Novice
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger
V Združenem kraljestvu jih skrbi kritično pomanjkanje digitalnih znanj

Do naslednjega leta bo Otok potreboval 745 tisoč novih kadrov z digitalnimi znanji

0,90

termometer

Od 65 milijonov prebivalcev Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske jih kar 5,8 milijona ni nikoli v življenju uporabilo interneta – kazalnikov pomanjkljive digitalne pismenosti je še več.

Nujno je treba ukrepati glede krize digitalnih znanj na Otoku, saj bosta v nasprotnem primeru ogroženi produktivnost in konkurenčnost države, svarijo londonski poslanci, zbrani v odboru za znanost in tehnologijo spodnjega doma parlamenta Združenega kraljestva. Po nekaterih ocenah kar 12,6 milijona prebivalcev Združenega kraljestva, to je skoraj petina, nima niti temeljnih digitalnih znanj.

Poslanci želijo čimprejšnje sprejetje vladne digitalne strategije, kot najresnejše dejavnike, ki vodijo do slabe digitalne pismenosti, pa izpostavljajo "trmasto digitalno izključevanje" in sistemske težave pri izobraževanju in usposabljanju. Poudarjajo, da bi več naporov, časa in sredstev v tovrstna usposabljanja morala nameniti tudi podjetja.

Kaj nakazuje nizko raven digitalnega znanja in pismenosti v Združenem kraljestvu?

  • 22 odstotkov računalniške in komunikacijske opreme v šolah je neučinkovite,
  • samo 35 odstotkov učiteljev računalništva je ustrezno usposobljenih,
  • 30 odstotkov zahtevanih delovnih mest za učitelje računalništva ni zasedenih,
  • do prihodnjega leta bo Združeno kraljestvo potrebovalo 745 tisoč novih kadrov z digitalnimi znanji,
  • 90 odstotkov delovnih mest zahteva najmanj osnovno raven digitalnega znanja in pismenosti,
  • pomanjkanje ustreznih digitalnih znanj britanskemu gospodarstvu vsako leto odščipne skoraj 80 milijard evrov iz naslova izgubljenih prihodkov.

Kaj so digitalna znanja?

Pristojni odbor spodnjega doma parlamenta v Londonu pojasnjuje, da ne obstaja enotna opredelitev digitalnih znanj, temveč da gre za zmožnost uporabe računalnikov in digitalnih naprav za dostop do interneta, zmožnost kodiranja ali ustvarjanja programske opreme, zmožnost kritične obravnave in presoje medijev ter "poučeno krmarjenje skozi negativne in pozitivne dejavnike spletne aktivnosti in sprejemanje premišljenih odločitev o vsebinah in storitvah, ki jih uporabljajo", še navaja britanska medijska hiša BBC.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin