Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
11. 12. 2016,
14.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

1

Natisni članek

digizgodbe nedeljska znanost

Nedelja, 11. 12. 2016, 14.20

6 let, 6 mesecev

Deset osupljivih zemljepisnih dejstev, ki vam jih v šoli niso povedali

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

1

Kaj vse najdemo, če pogledamo na zemljevid sveta? To vprašanje je pred dnevi nekdo zastavil na priljubljenem spletnem forumu AskReddit, mi pa smo odgovore spustili skozi sito in izbrali nekaj najzanimivejših. 

Otok na jezeru na otoku na jezeru na otoku 

Otok Vulcan Point je na jezeru Bulkang Taal, ki je na ognjeniškem otoku, ki je na jezeru Lawang Taal, ta pa je na Luzonu, največjem od otokov, ki sestavljajo Filipine.

Rusija je tako velika, da leži v 11 časovnih pasovih

Ko je na skrajnem vzhodu Rusije ura pet popoldne, je na evropski strani ura šest zjutraj. 

Časovni pasovi na Zemlji.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Časovni pasovi na Zemlji. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kako v Rusijo brez vizuma

Kakšen kilometer v Estonijo sega majhen delček Rusije v obliki škornja. Težava je, da seka glavno in praktično edino cestno povezavo med vasema Sesniki in Lutepää.

Ker bi obvoz trajal predolgo, Rusija na tem mestu dovoljuje prehod državne meje brez vizuma, če to storimo z avtomobilom in se med potjo ne ustavljamo, temveč gremo naprej (in obenem nazaj) proti Estoniji. 

S tem se lahko "hvalita" samo dve državi na svetu

Prebivalci vsake od njiju morajo prečkati še dve drugi državi, da pridejo do morja. V tako redkem geografskem položaju sta Liechtenstein (utesnjen med Švico in Avstrijo) ...

(Eden od primerov: Če želimo iz Lichtensteina priti do katerega koli morja, moramo prečkati Avstrijo in Italijo, Švico in Nemčijo ali pa Švico in Francijo.

... in Uzbekistan.

Za Uzbekistan to seveda velja, če Kaspijsko morje obravnavamo kot jezero, kar tudi je, saj nima stika s svetovnimi oceani, in ne kot pravo morje. Črno morje, na primer, podobno kot Kaspijsko morje kopno obdaja z vseh strani, a je prek Bosporske ožine in Dardanel povezano s Sredozemskim morjem, to pa z Atlantskim oceanom. 

V Avstraliji je ograja, ki je tako dolga kot vožnja iz Ljubljane v Dubaj

Ograja služi samo enemu namenu - varovanju ovčjih čred na kmetijah in rančih v jugovzhodnem delu Avstralije pred avstralskimi divjimi psi oziroma dingi. V drugi polovici 19. stoletja je bil dingo v kmetijski dejavnosti zelo prijaznem jugovzhodnem delu Avstralije praktično iztrebljen. Kmetje niso želeli, da se lačni divji psi v regijo vrnejo iz drugih delov Avstralije, zato so svojo drobnico zaščitili z ograjo. 

Ograja je dolga natanko 5.614 kilometrov. Pot iz Ljubljane v Dubaj z avtomobilom bi bila le sedem kilometrov daljša, pravi zemljevid Google Maps. | Foto: Ograja je dolga natanko 5.614 kilometrov. Pot iz Ljubljane v Dubaj z avtomobilom bi bila le sedem kilometrov daljša, pravi zemljevid Google Maps.

 

Atlantski vhod v Panamski prekop leži bolj na zahodu od pacifiškega

Kako je to mogoče, ko pa je Tihi ocean zahodneje od Atlantskega? To je mogoče zato, ker Panama ni navpična stena med Atlantikom in Pacifikom, temveč leži približno pravokotno na oba oceana.

Prekop so kopali tam, kjer je Panama najožja in kjer jim je lahko narava pomagala najbolj. Oglejte si spodnji zemljevid:

 | Foto:

Podcenjena velikost Tihega oceana

Krivda za to, da mnogi podcenjujejo velikost Tihega oceana, je v klasičnih zemljevidih, na katerih so vse celine na Zemlji v dvodimenzionalni ravnini.

Ob pogledu na tak zemljevid se zdi, da je Tihega oceana malo tam, malo pa tukaj.  | Foto: Ob pogledu na tak zemljevid se zdi, da je Tihega oceana malo tam, malo pa tukaj. 

Tihi ocean je v resnici tako velik, da ima svojo hemisfero. To pomeni, da je mogoče Zemljo iz vesolja pogledati tako, da vidimo samo Tihi ocean in (skoraj) nič kopnega, vse celine so na drugi strani planeta. Poglejte sliko spodaj:

Spodaj levo se vidi malo Avstralije, zgoraj desno čisto malo Severne Amerike. Vse drugo je Tihi ocean. Foto: Google Maps | Foto: Spodaj levo se vidi malo Avstralije, zgoraj desno čisto malo Severne Amerike. Vse drugo je Tihi ocean. Foto: Google Maps

Edinstveno mesto

Če bi iz mesta Stamford v ameriški zvezni državi Connecticut krenili proti vzhodu, zahodu, severu ali jugu ter se v vsako smer premikali v ravni črti, bi vselej končali oziroma morali prečkati ameriško zvezno državo New York. 

Proti zahodu bi v zvezno državo New York vstopili takoj, na severu čez nekaj deset kilometrov, na vzhodu in jugu pa bi prečkali Long Island, ki je prav tako del New Yorka. | Foto: Proti zahodu bi v zvezno državo New York vstopili takoj, na severu čez nekaj deset kilometrov, na vzhodu in jugu pa bi prečkali Long Island, ki je prav tako del New Yorka.

Rekorda za najdaljši lokalni polet nimajo ZDA, Rusija, Kitajska ali Avstralija, temveč Francija

Gre za polet iz Pariza v Saint-Denis na otoku Reunion v Indijskem oceanu. Reunion, ki leži blizu Madagaskarja, namreč spada pod ozemlje Francije. 

Če bi z ladjo odplul z vzhodne obale Kanade in ves čas plul v ravni črti, ti kopno niti enkrat ne bi bilo v napoto, na koncu pa bi pristal ob zahodni obali Kanade. 

Izlet bi bil dolg 35.400 kilometrov.

The longest straight, land-to-land line you can sail. From the east coast of Canada to the west coast of Canada, about 22,000 miles or 35,400km.

Ne spreglejte