Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
11.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Berlin sejem zabavna elektronika

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 11.45

8 let

Če si želite ogledati vse, so obvezni dobra pohodna obutev in vsaj dva dneva

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odličen berlinski mestni prevoz in bližina letališča vas lahko zamikata, da si že z nekaj urami prostega časa zaželite obiskati berlinsko sejmišče. Toda za sejem IFA je nekaj ur odločno premalo.

Gradnja velikega berlinskega letališča Brandenburg močno zamuja in večkrat presega prvotno načrtovane stroške (a vidite, to se ne dogaja samo pri nas), zato večina berlinskega letalskega prometa (pomembna izjema so nekateri nizkocenovniki) še vedno poteka prek letališča Tegel. V obdobju nemške delitve je Tegel povezoval Zahodni Berlin, ker pa je bil ta utesnjen v osrčju takratne Nemške demokratične republike, je danes letališče praktično v središču Berlina in zato dosegljivo že z mestnim javnim prevozom. Načrtujte si ogled ali si vzemite čas – čim več, tem boljše Ker sem se po povsem drugih in drugačnih opravkih v prvem septembrskem nedeljskem jutru znašel v Berlinu in sem imel štiri ure prostega časa do odhoda na letališče, je bila moja odločitev za plemenitenje tega časa kljub številnim drugim zanimivim in prijetnim možnostim, ki jih Berlin ponuja vsakodnevno, jasna – smer Messe (sejmišče).

Letošnji sejem IFA se je za javnost začel v petek, 5. septembra, in bo imel svoja vrata odprta do srede, 10. septembra, novinarjem pa sta bila tradicionalno namenjena dva dneva pred uradnim odprtjem, kjer so se lahko prej in predvsem brez množic seznanili s sejemsko ponudbo in novostmi.

Na zemljevidu sejmišča so dvorane oštevilčene do 27, a to je le privid, saj je razstavnega prostora še veliko več, kot nakazujejo te številke – ena od večjih dvoran ni oštevilčena (in jo je celo zasedel Samsung), prvih sedem dvoran s številkami pa obsega po dva nivoja.

Po štirih urah na sejmu IFA sem ugotovil, da sem se le bežno dotaknil večine dvoran. Niti približno ne vseh, pa nisem niti za trenutek počival. Če torej nimate vsaj dva dni časa, priporočam, da si vnaprej izberete, katero tematsko področje si boste ogledali, in se potem zadržujete samo v tem delu sejmišča. Od multipraktikov do ogromnih zvočnikov in televizorjev IFA je danes največji svetovni sejem zabavne elektronike, ki mu je v zadnjih letih uspelo hannovrskemu sejmu CeBIT prevzeti tudi krono najpomembnejšega evropskega sejemskega dogodka informacijske tehnologije. Vem, da bi mi v Hannovru ugovarjali, a ko na IFA vidim številna tajvanska in kitajska podjetja, ki iščejo kupce za svoje izdelke, podobno kot nekoč v Hannovru na posebnem sejemskem oddelku, namenjenem izključno poslovnim obiskovalcem, mi je še bolj jasno, da IFA v očeh razstavljavcev in množice obiskovalcev vedno bolj zmaguje pred CeBIT-om (ta je posledično spremenil svojo strategijo in se usmeril v poslovni svet ter dogodke na drugih celinah, a o tem kdaj drugič). Na sejmu IFA so močno prisotni tudi izdelki za predvajanje zvoka in javni mediji.

Toda sejmu IFA je v svoj razstavni prostor že pred časom uspelo privabiti še en velik del, ki je vsakomur od nas zelo blizu – gospodinjske aparate. Blizu je očitno tudi slovenskim razstavljavcem, saj od štirih prisotnih podjetij tri pokrivajo prav to področje. Med njimi ima daleč največji razstavni prostor Gorenje, njihov poudarek je po besedah direktorja Franja Bobinca v pogovoru za uradno sejemsko revijo IFA International na ustvarjalnosti, ki v njihovih izdelkih zajema zdravo življenje.

Veliko navdušenja tudi nad majhnimi stvarmi Velika imena tako zabavne elektronike kot tudi gospodinjskih aparatov so si privoščila zelo velike razstavne prostore in največje novosti najbolj odmevnih proizvajalcev so zdaj že znane. A na sejmu je bilo veliko pozornosti obiskovalcev namenjene tudi najbolj vsakdanjim zadevam: ovitkom za telefone, ki počasi, a zanesljivo postajajo predmet modnega izražanja, ne zgolj zaščita naših digitalnih spremljevalcev, kuhinjskim pripomočkom, sesalnikom, seveda usklajenimi z najnovejšimi evropskimi smernicami in seveda telekomunikacijskim operaterjem, ki poleg cenovne vojne vabijo predvsem z vedno hitrejšim in zmogljivejšim mobilnim internetom, ta je povsem primerljiv tistemu, ki je na voljo pri nas.

Množice so se zbirale tudi pred velikimi televizorji, ki z ukrivljenimi zasloni in spremljajočo funkcionalno ambientalno osvetlitvijo izboljšujejo doživetje gledalcev, vedno večja povezljivost med nekoč tradicionalno ločenimi napravami pa ne krepi zgolj dvosmernosti komunikacije med vsebino in gledalci, temveč postavlja tudi nove mejnike pri uresničevanju koncepta pametnih domov – in to vse je le majhen delček tega, kar je te dni na ogled na berlinskem sejmišču.

Ne spreglejte