Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
8. 8. 2018,
10.55

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

1

Natisni članek

digizgodbe Tesla Elon Musk

Sreda, 8. 8. 2018, 10.55

5 let, 8 mesecev

Če se zgodi, kar je napovedal, bo Elon Musk spisal zgodovino

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

1

Elon Musk | Elon Musk je podjetje Tesla (vmes se je nekaj časa imenovalo Tesla Motors, danes Tesla Inc.) ustanovil leta 2003, na ameriško borzo pa se je prvič uvrstilo leta 2010. | Foto Reuters

Elon Musk je podjetje Tesla (vmes se je nekaj časa imenovalo Tesla Motors, danes Tesla Inc.) ustanovil leta 2003, na ameriško borzo pa se je prvič uvrstilo leta 2010.

Foto: Reuters

Velepodjetnik in tehnološki vizionar Elon Musk je v torek presenetil marsikoga, ko je v objavi na družbenem omrežju Twitter razkril, da bi podjetje Tesla, ki proizvaja električne avtomobile in baterije, umaknil z borze in ga preselil v zasebno last. Da ne gre zgolj za sanjarjenje, je Musk namignil tudi s tem, da že ima zagotovljen kapital za odkup podjetja, ki bi bil tudi daleč največji v zgodovini. 

"Razmišljam, da bi Teslo umaknil z borze za 420 dolarjev na delnico. Sredstva zagotovljena," je Elon Musk v torek popoldne zapisal na Twitterju.

Objava je na ameriški borzi povzročila pravo eksplozijo cene delnice Tesle, v zelo kratkem času je zrasla za kar 11 odstotkov, s 340 na skoraj 380 dolarjev (z 293 na 327 evrov), pa tudi paniko, saj z delnicami Tesle vlagatelji špekulirajo pogosteje kot s katerimikoli drugimi. 

Google Camp
Novice Svetovna elita v Italiji: kaj počnejo, ne ve nihče

Musk je v nadaljnjih objavah na Twitterju nato razkril, da se je za umik Tesle z borze pravzaprav že odločil in da čaka samo še na soglasje delničarjev podjetja. Izrazil je upanje, da svojega deleža v Tesli ne bodo prodali, temveč bodo še naprej ostali solastniki podjetja. 

Musk je vlagateljem v Teslo obljubil, da bodo tudi po prehodu Tesle v zasebno last imeli možnost ali povečanja svojega deleža v podjetju ali pa prodaje delnic. Nekaj podobnega že zdaj omogoča delničarjem svojega drugega podjetja SpaceX, ki je prav tako v zasebni lasti.  | Foto: Reuters Musk je vlagateljem v Teslo obljubil, da bodo tudi po prehodu Tesle v zasebno last imeli možnost ali povečanja svojega deleža v podjetju ali pa prodaje delnic. Nekaj podobnega že zdaj omogoča delničarjem svojega drugega podjetja SpaceX, ki je prav tako v zasebni lasti.  Foto: Reuters

Zakaj bi Musk Teslo sploh rad preselil v zasebno last?

Na Twitterju je Musk zapisal, da je takšna poteza najboljša odločitev za prihodnost podjetja, in to pozneje argumentiral v svojem e-poštnem sporočilu, ki so ga zaposleni v Tesli prejeli v torek popoldan.

Musk je prepričan, da bi selitev Tesle v zasebno last ustvarila zelo dobre pogoje za nadaljnji razvoj podjetja, saj jim ne bi bilo več treba skrbeti za uspešnost Teslovih delnic na borzi, ki lahko vpliva na moralo med zaposlenimi, saj so namreč vsi delničarji podjetja.

Avtomoto Kje bo stala Teslina evropska gigatovarna?

Konec poslovanja na borzi bi za Teslo pomenila tudi konec sprejemanja odločitev, ki pokažejo dobre četrtletne rezultate in s tem nahranijo apetite delničarjev, a obenem dolgoročno niso najboljše za podjetje. 

Kdo vse so vlagatelji, ki bodo Tesli pomagali preiti v zasebno last, še ni znano. Eden od njih je po torkovem poročanju medija Financial Times investicijski sklad iz Savdske Arabije, ki je pred kratkim postal lastnik do pet odstotkov delnic Tesle. Elon Musk je sicer 20-odstotni lastnik podjetja, tako bo ostalo tudi po tem, ko in če Tesla preide v zasebno last, je razkril v pismu zaposlenim.  | Foto: Reuters Kdo vse so vlagatelji, ki bodo Tesli pomagali preiti v zasebno last, še ni znano. Eden od njih je po torkovem poročanju medija Financial Times investicijski sklad iz Savdske Arabije, ki je pred kratkim postal lastnik do pet odstotkov delnic Tesle. Elon Musk je sicer 20-odstotni lastnik podjetja, tako bo ostalo tudi po tem, ko in če Tesla preide v zasebno last, je razkril v pismu zaposlenim.  Foto: Reuters

Odkup Tesle bi bil daleč največji v zgodovini

Posel za odkup in prehod Tesle v zasebno last bi bil največji takšen do zdaj, je poročal analitični portal Marketwatch. Če bi Musk ob podpori vlagateljev za delnico plačal, kolikor je napovedal, torej 420 dolarjev (362 evrov), bi ga odkup z vključenim dolgom Tesle stal 82 milijard ameriških dolarjev (70,7 milijarde evrov). 

Dozdajšnji rekorder je z 31,8 milijarde ameriških dolarjev (27,4 milijarde evrov) ameriški energetski gigant in ponudnik električne energije TXU, ki je v zasebno last prešel leta 2007. 

Preberite tudi:

Tesla
Avtomoto Trump je Tesli zakuhal pravi polom cen
tesla S P100D
Avtomoto Tisoč Nemcev brez 'priboljška' za novo teslo?
Lisa Brennan-Jobs
Novice Nova razkritja o največji "črni piki" legendarnega Steva Jobsa
Avtomoto Teslin julijski rekord napoveduje boljše čase
Ross Ulbricht
Novice "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev"
Ne spreglejte