SiolNET. Digisvet Novice
7,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger
S 1. septembrom nova energetska pravila za sesalnike

Bruselj bo utišal hrupne sesalnike

7,70

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

S prvim septembrom bodo vsi novi sesalniki na trgu Evropske unije morali spoštovati omejitev hrupa, ki je postavljena na 80 decibelov.

Že pred tremi leti se je Evropska unija lotila regulacije sesalnikov, ki so na prodaj v državah članicah. Takrat so prvi dan septembra postavili prve omejitve moči in že takrat je bilo znano, da se bodo te omejitve čez tri leta, torej na letošnji prvi september, še dodatno zaostrile.

Takratna meja je bila postavljena na 1.600 vatov, s prvim septembrskim dnem pa se bo ta spustila na bistveno nižjih 900 vatov. Proizvajalci, številni od njih že vrsto let proizvajajo sesalnike, ki so v skladu s to novo omejitvijo, odločno zatrjujejo, da moč sesalnika ni noben kazalnik resnične učinkovitosti njegovega dela.

Hrupnim je odzvonilo

Moč pa ni edina omejitev, ki jo novi predpisi uvajajo za sesalnike. Tako bodo od tega dneva v državah članicah Evropske unije prepovedani tudi sesalniki, ki bi ustvarjali več kot 80 decibelov hrupa.

To je le eden od ukrepov, s katerimi evropska pravila, kot pojasnjujejo, želijo pripomoči k večanju energetske učinkovitosti in zmanjšanju ogljikovih izpustov.

Od 1. septembra bodo v državah članicah Evropske unije prepovedani sesalniki, ki bi ustvarjali več kot 80 decibelov hrupa. A so na prometnih mestnih ulicah že tako ali tako višje ravni hrupa. | Foto: Reuters Od 1. septembra bodo v državah članicah Evropske unije prepovedani sesalniki, ki bi ustvarjali več kot 80 decibelov hrupa. A so na prometnih mestnih ulicah že tako ali tako višje ravni hrupa. Foto: Reuters

Evropski uradniki nova pravila zagovarjajo tudi z ocenami, da uporaba energetsko varčnih sesalnikov zgolj na račun prihranka energije v življenjski dobi naprave uporabniku lahko prihrani do 60 evrov.

Pri tem pravilu pa so vendarle izvzeti naprave za poliranje tal in čiščenje žimnic kakor tudi ročni sesalniki, sesalniki na baterijski pogon in robotski sesalniki.

Nove energetske izkaznice na sesalnikih, zaloge bodo lahko prodajali do izteka

Po prvem septembru bodo morali vse sesalnike v trgovinah opremiti z novimi energetskimi nalepkami, ki bodo poleg že prej predpisanih podatkov, vključno z razredom energetske učinkovitosti, vsebovale tudi meritve hrupa in učinkovitosti pobiranja prahu.

Sesalce, ki ne izpolnjujejo pogojev, a so bili ob uveljavitvi novih pravil v trgovinah, bodo lahko prodajali do porabe zalog. Nove dobave ne bodo dovoljene – toda kdo jim preprečuje, da svoje zaloge hitro okrepijo še v preostalih avgustovskih dni?

Sesalnike, ki ne izpolnjujejo pogojev, a bodo ob uveljavitvi novih pravil v trgovinah, bodo lahko prodajali do porabe zalog.  | Foto: Reuters Sesalnike, ki ne izpolnjujejo pogojev, a bodo ob uveljavitvi novih pravil v trgovinah, bodo lahko prodajali do porabe zalog. Foto: Reuters

Kaj pomeni 80 decibelov?

Po podatkih, ki jih je objavil britanski časnik The Guardian, ustvarja večina današnjih novih sesalnikov hrup med 65 in 90 decibeli, kar pomeni veliko razliko – razlika 10 decibelov namreč pomeni dvakrat večjo glasnost.

Za občutek: 65 decibelov je glasnost običajnega pogovora na razdalji enega metra, medtem ko 90 decibelov, čeprav je občutno višja vrednost, še vedno pomeni vrednost, ki smo ji številni izpostavljeni vsak dan. Toliko namreč znaša hrup, ki ga proizvaja promet na precej prometni mestni ulici.

Vrednost 80 decibelov, ki bo zgornja meja za sesalnike, je, kot še navaja portal IndustrialNoiseControl.com, primerljiva delu pomivalnega stroja ali hrupu, ki ga ustvarjamo med praznjenjem svojih smeti v zabojnike. Pri neprekinjeni izpostavljenosti takemu hrupu za osem ur se lahko že pojavijo poškodbe, še svarijo.

Že pri izpostavljenosti hrupu 85 decibelov stroka priporoča uporabo varovalnih sredstev, kot so naušniki ali čepi za ušesa.

Zagovornikom brexita je uspelo celo evropska energetska pravila o sesalnikih uporabiti kot argument za svoj prav. | Foto: Reuters Zagovornikom brexita je uspelo celo evropska energetska pravila o sesalnikih uporabiti kot argument za svoj prav. Foto: Reuters

Pravilniki o sesalnikih kot kampanjsko orodje za brexit

Zanimivo je, da so že prvotna energetska pravila za sesalnike iz leta 2014 zagovorniki brexita spretno uporabili v svoji kampanji pred referendumom, ki je odprl pot za odhod Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije. Sklicevali so se na to, da "zdaj Evropa želi otežiti čiščenje preprog", še poroča omenjeni britanski časnik.

Toda lahko se zgodi, da bodo evropska pravila o hrupu in moči sesalnikov kakor tudi vsa druga evropska okoljska in vsaka druga zakonodaja vsaj deloma ostala v veljavi na Otoku kljub referendumski odločitvi o odhodu iz Evropske unije. Ne le zato, ker te omejitve podpirajo številni britanski okoljevarstveniki in strokovnjaki varstva, temveč tudi zato, ker so izidi pogajanja o brexitu in s tem novi odnosi med Londonom in Brusljem še vedno popolna neznanka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 59
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin