SiolNET. Digisvet Novice
6,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bliža se izredno velik dan za bitcoin, bo svet spet znorel?

6,73

termometer

Bitcoin
Za bitcoinom je turbulentnih dvanajst mesecev. Lanski februar je sklenil pri le nekaj več kot 3.500 evrih, nato je poleti za krajši čas skočil celo prek 11.000 evrov in do decembra znova padel nazaj pod 7.000 evrov, v prvih mesecih tega leta pa z nekaj manjšimi nihanji za zdaj razmeroma stabilno narašča. Foto: Reuters

Za predvidoma 12. maj 2020 je napovedan eden najpomembnejših dogodkov v zgodovini obstoja kriptovalute bitcoin. Zgodila se bo nova tako imenovana prepolovitev, kar zelo poenostavljeno pomeni, da bo v enakih časovnih intervalih kot do zdaj v obtok prihajala polovica manj novih bitcoinov. Nekateri že napovedujejo, da bo to ceno bitcoina izstrelilo navzgor, kar se je sicer zgodilo tudi po prvi in drugi prepolovitvi v letih 2012 ter 2016. 

Banka Slovenije Digisvet Banka Slovenije: Poglejte, kaj bodo naredili Kitajci

Kaj pomeni prepolovitev bitcoina?

Posledica tako imenovanega rudarjenja bitcoinov, to je računalniškega iskanja rešitev za težke matematične probleme, je dodajanje novih blokov z zapisi o transakcijah kriptovalute v bitcoinovo verigo podatkovnih blokov oziroma tako imenovani blockchain.

Vsak nov blok je bitcoinovi verigi v povprečju dodan vsakih deset minut. Ob tem nastanejo novi bitcoini, s katerimi so nagrajeni rudarji. Sorazmerno večjo nagrado prejmejo tisti, ki so k rudarjenju prispevali več računske moči.

Za prihajajočo prepolovitev trenutno vlada veliko večje zanimanje kot pred štirimi leti, ko kriptovalute še niso bile predmet gostilniških debat.  Za prihajajočo prepolovitev trenutno vlada veliko večje zanimanje kot pred štirimi leti, ko kriptovalute še niso bile predmet gostilniških debat.  Foto: Reuters

Ob zagonu bitcoinovega omrežja leta 2009 je bila nagrada za vsak nov block, ki se je priključil verigi podatkovnih blokov, 50 bitcoinov. Novembra 2012 se je nagrada prvič prepolovila na 25 bitcoinov, julija 2016 pa drugič na 12,5 bitcoina.

Kriterij za prepolovitev, ki je bila v jedro bitcoinovega protokola vprogramirana za preprečevanje inflacije, je doseženih novih 210.00 blokov v bitcoinovi verigi blokov, kar se zgodi približno vsaka štiri leta (210.000 krat deset minut je 2,1 milijona minut oziroma 3,995 let).

Policija, gozd Digisvet V gozdu našli mrtvega serijskega podjetnika: so ga pokopali bitcoini?

Kaj se lahko zgodi po prepolovitvi? Bo bitcoin spet eksplodiral?

Napovedi, da bo bitcoin po prepolovitvi hitro začel pridobivati na ceni, v zadnjih tednih in mesecih niso redke. Nekateri vlagatelji špekulirajo, da bi lahko zelo hitro dosegel tudi šestmestno številko. Napovedi, da bo bitcoin po prepolovitvi hitro začel pridobivati na ceni, v zadnjih tednih in mesecih niso redke. Nekateri vlagatelji špekulirajo, da bi lahko zelo hitro dosegel tudi šestmestno številko. Foto: Thinkstock

Po tretji prepolovitvi, ki se bo glede na trenutna pričakovanja zgodila sredi meseca maja, bo v obtok vsako minuto vstopilo le še 6,25 bitcoinov. 

Dejstvo, da bo novih bitcoinov v prihodnje za polovico manj, bi ceno kriptovalute lahko pognalo v nebo. Eden od možnih razlogov za to je tako imenovani FOMO, Fear Of Missing Out ali strah pred zamujeno priložnostjo po naše.

Nekatere bo morda začelo skrbeti prav to, da se bo cena po prepolovitvi začela dvigovati, zaradi česar bi začeli množično kupovati bitcoine, kar bi ustvarilo veliko povpraševanje, prav to pa bi nato povzročilo rast cene kriptovalute. 

Čeprav pretekla rast cen ni indikator prihodnje rasti, je mogoče, da bosta na povečano zanimanje za nakup bitcoina v prihodnjih tednih vplivali tudi pretekli prepolovitvi. 

V dvanajstih mesecih po prvi prepolovitvi 28. novembra 2012 je cena bitcoina poskočila za več kot 9.000 odstotkov z 11 na prek 1.030 dolarjev.

V letu po drugi prepolovitvi, ki se je zgodila 9. julija 2016, je bitcoin sicer zrasel le za 338 odstotkov, a je prav v tem obdobju rasti dobil pospešek za kasnejšo zelo hitro eksplozijo do najvišje cene vseh časov - decembra 2017 je presegel 20.000 dolarjev. 

Prihajajoče prepolovitve se zagotovo najmanj veselijo veliki rudarji bitcoinov. Če cena kriptovalute ne začne naraščati, je mogoče, da jih bo obratovanje računalniških sistemov za rudarjenje bitcoina stalo od nagrade zanj. Prihajajoče prepolovitve se zagotovo najmanj veselijo veliki rudarji bitcoinov. Če cena kriptovalute ne začne naraščati, je mogoče, da jih bo obratovanje računalniških sistemov za rudarjenje bitcoina stalo od nagrade zanj. Foto: Reuters

Prepolovitev bitcoina oziroma bitcoin halving po angleško je v zadnjih tednih sicer tudi zelo iskan izraz na Googlu. Prav Slovenci smo celo na visokem šestem mestu med narodi, ki jih prepolovitev bitcoina zanima najbolj.

Preberite tudi:

Tromostovje Digisvet Ljubljana prestolnica bitcoina: London in New York se lahko skrijeta w Digisvet Denar so vzeli tisočem Slovencev in izginili. Zdaj prihajajo po še. James Howells Digisvet Nesrečnik desetletja: vsi sanjajo o bitcoin milijonih, on jih je izgubil Deutsche Bank Digisvet Kako dolgo še evro? Nemci že napovedujejo drugo možnost. John McAfee Digisvet Milijonarjeva nora stava: končni izid bo divji v vsakem primeru

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin