Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
9. 10. 2015,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zasebnost Google Facebook Matic Tomšič

Petek, 9. 10. 2015, 10.50

8 let

Ali Google in Facebook lažeta o tem, da je za dobiček treba žrtvovati zasebnost?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gabriel Weinberg, ustanovitelj spletnega brskalnika DuckDuckGo (DDG), ki je znan po tem, da ne shranjuje podatkov o uporabnikih, pravi, da ima dobiček, čeprav DDG ne posega v njihovo zasebnost.

Gabriel Weinberg - Gabe je v nedavnem odgovarjanju na vprašanja uporabnikov platforme za financiranje start-upov Y Combinator poudaril, da je s spletnim brskalnikom dobiček mogoče ustvarjati tudi brez sledenja uporabnikom.

Ustanovitelj iskalnika DuckDuckGo je s tem spodjedel trditve Googla, Facebooka in drugih tehnoloških velikanov, ki že dolgo vijejo roke v zrak in vzdihujejo, da drugače pač ne gre – brez spremljanja navad uporabnikov (spletna zgodovina, ponavljanje iskanj) bi bili njihovi tekoči računi v rdečem, zagotavljajo.

Večina oglaševalskega denarja se obrne brez sledenja uporabnikom "Iskalnik DuckDuckGo je, čeprav ne shranjuje podatkov o uporabnikih in jim po iskanju ne sledi po spletu, pravzaprav kar dobičkonosen. Zakaj? Zato, ker večina denarja priteče od prikazovanja oglasov, ki se pojavijo po vnosu določenih ključnih besed. Ko uporabnik išče avto, bo iskalnik prikazal oglas, povezan z avtomobilizmom," je na Y Combinatorju pojasnil Gabriel Weinberg.

"Uporabniki, ki se zanašajo izključno na DuckDuckGo, bodo te oglase med brskanjem po spletu videli samo pri iskanju po ključnih besedah. Tisti, ki prisegajo na Google ali druge iskalnike, pa bodo zaradi sledenja iste oglase videvali znova in znova."

DuckDuckGo v zadnjih dveh letih zabeležil kar 600-odstotno rast uporabnikov Iskalnik DuckDuckGo, ki zagotavlja popolno anonimnost, je po razkritjih Edwarda Snowdna o vohunjenju ameriške vlade doživel gromozansko rast števila uporabnikov. Med letoma 2013 in 2015 je aktivnost na iskalniku zrasla za 600 odstotkov, zdaj dosega približno tri milijarde iskanj letno. To je sicer še vedno precej manj od Googla, ki več iskanj opravi v enem dnevu.

Ne spreglejte