SiolNET. Digisvet Nasveti
4,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tvoje skrivno življenje: mnoge Slovence skrbi, da so jih posneli

4,30

termometer

Računalnik, uporabnik, osebni računalnik, delo
Goljufija, pri kateri pošiljatelj upa, da bo z grožnjo o razkritju uporabnikovih intimnih dejavnosti pred računalniškim zaslonom prišel do njegovega denarja, je stara že nekaj let, a samo misel na tako grob poseg v zasebno življenje nekatere še vedno prestraši tako zelo, da ob prejetju takšnega sporočila ne odmahnejo z roko, temveč zadevo prijavijo oblastem ali pa prevarantu celo nakažejo denar. Foto: Pixabay

Slovenski splet je bil znova tarča napada z izsiljevalsko e-pošto. Mnogi uporabniki so prejeli sporočilo z grožnjo, da jim nekdo ni le vdrl v računalnik in ukradel vse podatke, temveč jih tudi posnel med samozadovoljevanjem. Pošiljatelj obljublja, da bo, če mu ne plačajo odškodnine, posnetek objavil na spletu. Gre za znano prevaro, ki pa ljudi še vedno prestraši - z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so sporočili, da so jih v juniju zasuli s prijavami prav te grožnje.

Prevara, izsiljevanje Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
"15/03/2019 - na ta dan sem vdrl v vaš operacijski sistem in dobil popoln dostop do vašega računa."

"Naredil sem posnetek zaslona intimne spletne strani, kjer se zabavate (veste, o čem gre, kajne?)."

"Prepričan sem, da teh slik ne želite pokazati svojim sorodnikom, prijateljem ali sodelavcem."

"Za plačilo imate nekaj več kot dva dni (natančno 50 ur)."

To so poudarki e-poštnega sporočila, v katerem poskusi pošiljatelj svojo žrtev prepričati, da bi mu v kriptovaluti bitcoin nakazala približno 720 evrov odkupnine za njegovo domnevno tišino. Žrtev bo v resnici plačala odkupnino za nič, saj gre za le še eno različico znane prevare, pri kateri goljuf upa, da bo nekoga od prejemnikov njegovega sporočila dovolj sram, da mu bo res nakazal denar.

Lažne trgovine Digisvet Seznam trgovin, kjer kljub popustom ne naročajte ničesar

V slovenskem nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so v mesecu juniju prejeli že 150 prijav izsiljevanja s prav tem e-poštnim sporočilom (zadeva Tvoje skrivno življenje). Prejemnikov je bilo najverjetneje še veliko več, sporočilo smo med drugim dobili tudi na e-poštne naslove uredništva Siol.net. 

SI-CERT prejemnike izsiljevalskega sporočila poziva, naj nanj ne odgovarjajo oziroma celo ugodijo zahtevam pošiljatelja, temveč naj ga preprosto izbrišejo.

Šipa Facebook Digisvet Grožnje zaradi razbite šipe, ki je močno razburila številne Slovence

Primer izsiljevalskega sporočila, ki uporabnika o nakazilu odkupnine poskusi prepričati z njegovim lastnim geslom. Primer izsiljevalskega sporočila, ki uporabnika o nakazilu odkupnine poskusi prepričati z njegovim lastnim geslom. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
Enako velja za drugo bolj razširjeno različico tega sporočila, ki je bolj prepričljiva, saj prevarant resnost grožnje poskusi podkrepiti z geslom za enega od žrtvinih uporabniških računov, ki je lahko celo pravilno.

A prevarant gesla ni pridobil z vdorom v žrtvin računalnik, temveč ga je našel v eni od velikih zbirk podatkov, ki so bili v zadnjih letih ukradeni velikim spletnim stranem in ki že nekaj časa krožijo po internetnem podzemlju.

Če prejmete takšno sporočilo in navedeno geslo še vedno uporabljate, ga zamenjajte, sporočilo pa izbrišite.

Preberite tudi:

Evri, 500 evrov Digisvet Draga lekcija za slovensko podjetje: goljufu so plačali 24 tisoč evrov ženska računalnik perilo prazniki Novice Slovenke in Slovenci nasedajo ljubezenskim prevaram in pošiljajo denar v Turčijo #video Naslovna slika Digisvet Počasen računalnik? Poskusite to rešitev, ki vzame eno sekundo. Thumb Digisvet Bralec prejel skrb vzbujajoče obvestilo: kako ukrepati, če ste ga tudi vi #video Prevara Digisvet Klik na ta gumb vam lahko življenje obrne na glavo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin