SiolNET. Digisvet Nasveti
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Seznam trgovin, kjer kljub popustom ne naročajte ničesar

10

termometer

Lažne trgovine |  | Foto: Matic Tomšič
Foto: Matic Tomšič

Med slovenskimi uporabniki Facebooka se v zadnjih tednih širi seznam povezav do šestih spletnih trgovin, ki prepoznavne znamke oblačil in obutve prodajajo za od 70 do kar 95 odstotkov ceneje. Spletne trgovine so na prvi pogled morda videti legitimno, a v resnici izpolnjujejo skoraj vse kriterije, ki smo jih našteli v našem članku z naslovom "Kako prepoznati lažno nakupovalno spletno stran".  

Slovenski uporabniki Facebooka na seznamu šestih spletnih trgovin množično označujejo svoje prijatelje, kar pomeni, da so eni od manj iskrenih aplikacij na Facebooku najverjetneje podelili dovoljenje, da objavlja v njihovem imenu oziroma nevede namestili razširitev za spletni brskalnik, ki ima takšna pooblastila. Gre za znan trik prevarantov, ki smo ga na Facebooku že videli

Lidl, Lidl Slovenija Digisvet Slovenski Lidl opozarja na goljufijo, v ozadju stari znanci iz Avstrije

Na seznamu, ki se na Facebooku pojavlja v različnih oblikah, je šest spletnih trgovin, ki kupca želijo prepričati, da zelo ugodno, s popusti od 70 do 90 odstotkov, ponujajo oblačila in obutev znamk Adidas, The North Face, Nike, Ugg, Timberland in drugih. 

Lažne trgovine | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Obisk katerekoli od spletnih trgovin na seznamu nato razkrije več opozorilnih znakov, da tam ni pametno nakupovati:

- Povezava ni zaščitena s protokolom HTTPS, kar pomeni, da v takšno spletno stran ni varno vnašati kakršnihkoli osebnih podatkov, še posebej številke kreditne kartice.

- Podatkov o vodstvu trgovin ni, prav tako je edina možnost za stik s trgovino izpolnitev obrazca.

- Štiri trgovine od šestih imajo do podrobnosti enake pogoje za dostavo in vračilo, v njih so celo enake slovnične napake, kar izdaja, da imajo spletne strani istega lastnika. To velja tudi za drugi dve spletni trgovini, ki imata v pogojih prav tako enako besedilo.

Bunde ali jakne znamke Canada Goose, ki sicer stane več kot 600 evrov, za manj kot desetino cene ne boste dobili nikjer.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Bunde ali jakne znamke Canada Goose, ki sicer stane več kot 600 evrov, za manj kot desetino cene ne boste dobili nikjer. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

- Povezave do profilov na družbenih omrežjih posameznih trgovin, ki jih najdemo na dnu spletnih strani, v resnici vodijo na naslovne strani družbenih omrežij (facebook.com, instagram.com, youtube.com in tako naprej).

Lažne trgovine | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

- Podatki o nosilcih domen šestih spletnih strani (WHOIS) razkrivajo, da so bile vse registrirane šele med novembrom in decembrom lani, dve celo na isti dan, kar je pomemben pokazatelj, da je spletne strani nekdo ustvaril v upanju na hiter nepošten zaslužek.

- Spletne strani so v preteklosti že prodajale neobstoječe izdelke. Na domeni nikebt.com so leta 2014 kupce poskusili ogoljufati z lažno ponudbo obutve znamke UGG, kar razkriva orodje za pregled prejšnjih različic spletnih strani Wayback Machine.

Preberite tudi:

Prevara Facebook Digisvet Kaj je v ozadju zapisa, ki ga panično delijo številni Slovenci starejši par Digisvet Presenetilo vas bo, kdo najbolj razširja lažne novice po Facebooku Phishing, ribarjenje Digisvet Če kdaj prejmete eno od teh sporočil, ga takoj izbrišite Spletna trgovina Digisvet Kako prepoznati lažno nakupovalno spletno stran Vinjeta 2019, vinjeta Digisvet Vinjeta 2019: kaj morate vedeti, da se ne boste veselili prehitro

 

delitve: 277
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin