SiolNET. Digisvet Nasveti
5,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pet mitov o baterijah pametnih telefonov, ki jim ne smete verjeti

5,63

termometer

Telefon, prazna baterija
Foto: Thinkstock

Večina teh mitov izvira iz časov, ko so bili telefoni še podobni opekam, in iz uporabniškega izročila, ki se je kot v družabni igri telefon skozi čas izrodilo v zgrešena in napačna navodila za uporabo. Mi na srečo vemo, kaj je res in kaj ne. 

Baterijo je treba vedno izprazniti do konca.

Kot smo omenili uvodoma, ima ta mit korenine v časih, ko so elektronske naprave poganjale nikelj-kadmijeve in nikelj-hidridne baterije z možnostjo ponovnega polnjenja.

Te baterije so, če jih nismo izpraznili in nato napolnili do konca, lahko pozabile, kakšna je njihova prava kapaciteta. Te baterije so, če jih nismo izpraznili in nato napolnili do konca, lahko pozabile, kakšna je njihova prava kapaciteta. Foto: Thinkstock

Če smo jo stokrat izpraznili in nato napolnili samo do polovice, si je baterija to zapomnila kot en cikel polnjenja in praznjenja. Posledično se je njena uporabna končna kapaciteta prepolovila, pa čeprav se njena prava (navedena na embalaži) kapaciteta v resnici ni zmanjšala. 

Litij-ionske baterije, ki napajajo sodobne pametne telefone, znajo ciklom napolnjenosti in izpraznjenosti slediti precej bolj pametno. Če napravo na polnilec priklopimo pri 50 odstotkih in napolnimo do konca, tega ne bo štela kot en cikel. Končala ga bo šele, ko bomo baterijo nato znova izpraznili do 50 odstotkov. 

Pričakovanja življenjska doba litij-ionskih baterij je zato razmeroma visoka, tudi nekaj let po začetku uporabe pa jih precej ohrani še vsaj 80 odstotkov izvirne kapacitete.  Pričakovanja življenjska doba litij-ionskih baterij je zato razmeroma visoka, tudi nekaj let po začetku uporabe pa jih precej ohrani še vsaj 80 odstotkov izvirne kapacitete.  Foto: Reuters

Polnilni kabel moramo takoj izklopiti, ko napolnjenost baterije doseže sto odstotkov.

Ta mit izvira iz časov zgodnjih primerkov litij-ionskih baterij, ki so se dejansko res preveč grele, če smo jih predolgo pustili priklopljene na polnilec. Razlog za to so bili sunki elektrike, s katerimi je polnilec kompenziral sprotno porabo energije.

Zmogljivost baterije je lahko padla, izključeni niso bili niti ognjeni zublji in celo eksplozije. Zmogljivost baterije je lahko padla, izključeni niso bili niti ognjeni zublji in celo eksplozije. Foto: Thinkstock

Sodobne litij-ionske baterije in elektronika, ki jih poganjajo, znajo z energetskim vidikom uporabe upravljati precej bolj učinkovito in predvsem varno. Vsi pametni telefoni, tablice, prenosni računalniki imajo mehanizme, ki jih varujejo pred prenapolnjenostjo in posledičnim pretiranim segrevanjem. 

Ko je baterija polna, ji polnilec, če ga pustimo vklopljenega, pri sodobni napravi zagotavlja le toliko elektrike, kolikor je porablja sproti, napajanje pa je stalno in ne prihaja v sunkih.

Se pa baterija in z njo naprava še vedno lahko malce segreje, zato je, če jo pustimo priklopljeno na polnilec, ne puščajmo tam, kjer je toplo, torej v bližini radiatorja, na računalniku, na s soncem obsijani okenski polici. Se pa baterija in z njo naprava še vedno lahko malce segreje, zato je, če jo pustimo priklopljeno na polnilec, ne puščajmo tam, kjer je toplo, torej v bližini radiatorja, na računalniku, na s soncem obsijani okenski polici. Foto: Thinkstock

Ugašajte aplikacije, ki delujejo v ozadju, in tako varčujte z baterijo.

To je morda veljalo pred petimi , šestimi leti, danes pa ni več res, ker so novejši pametni telefoni zelo dobri pri samodejnem uravnavanju porabe električne energije.

Aplikacije z delovanjem v ozadju baterije ne izsesavajo tako zelo, kot bi mislili:

Avtor prispevka je v zadnjih 21 urah porabil 72 odstotkov baterije (preostalo je še 28 odstotkov) in ima trenutno v ozadju aktivnih okrog 30 aplikacij, pa jih večina ni porabila niti enega odstotka baterije. Izjeme so brskalnik Chrome in nekatera družbena omrežja, ki pa so bila v aktivni uporabi, ne le delovala v ozadju.  Avtor prispevka je v zadnjih 21 urah porabil 72 odstotkov baterije (preostalo je še 28 odstotkov) in ima trenutno v ozadju aktivnih okrog 30 aplikacij, pa jih večina ni porabila niti enega odstotka baterije. Izjeme so brskalnik Chrome in nekatera družbena omrežja, ki pa so bila v aktivni uporabi, ne le delovala v ozadju. 

Wi-Fi, antena GPS in bluetooth so največji sovražniki baterije. 

Izklop teh funkcij je bil včasih dober nasvet, danes pa ni več toliko, ker ne spadajo več med največje porabnike baterije.

Sploh GPS (lokacijske storitve) je postal precej manj energetsko požrešen, pa tudi bluetooth je precej bolj skromen kot pred nekaj leti.  Sploh GPS (lokacijske storitve) je postal precej manj energetsko požrešen, pa tudi bluetooth je precej bolj skromen kot pred nekaj leti.  Foto: Thinkstock

Wi-Fi je vredno izklopiti le takrat, kadar je signal brezžičnega omrežja zelo slab. Antena bo namreč bolj aktivno iskala omrežja in s tem porabila več baterije, kot če bi jo preprosto onemogočili in do spleta poskusili dostopati prek mobilnega omrežja (4G/LTE). 

Vaš telefon lahko polni le njegov lastni polnilec in noben drug. 

To načeloma velja le v primeru, če uporabljate katerega od novejših pametnih telefonov, ki podpira hitro polnjenje, to funkcijo pa omogoča tudi s priloženim polnilcem. A tudi ta telefon, recimo, da je Samsung, bo enako dobro, morda le malce počasneje, napolnil LG-jev ali Huaweijev polnilec. 

Polnilci pametnih telefonov so s priključkom microUSB pred nekaj leti postali standardizirani ravno zato, da bi lahko vsak telefon polnili s katerim koli polnilcem.

Apple, ki uporablja svoj lastni priključek Lightning, je izjema, a tudi vse iPhone, ki imajo Lightning, lahko polnimo z istimi priključki. Apple, ki uporablja svoj lastni priključek Lightning, je izjema, a tudi vse iPhone, ki imajo Lightning, lahko polnimo z istimi priključki. Foto: Thinkstock

Izogibati se poskušajte le polnilcem, ki jih lahko za ceno ene kave kupite na lokalnem bolšjem sejmu, saj praviloma niso preizkušeni in lahko povzročijo nevšečnosti, kot sta pregrevanje ali samovžig baterije. V najslabšem primeru vas lahko tudi stresejo.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin