SiolNET. Digisvet Nasveti
9,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kmalu bo za marsikoga konec presenečenj na računu za telefon

9,89

termometer

Antivirus, protivirusni program, pametni telefon, zaščita
Nova različica brskalnika Chrome bo potikanje po spletu za ogromno uporabnikov tako na osebnih računalnikih kot na pametnih telefonih naredila še kanec bolj varno. Foto: Thinkstock

Google se bo s svojim spletnim brskalnikom Chrome, ki ga uporabljata okrog dve tretjini Slovencev, decembra začel boriti proti eni najbolj pogostih internetnih prevar zadnjih let, ki uporabnika prosi za številko mobilnega telefona in ga nato včlani v plačljiv SMS-klub. Pri Googlu upajo, da bodo z opozarjanjem na plačljive storitve, ki tega same ne storijo dovolj razločno, uporabnikom prihranili kakšen evro. 

Prevaram, ki uporabnika brez njegove vednosti prijavijo v plačljiv SMS-klub, ta neželena naročnina pa mu vsako prejeto sporočilo SMS zaračuna, zaradi česar je njegova položnica za mobilne storitve konec meseca lahko višja tudi za nekaj deset evrov, se je Google odločil narediti konec.

Thumb, nasvet, SMS Digisvet Nikar ne naredite te napake, ki bi jo naš bralec lahko drago plačal

Različica 71. priljubljenega spletnega brskalnika Chrome, ki za osebne računalnike in mobilne naprave izide prihodnji mesec, bo uporabnika opozorila, če spletna stran, ki bo zahtevala vnos telefonske številke za sprožitev naročniškega razmerja, uporabniku ne bo jasno pokazala, koliko bo plačeval, za kaj bo plačeval in kako dolgo bo plačeval.

Spletni brskalnik Chrome 71 bo zaznal, kdaj želi spletna stran od uporabnika izvabiti telefonsko številko samo za to, da ga včlani v plačljiv SMS klub (levo običajen obrazec, ki ga uporabljajo številne tovrstne prevare), in ga opozoril, da v konkretnem primeru niso jasno opisani vsi pogoji naročniškega razmerja, v katerega se podaja (desno). Spletni brskalnik Chrome 71 bo zaznal, kdaj želi spletna stran od uporabnika izvabiti telefonsko številko samo za to, da ga včlani v plačljiv SMS klub (levo običajen obrazec, ki ga uporabljajo številne tovrstne prevare), in ga opozoril, da v konkretnem primeru niso jasno opisani vsi pogoji naročniškega razmerja, v katerega se podaja (desno). Foto: Google

Vsi ti podatki bodo morali biti na spletni strani tudi razločno vidni. Če bo Chrome zaznal sive črke na malce manj sivem ozadju, na primer, bo uporabnika opozoril, da ga nekdo najverjetneje poskuša prevarati. 

Na prevare, povezane s plačljivimi SMS-klubi, smo na Siol.net opozorili že večkrat. Da na limanice slučajno ne bi ujeli tudi vas, preberite, kako so takšne prevare videti v resnici:

Prevara Digisvet Kaj se zgodi, če nasedete tej prevari, ki izbira za žrtve Slovence Hofer Digisvet Hofer opozarja slovenske kupce: To je prevara! Prevara SMS Digisvet Česa ne naredite, če prejmete tak SMS za Mercator ali Lidl Digisvet Za lažno Mercatorjevo spletno nagradno igro stojijo Čehi Digisvet Ste tudi vi prejeli ta sumljivi SMS? Pametni telefon Digisvet Deset velikih napak, ki jih delate s svojim pametnim telefonom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 74
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin