Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
10. 11. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,89

1

Natisni članek

nasvet Google Chrome prevara

Sobota, 10. 11. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Kmalu bo za marsikoga konec presenečenj na računu za telefon

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,89

1

Antivirus, protivirusni program, pametni telefon, zaščita | Nova različica brskalnika Chrome bo potikanje po spletu za ogromno uporabnikov tako na osebnih računalnikih kot na pametnih telefonih naredila še kanec bolj varno. | Foto Thinkstock

Nova različica brskalnika Chrome bo potikanje po spletu za ogromno uporabnikov tako na osebnih računalnikih kot na pametnih telefonih naredila še kanec bolj varno.

Foto: Thinkstock

Google se bo s svojim spletnim brskalnikom Chrome, ki ga uporabljata okrog dve tretjini Slovencev, decembra začel boriti proti eni najbolj pogostih internetnih prevar zadnjih let, ki uporabnika prosi za številko mobilnega telefona in ga nato včlani v plačljiv SMS-klub. Pri Googlu upajo, da bodo z opozarjanjem na plačljive storitve, ki tega same ne storijo dovolj razločno, uporabnikom prihranili kakšen evro. 

Prevaram, ki uporabnika brez njegove vednosti prijavijo v plačljiv SMS-klub, ta neželena naročnina pa mu vsako prejeto sporočilo SMS zaračuna, zaradi česar je njegova položnica za mobilne storitve konec meseca lahko višja tudi za nekaj deset evrov, se je Google odločil narediti konec.

Novice Nikar ne naredite te napake, ki bi jo naš bralec lahko drago plačal

Različica 71. priljubljenega spletnega brskalnika Chrome, ki za osebne računalnike in mobilne naprave izide prihodnji mesec, bo uporabnika opozorila, če spletna stran, ki bo zahtevala vnos telefonske številke za sprožitev naročniškega razmerja, uporabniku ne bo jasno pokazala, koliko bo plačeval, za kaj bo plačeval in kako dolgo bo plačeval.

Spletni brskalnik Chrome 71 bo zaznal, kdaj želi spletna stran od uporabnika izvabiti telefonsko številko samo za to, da ga včlani v plačljiv SMS klub (levo običajen obrazec, ki ga uporabljajo številne tovrstne prevare), in ga opozoril, da v konkretnem primeru niso jasno opisani vsi pogoji naročniškega razmerja, v katerega se podaja (desno).  | Foto: Google Spletni brskalnik Chrome 71 bo zaznal, kdaj želi spletna stran od uporabnika izvabiti telefonsko številko samo za to, da ga včlani v plačljiv SMS klub (levo običajen obrazec, ki ga uporabljajo številne tovrstne prevare), in ga opozoril, da v konkretnem primeru niso jasno opisani vsi pogoji naročniškega razmerja, v katerega se podaja (desno). Foto: Google

Vsi ti podatki bodo morali biti na spletni strani tudi razločno vidni. Če bo Chrome zaznal sive črke na malce manj sivem ozadju, na primer, bo uporabnika opozoril, da ga nekdo najverjetneje poskuša prevarati. 

Na prevare, povezane s plačljivimi SMS-klubi, smo na Siol.net opozorili že večkrat. Da na limanice slučajno ne bi ujeli tudi vas, preberite, kako so takšne prevare videti v resnici:

Članek prevara
Novice Kaj se zgodi, če nasedete tej prevari, ki izbira za žrtve Slovence
Novice Hofer opozarja slovenske kupce: To je prevara!
Novice Česa ne naredite, če prejmete tak SMS za Mercator ali Lidl
Novice Za lažno Mercatorjevo spletno nagradno igro stojijo Čehi
Novice Ste tudi vi prejeli ta sumljivi SMS?
Novice Deset velikih napak, ki jih delate s svojim pametnim telefonom
Ne spreglejte