Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
16. 8. 2016,
11.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

nasveti pametni telefoni mobilna telefonija aplikacija heker

Torek, 16. 8. 2016, 11.28

6 let, 7 mesecev

Ste tudi vi prejeli ta sumljivi SMS?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Več slovenskih uporabnikov mobilnih telefonov je v zadnjih tednih prejelo SMS, ki jih poziva, naj obiščejo spletno povezavo, kjer jih čaka vsebina sporočila. Gre za prevaro. 

Glede na kontaktno številko je videti, da sporočilo prihaja iz enega od slovenskih omrežij, a ni tako, opozarjajo na spletnem portalu Varni na spletu. Telefonsko številko pošiljatelja je namreč razmeroma preprosto ponarediti. Polomljena slovenščina v vsebini sporočila namiguje, da je bilo sporočilo površno prevedeno in poslano iz tujine.

Kam nas pripelje povezava v sporočilu?

Osebni podatki v zameno za "nagrado"

Če uporabnik odpre spletno povezavo, ki je priložena sporočilu, se po nekaj preusmeritvah pogosto znajde pred pozivom za namestitev aplikacije Gifties na servisu Google Play. Aplikacija v zameno za osebne podatke uporabnika obljublja (denarne) nagrade. 

SMS klub

V nekaterih primerih uporabnika povezava odpelje na spletno stran z lažno nagradno igro. Če želi v njej sodelovati, mora uporabnik vpisati svojo telefonsko številko. S tem se nevede prijavi v plačljiv SMS klub. To pomeni, da bo prejemal SMS-e, za katere bo plačal. 

Phishing

Povezava v sporočilu lahko vodi tudi do obrazca, ki uporabnika poziva, naj se ponovno prijavi v Gmail, Facebook, spletno banko. Gre za lažne vstopne spletne strani, njihov cilj pa je, da od uporabnika izvabijo uporabniška imena in gesla. Gre za tako imenovani phishing ali spletno ribarjenje.

Vse, kar morate vedeti o spletnem ribarjenju

Nigerijski princ in njegovi prijatelji

Nekatera sporočila uporabnika razveselijo tudi z obvestilom, da je zadel glavno nagrado v višini nekaj sto tisoč evrov ali pa podedoval ogromno denarja od popolnega neznanca. Uporabnika pozivajo, naj piše na spletni naslov, kjer bo dobil več informacij o tem, kako prevzeti nagrado oziroma dediščino. 

Gre za tako imenovano nigerijsko prevaro. V internetnih krogih je dobro znana zgodba o nigerijskem princu, ki želi iz države spraviti večje količine denarja in pri tem potrebuje uporabnikovo pomoč v obliki manjšega predplačila, nato pa bo denar prenesel na njegov tekoči račun. To je le ena od več deset različic te zgodbe.  | Foto: Gre za tako imenovano nigerijsko prevaro. V internetnih krogih je dobro znana zgodba o nigerijskem princu, ki želi iz države spraviti večje količine denarja in pri tem potrebuje uporabnikovo pomoč v obliki manjšega predplačila, nato pa bo denar prenesel na njegov tekoči račun. To je le ena od več deset različic te zgodbe. 

Če uporabnik vzpostavi stik s prevaranti, mu bodo sporočili, da jim mora, če želi dobiti denar, vnaprej nakazati sredstva za njihove stroške. Po navadi gre za znesek v višini nekaj sto evrov. Uporabnik nagrade oziroma domnevno podedovanega denarja seveda ne dobi, tudi svojega denarja pa ne vidi nikoli več. 

Kako so prevaranti sploh dobili mojo telefonsko številko?

Nekdo, ki ima vašo telefonsko številko shranjeno v imeniku, je po prejemu prevarantskega SMS-a namestil zlonamerno aplikacijo, ki je zahtevala dostop do njegovih osebnih podatkov, med drugim tudi do seznama stikov. Aplikacija je nato brez njegove vednosti SMS-e poslala vsem telefonskim številkam v njegovem imeniku.

Previdnost in razum

Naš nasvet - nikoli ne odpirajte povezav, ki ste jih dobili v SMS-ih neznanega pošiljatelja. Še v primeru, če ste takšno sporočilo prejeli od prijatelja ali znanca, ga prej vprašajte, če ga je res poslal on. 

Če ste povezavo že odprli, nikoli ne nameščajte aplikacij, do katerih vas je pripeljala. Izognite se tudi vpisovanju svojih osebnih podatkov v spletne obrazce, ki vas želijo prepričati, da je to nujno. 

Motivacija za izdajanje osebnih podatkov naj nikar tudi ne postane obvestilo, da ste zadeli glavni dobitek v nagradni igri ali na spletni loteriji, v kateri niste sodelovali oziroma za katero niste kupili srečke.

Ne spreglejte