Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
20.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Andrej Pirnat

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 20.38

6 let, 7 mesecev

Za lažno Mercatorjevo spletno nagradno igro stojijo Čehi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Odkrili smo, da za lažno nagradno igro, ki obljublja Mercatorjeve darilne bone v vrednosti 500 evrov in te dni kroži po slovenskem spletu, stojijo Čehi.

Prejšnji teden smo poročali o lažni nagradni igri, ki se širi po spletu in sodelujočim obljublja Mercatorjeve darilne bone v vrednosti 500 evrov. Nagradna igra je zgolj kulisa za novačenje uporabnikov v plačljiv SMS-klub in seveda nima ničesar skupnega z znanim trgovcem, kar so zapisali tudi na uradnem Twitter profilu družbe.

Spletna stran pripada Čehom, gostuje pa na strežnikih v ZDA Tokrat smo zadevo vzeli malo bolj pod drobnogled in z različnimi spletnimi orodji preverili, komu v resnici pripada spletna stran oceanadver.com, na kateri nagradna igra domuje. Razbrali smo, da je bila ta s češkim IP naslovom registrirana 20. decembra 2015 na spletni strani subreg.cz, ki pripada češkemu ponudniku spletnih domen Gransy, gostuje pa na strežnikih, lociranih San Franciscu v Združenih državah Amerike.

Spletna stran je trenutno tudi v postopku preverjanja s strani neprofitne organizacije ICANN, ki skrbi za upravljanje s spletnimi domenami.

Namesto bogate nagrade samo višji mesečni račun za telefon Nagradna igra sicer poteka tako, da morate najprej odgovoriti na vprašalnik o izkušnjah z nakupovanjem pri znanem trgovcu, na koncu vpisati svojo telefonsko številko, s tem pa nevede sprejmete pogoje za članstvo v plačljivem SMS-klubu.

Ta vam seveda ne prinese bogate nagrade, ampak zgolj poveča vaš mesečni telefonski račun za približno 20 evrov. Pogoji sodelovanja so sicer zelo neopazno navedeni v drobnem tisku in določajo višino dodatnega zneska, ki bo prištet k vašemu mesečnemu računu.

Spletne goljufije vedno pogostejši pojav Prikrito novačenje v plačljive SMS-klube prek lažne nagradne igre je v zadnjih nekaj letih precej pogost pojav. Navadno so povsem preproste, kjer je dovolj, da uporabnik zgolj sporoči svojo telefonsko številko.

V primeru Mercatorjevih darilnih bonov pa so se goljufi nekoliko bolj "potrudili" in ji dodali kratek vprašalnik ter lažne komentarje Facebook uporabnikov, ki izražajo navdušenje nad osvojeno nagrado in sodelovanje priporočajo tudi drugim. To nagradno igro naredi še bolj legitimno in k sodelovanju privabi več uporabnikov. Več o drugih pogostih spletnih goljufijah si lahko preberete tudi tukaj.

Ne spreglejte