Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
30. 1. 2018,
10.03

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

nasvet prevara Lidl Mercator

Torek, 30. 1. 2018, 10.03

6 let, 2 meseca

Česa ne naredite, če prejmete tak SMS za Mercator ali Lidl

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Med slovenskimi uporabniki mobilnih telefonov je v zadnjem času spet zaokrožil val sporočil SMS, ki vabijo k udeležbi v nagradnih igrah za vrednostne bone slovenskih supermarketov. Uporabnika v resnici poskusijo prepričati, naj se včlani v plačljiv SMS-klub, ki bo njegov račun za mobilne storitve tedensko obremenil za vsaj pet evrov. Slovenski trgovci svetujejo previdnost. 

Nagradna igra: kdo najde največ napak? Zelo očitne slovnične so že v napisu na vrhu slike, zgrešeni so tudi logotipi trgovcev.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Nagradna igra: kdo najde največ napak? Zelo očitne slovnične so že v napisu na vrhu slike, zgrešeni so tudi logotipi trgovcev. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Sporočilo, ki uporabnika poskusi premamiti z vrednostnim bonom za 450 evrov za trgovini Mercator in Lidl, vsebuje spletno povezavo, ki vodi do obrazca za "prijavo" v nagradno igro. Uporabnik mora vanj vpisati svojo telefonsko številko in izbrati geslo. Če to stori, bo na mobilni telefon prejel novo sporočilo SMS, na katerega bo moral odgovoriti in tako potrditi svoje sodelovanje v nagradni igri za vrednostni bon. 

Obrazec za prijavo v nagradno igro bi moral pri uporabnikih sprožiti alarm, saj ni zaščiten s protokolom za varovanje občutljivih podatkov HTTPS. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Obrazec za prijavo v nagradno igro bi moral pri uporabnikih sprožiti alarm, saj ni zaščiten s protokolom za varovanje občutljivih podatkov HTTPS. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Težava je, da se bo uporabnik s tem včlanil v plačljivi SMS-klub, ki ga bo mesečno stal dvajset evrov, lahko tudi več. Vrednostnega bona za nakup v Mercatorju in Lidlu medtem ne bo dobil nikoli, saj v izmišljeni nagradni igri ne bo izžreban nihče. Tole so nam sporočili iz Mercatorja:

Občasno se pojavijo različna sporočila, ki vabijo k sodelovanju v nagradnih igrah, nagrada pa naj bi bili boni ali kuponi za nakupe v znanih trgovinah. Pri tem so objavljeni logotipi in imena različnih uglednih blagovnih znamk in podjetij, tudi Mercatorja. V večini primerov je že na prvi pogled jasno, da gre za spletno prevaro, saj so v besedilu očitne pravopisne in slovnične napake, imena in logotipi so pomanjkljivi ali napačni, predvsem pa je obljubljena nagrada nesorazmerna in nelogična. Vsak bi bil zelo previden, če bi mu neznanci na ulici ponujali podobne nagrade, enako ali še bolj pa bi morali biti previdni tudi na spletu in družabnih omrežjih. Verodostojne informacije o nagradnih igrah in drugih promocijskih aktivnostih v Mercatorju so objavljene v Mercatorjevih letakih, na Mercatorjevi spletni strani in na Mercatorjevem profilu na Facebooku. Vprašljiva sporočila o nagradnih igrah je torej najbolje izbrisati ali se prepričati z obiskom uradnih in verodostojnih virov.

Preberite, kako prevaranti sploh dobijo vašo telefonsko številko, da vam pošljejo prvi promocijski SMS

Organizator "nagradne igre" je spletna stran Trivicell, ki naj bi jo upravljalo izraelsko telekomunikacijsko podjetje M. E. Media Market LTD. A kot kontakt za reševanje tehničnih težav je navedeno avstrijsko podjetje DIMOCO, na katerega nepošteno poslovno prakso je pred časom že opozorila Zveza potrošnikov Slovenije.

Prevaranti velikokrat pozabijo na logiko. To je dokaz. 

Trivicell v pogojih uporabe storitve sicer zavrača vsakršno odgovornost za morebitno netočnost ali napačnost podatkov, obenem pa v povzetku pogojev uporabe celo eksplicitno zanika, da bi bil pri organizaciji nagradnih iger povezan s slovenskimi trgovci:

Goljufija, prevara, SMS | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Podobna prevara je med slovenskimi uporabniki zaokrožila že večkrat. Spletni portal Varni na internetu je prejšnji teden opozoril še na eno zelo zvito, v kateri je bil neprostovoljno udeležen slovenski trgovec Tuš


Preberite tudi:

Zakaj vinjet ni pametno kupovati prek sporočil SMS

Ste tudi vi prejeli ta sumljivi SMS? Preverite, kaj hoče od vas. 

Ne spreglejte