Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
12.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

3

Natisni članek

nasvet Facebook Mercator

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 12.36

6 let, 6 mesecev

Mercator opozarja na prevaro

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

3

Nagradna igra, v kateri naj bi Mercator za vsako izpolnjeno anketo podaril bon za 100 evrov, je prevara, opozarjajo pri največjem slovenskem trgovcu. Na Facebooku je nagradno igro sicer delilo že več tisoč slovenskih uporabnikov.

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Klik na domnevno nagradno igro, ki se je začela širiti po Facebooku, uporabnika preusmeri na spletno stran co4offers.com. Tam mora izpolniti anketo s tremi vprašanji. Spletna stran, odeta v barve Mercatorja, ga nato pozove, naj anketo deli na Facebooku in jo pošlje še desetim prijateljem. Potem lahko prevzame svoj darilni bon za 100 evrov za nakupe v Mercatorju.

Mercator je na Facebooku medtem uporabnikom že sporočil, da ni organizator nagradne igre.

Foto: Facebook | Foto: Foto: Facebook

Na to sicer opozarja več pokazateljev, med drugim opis nagradne igre v polomljeni slovenščini, najverjetneje gre za neposreden prenos iz drugega jezika s pomočjo Google Translate, preusmeritev na tretjo spletno domeno in ne Mercatorjevo spletno stran in zahteva po deljenju nagradne igre z drugimi uporabniki.

Kaj se zgodi, če nasedem?

Tovrstne lažne nagradne igre na Facebooku imajo praviloma tri različne cilje:

- Pridobivanje osebnih podatkov o uporabnikih (predvsem je za prevarante zanimiv e-poštni naslov, kamor lahko nato pošiljajo nadležno e-pošto z nevarnimi priponkami).

- Grajenje velike skupnosti uporabnikov (pri nagradnih igrah, ki jih širi profil na Facebooku), ki jih je nato mogoče zasipati z oglasnimi ali celo propagandnimi sporočili. Profil na Facebooku, ki se je prej predstavljal kot organizator nagradne igre, se lahko namreč preprosto spremeni v politično ali versko glasilo, na primer.

- Okuženje uporabnikov z zlonamernimi programi, na primer izsiljevalskimi virusi, ki zaklenejo datoteke na uporabnikovem računalniku in za ključ zahtevajo odkupnino.

Na podobno prevaro, ki je uporabnikom Facebooka za sodelovanje v nagradni igri obljubljala Mercatorjevo darilo kartico s 500 evri dobroimetja, smo opozorili že lani.

Preberite tudi, kako na Facebooku prepoznamo lažno nagradno igro in zakaj se najpogosteje pojavljajo

Ne spreglejte