SiolNET. Digisvet Novice
1,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako goljufivi prodajalci vinjet dobijo telefonske številke Slovencev

1,98

termometer

Marsikaterega slovenskega uporabnika, ki je prejel sporočilo SMS s prevarantsko ponudbo za novo vinjeto, zanima, kako je goljuf sploh dobil njegovo telefonsko številko. Verjetno jo je ali kupil skupaj s tisoči drugih številk ali pa pridobil po nezakoniti poti, pojasnjujejo v podjetju TSmedia. 

Hallo Kupon | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
Kaj se je zgodilo: več slovenskih uporabnikov je v zadnjih dneh prejelo SMS, ki jih je pozival k nakupu vinjet za leto 2018 po akcijskih cenah na spletnem portalu Hallo Kupon. Kdor je poklical navedeno plačljivo (090) telefonsko številko za naročilo vinjete, je na drugi strani linije naletel na tišino. Kar nekaj uporabnikov, ki "pogovora" niso prekinili takoj, bo moralo za klic plačati tudi več deset evrov. 

Strokovnjake podjetja TSmedia, ki izdaja Telefonski imenik Slovenije, smo vprašali, kako prevaranti sploh lahko najdejo telefonske številke slovenskih uporabnikov in jih zasujejo z goljufivimi sporočili SMS. To je mogoče na več načinov, so pojasnili:

- Prevarant je bazo telefonskih številk kupil od ponudnika storitev obveščanja prek sporočil SMS, ki dejansko ima dovoljenje uporabnikov, da jim lahko pošilja sporočila.

- Prevarant je bazo telefonskih številk pridobil po nezakoniti poti, na primer jo ukradel prek kibernetskega vdora v drug računalniški sistem. 

Sporočilo, ki ga je v zadnjih dneh prejel marsikateri Slovenec. | Foto: SI-CERT Sporočilo, ki ga je v zadnjih dneh prejel marsikateri Slovenec. Foto: SI-CERT

- Prevarant uporablja računalniški program, ki samodejno pošlje sporočila SMS na vse mogoče telefonske številke, na primer od 03100000 do 031999999.

- To je zelo malo verjetno, a prevarant, ki pošilja nadležna sporočila SMS, ima svojo bazo naročnikov, od katerih je enkrat prej na tak ali drugačen način že dobil dovoljenje, da od njega lahko prejemajo promocijska sporočila. 

[video: 67509 / ]

Kaj pa telefonski imeniki? "Vsekakor so goljufi že kdaj poskusili tudi s krajo telefonskih številk po tej poti. A vse številke v Telefonskem imeniku Slovenije so zaščitene po pravni in tehnični poti," so pojasnili v podjetju TSmedia. 

Če prevarantskega prodajalca vinjet dobijo, bo plačal kazen

Postopka zoper kršitelja, ki je slovenske uporabnike s plačljivo telefonsko številko potegnil za nos, sta zaradi velikega števila prejetih prijav že uvedla informacijski pooblaščenec ter Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS). Če odgovorno osebo najdejo, jo bo AKOS oglobil. 

Tudi kazenski zakonik za kaznivo dejanje preslepitve kupca (232. člen), kar objavljanje lažnih oglasov vsekakor je, ob ugotovljeni krivdi predvideva denarno kazen.

Če se ugotovi, da je storilec kriv tudi poslovne goljufije, saj je z uporabo plačljivih telefonskih številk (090) pridobil majhno premoženjsko korist, pa se ga lahko kaznuje tudi z zaporno kaznijo do enega leta (228. člen kazenskega zakonika). 

V komentarjih pod izvirnim prispevkom o prevarantu, ki slovenske uporabnike vabi h klicem na plačljive telefonske številke, so se med drugim pojavili pozivi telekomunikacijskim operaterjem, naj razkrijejo, kdo te številke upravlja. Ta podatek lahko telekomunikacijski operater razkrije samo v primeru, če telefonska številka postane predmet uradne preiskave državnega organa.  | Foto: Matic Tomšič V komentarjih pod izvirnim prispevkom o prevarantu, ki slovenske uporabnike vabi h klicem na plačljive telefonske številke, so se med drugim pojavili pozivi telekomunikacijskim operaterjem, naj razkrijejo, kdo te številke upravlja. Ta podatek lahko telekomunikacijski operater razkrije samo v primeru, če telefonska številka postane predmet uradne preiskave državnega organa.  Foto: Matic Tomšič

Dars: Vinjete kupujte na pooblaščenih prodajnih mestih

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) medtem vse uporabnike poziva, naj vinjete kupujejo na pooblaščenih prodajnih mestih, ne na spletu. 

Pri Darsu so izpostavili tudi, da vinjet ne prodajajo prek spletnih strani, niti ne dajejo popustov. Ugotavljajo, da je vinjeta idealen produkt za različne promocijske akcije trgovcev in ponudnikov storitev, ki na takšen način pospešujejo obiske spletnih strani, obisk prodajaln in prodajo svojih storitev ali izdelkov, piše Slovenska tiskovna agencija. 

Dars v Sloveniji prodaja vinjete na lastnih prodajnih mestih in na več kot 1.500 prodajnih mestih prodajalcev, s katerimi imajo sklenjene pogodbe o prodaji vinjet. Vsa uradna prodajna mesta so opremljena z Darsovim certifikatom, na njih pa je kupcem zagotovljena izdaja računa z navedeno serijsko številko vinjete, v primeru kratkoročnih vinjet njihovo pravilno luknjanje, v primeru napak pa ustrezni reklamacijski postopki. (STA) | Foto: DARS/zajem zaslona Dars v Sloveniji prodaja vinjete na lastnih prodajnih mestih in na več kot 1.500 prodajnih mestih prodajalcev, s katerimi imajo sklenjene pogodbe o prodaji vinjet. Vsa uradna prodajna mesta so opremljena z Darsovim certifikatom, na njih pa je kupcem zagotovljena izdaja računa z navedeno serijsko številko vinjete, v primeru kratkoročnih vinjet njihovo pravilno luknjanje, v primeru napak pa ustrezni reklamacijski postopki. (STA) Foto: DARS/zajem zaslona Preberite tudi:

Pozor: na Facebooku in drugje na spletu nikar ne nasedajte tem prevaram

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin