SiolNET. Novice Slovenija
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozor: ne nasedajte tem prevaram #video

0,98

termometer

Ste že kupili vinjeto? Številni ste verjetno tudi letos opazili kakšno od akcij, ki vam letošnjo, modro vinjeto, ponuja brezplačno ali za bistveno manj od 110 evrov. Velike obljube za malo dela: klik na Facebooku in že je lahko vaša. A previdno, obstaja namreč velika verjetnost, da je sploh ne boste dobili. Komu verjeti in kdaj gre za prevaro?

 

[video: 67509 / ]

Že četrto leto zapored v zavodu Varni na internetu opozarjajo na spletne prevare prav za nakup vinjete. A ljudi še ni izučilo. Odziv na Facebook igro ''všečkaj in deli za brezplačno vinjeto'' je še vedno velik

"Odziv je vedno velik. Nekateri že razumejo, da gre za lažne obljube, številni pa še vedno mislijo, da bodo za en všeček dobili neko nagrado v vrednosti več sto evrov. Tukaj namreč ne govorimo samo o vinjetah, ampak recimo tudi o pametnih telefonih," je izpostavila Jasmina Mešić, koordinatorka programa Varni na internetu.

V praksi ustvarjalci lažne strani za izžrebanca izberejo lažni profil, ali pa še slabše, kontaktirajo vas s posebnim navodilom za SMS-sporočilo, kodo, ki jo prejmete, pa sporočite avtorjem lažnega oglasa. In kaj se zgodi? "Gre jim za to, da v čim krajšem času dobijo neko bazo ljudi, ki so to všečkali, in jo lahko naprej izkoristijo za neke druge namene," dodaja Mešićeva.

Komu potem verjeti? Takšnih spletnih goljufij je pri nas tedensko v povprečju 11. Če gre za nagradno igro, brez pogojev, brez pravil, brez navedbe podjetja, ki stoji v ozadju, boste najverjetneje ostali praznih rok. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin