Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
16. 6. 2020,
4.04

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

5

Natisni članek

pametni telefon aplikacije Slovenija zna Slovenija zna

Torek, 16. 6. 2020, 4.04

3 leta, 10 mesecev

Nova slovenska zmaga: aplikacija Kranjčanov številka ena na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

5

Aplikacija ASMR Slicing, ki jo je razvilo slovensko podjetje Tricky Tribe, je bila maja največkrat prenesena mobilna igra za pametne telefone na svetu. Gre še za drugi zaporedni uspešni maj za Slovence na področju videoiger: maja 2019 je bila računalniška igra, ki jo je razvil Slovenec, najbolje prodajana na svetu

Kaj je ASMR Slicing?

ASMR Slicing je preprosta brezplačna mobilna igra, ki je izšla aprila letos in poustvarja enega najbolj priljubljenih trendov na družbenih omrežjih in YouTubu - rezanje tako imenovanega kinetičnega peska oziroma čarobnega peska.

Da igralcu prehitro ne postane dolgčas, igra ASMR Slicing poskrbi s široko paleto peskastih objektov in izzivi, kot so odkrivanje predmetov v pesku, rezanje na določeno število rezin in rezanje ravno prav težkih kosov. Pretirane globine igranja seveda ni moč pričakovati - ASMR Slicing je predstavnica tako imenovane zvrsti ultrapriložnostnih mobilnih iger, kar pomeni, da jih poženemo med petminutnim čakanjem na avtobus ali med oglasi na televiziji.  | Foto: Matic Tomšič Da igralcu prehitro ne postane dolgčas, igra ASMR Slicing poskrbi s široko paleto peskastih objektov in izzivi, kot so odkrivanje predmetov v pesku, rezanje na določeno število rezin in rezanje ravno prav težkih kosov. Pretirane globine igranja seveda ni moč pričakovati - ASMR Slicing je predstavnica tako imenovane zvrsti ultrapriložnostnih mobilnih iger, kar pomeni, da jih poženemo med petminutnim čakanjem na avtobus ali med oglasi na televiziji. Foto: Matic Tomšič

Gre za vlažno mivko z dodanim silikonskim oljem, ki pesku omogoča, da zadržuje obliko in da ga je mogoče rezati kot kruh. Kinetični pesek je mogoče kupiti v večini trgovin z igračami.

ASMR Slicing igralcu omogoča rezanje neštetih predmetov iz kinetičnega peska, vsak poteg z nožem pa spremlja za številne ljudi zelo zadovoljiv in pomirjujoč zvok.

Od tod ASMR v imenu aplikacije - ASMR je okrajšava za angleški izraz Autonomous Sensory Meridian Response, ki v slovenščini nima pravega prevoda, pomeni pa povsem spontan odziv na zunanje dražljaje, ki pri posamezniku sprožijo najvišjo raven zaznavanja, primerljiv z evforijo. Preberite več o ASMR.

Igra ASMR Slicing je brezplačna, prihodke pa ustvarja predvsem s prikazovanjem oglasov, ki jih je v aplikaciji precej.  | Foto: Matic Tomšič Igra ASMR Slicing je brezplačna, prihodke pa ustvarja predvsem s prikazovanjem oglasov, ki jih je v aplikaciji precej. Foto: Matic Tomšič

Več kot 36 milijonov prenosov

Po podatkih podjetja Sensor Tower, ki se ukvarja z analizo trga mobilnih aplikacij, je bila ASMR Slicing v maju skupno največkrat prenesena igra za pametne telefone na svetu. Zabeležili so kar 36,5 milijona namestitev:

Igra ASMR Slicing je bila sicer precej bolj priljubljena pri uporabnikih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android kot pa pri uporabnikih iPhonov. V maju je bila glede na število prenosov na telefone z Androidom na prvem mestu, na telefone iPhone pa na šestem. 

Predjamski grad, Castle
Novice Milijoni cenijo delo uspešnega Slovenca, ki ga ne pozna skoraj nihče

Kdo je naredil ASMR Slicing?

Mobilno igro ASMR Slicing so naredili v leta 2016 ustanovljenem slovenskem podjetju Tricky Tribe iz Kranja, ki se ukvarja z razvojem brezplačnih priložnostnih iger za pametne telefone. Njihova do ASMR Slicing najbolj uspešna mobilna igra je bila Tinker Island, ki je igralca postavila v vlogo brodolomca na samotnem otoku. 

Direktor podjetja Tricky Tribe je Primož Strajnar. | Foto: STA , Direktor podjetja Tricky Tribe je Primož Strajnar. Foto: STA ,

Zgodba Tricky Tribe se je neuradno sicer začela že pred poldrugim desetletjem v znanem kranjskem tehnološkem podjetju 3FS. Jedro studia Tricky Tribe namreč tvorijo nekdanji programerji in oblikovalci 3FS. Kranjska družba je tudi 42-odstotni lastnik Tricky Tribe.

Igre ASMR Slicing podjetje Tricky Tribe na trg mobilnih aplikacij sicer ni poslalo v lastni režiji, temveč s pomočjo tujega založnika. To je izraelski Crazy Labs (nekdaj TabTale), eden največjih svetovnih založnikov priložnostnih mobilnih iger. 

Slovenska igra ASMR Slicing je trenutno "zgodba z naslovke" na spletni strani založnika Crazy Labs. Spodaj je tudi števec namestitev njihovih aplikacij, ki že presega tri milijarde.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Slovenska igra ASMR Slicing je trenutno "zgodba z naslovke" na spletni strani založnika Crazy Labs. Spodaj je tudi števec namestitev njihovih aplikacij, ki že presega tri milijarde. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

XLAB
Novice Nemci pohvalili ljubljansko podjetje: Vaš izdelek je najboljši na svetu

Že drugi zaporedni maj, ko je Slovencem na svetovnem trgu videoiger uspel veliki met

Maj 2019 je, kar zadeva slovenski prodor na trg videoiger, zaznamoval morda malce nepričakovan uspeh računalniške igre Mordhau, ki jo je razvil in sredstva zanjo na platformi za množično financiranje Kickstarter zbiral Slovenec Marko Grgurovič

Mordhau, ki simulira boj na srednjeveških frontah, je v nekaj dneh po izidu postal prodajna uspešnica številka ena Steamu, največji in najbolj obiskani trgovini z računalniškimi igrami na svetu.

Mordhau Steam | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Do konca lanskega maja je Grgurovičevemu studiu Triternion Games, ki je razvil Mordhau, uspel še en izjemen dosežek - na Steamu so prodali več kot milijon izvodov igre

Prihodek od igre, ki pri nas stane 25 evrov, a so cene po državah različne, so takrat pri milijon prodanih izvodih ocenili na 20 milijonov dolarjev.

Preberite tudi:

Marko Grgurovič
Novice Izjemen uspeh Slovenca: postal je glavni v največji trgovini na svetu

 

Ne spreglejte