SiolNET. Digisvet Novice
6,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj je ASMR, eden od najbolj nenavadnih pojavov na internetu

6,21

termometer

Asmr
Na fotografiji je lastnica kanala na YouTubu z imenom ASMR Darling. Na tem videoposnetku v neposredni bližini mikrofona mečka papir, lista knjigo, ureja cvetje in počne druge vsakdanje stvari. Poslušanje takšnih zvokov naj bi pri gledalcih videoposnetka vzbujalo prijetne, pri nekaterih celo evforične občutke. Foto: YouTube

V YouTube vpišite ASMR in našli boste na tisoče videoposnetkov, v katerih snemalec z razdalje enega centimetra šepetaje govori v mikrofon, ga češe z zobno krtačko ali pa v neposredni bližini mikrofona z zevajočimi usti hrusta čips. Namen takšnih videoposnetkov je pri gledalcu sprožiti občutek ugodja in mravljinčenja (ASMR), ki se začne pod lasiščem in se počasi pomika navzdol po hrbtenici. Tega občutka ne doživi vsak, znanost pa za zdaj še nima odgovora, ali je obstoj ASMR sploh mogoče potrditi. 

ASMR je okrajšava za angleški izraz Autonomous Sensory Meridian Response, ki v slovenščini nima pravega prevoda, pomeni pa povsem spontan odziv na zunanje dražljaje, ki pri posamezniku sprožijo najvišjo raven zaznavanja, primerljivo z evforijo. 

Posamezniki, ki doživljajo ASMR, občutek opisujejo kot prijeten, sproščujoč in pomirjajoč. Podoben naj bi bil občutku ob masiranju glave:

Dražljaji, ki pri ljudeh, dovzetnih za ASMR, povzročijo takšne občutke, so lahko šepetanje, ponavljajoči se zvoki ali zvoki, ki jih posameznik pozna iz vsakdanjega življenja, poslušanje, kako nekdo grize hrano ali pije pijačo.

Pri nekaterih lahko tako imenovano mravljinčenje v možganih in hrbtenici povzročita tudi poslušanje razlag določenih konceptov ali delovanja strojev ter občutek, da se tisti, ki govori, poslušalcu osebno posveča in ga naslavlja v prvi osebi.

Nevarna vožnja Digisvet Pri početju, ki ogroža naše ceste, smo ujeli celo Luko Dončića

Doživljanje ASMR je glede na trenutno razpoložljive podatke o pojavu in pričevanja uporabnikov v komentarjih videoposnetkov na YouTubu sicer zelo subjektivna izkušnja.

Znanstveniki za zdaj še tavajo v temi, a prve študije pravijo, da je nekaj morda res na tem

Znanost obstoja pojava še ni potrdila, znanstvene študije, ki obstajajo na to temo, pa je tako rekoč mogoče prešteti na prste ene roke. Raziskava, ki je bila opravljena septembra letos, je sicer pokazala, da je nekaj morda vendarle na tem. Znanstveniki so namreč opazili, da so bila pri sodelujočih v raziskavi med ogledovanjem videoposnetkov na temo ASMR aktivna ista možganska območja kot pri doživljanju evforije ob poslušanju glasbe. 

Posnetkov ASMR je na YouTubu kot listja in trave

Največji skupnosti ASMR na spletu sta na YouTubu, kjer imajo številni videoposnetki z oznako ASMR več deset milijonov ogledov, tistim, ki jih ustvarjajo, pa sledi več sto tisoč ljudi, in na Redditu, največjem spletnem forumu

To je trenutno največkrat predvajan videoposnetek na temo ASMR na YouTubu:

Ta videoposnetek pa je eden najbolj prepoznavnih - posnela ga je zelo znana "nežna šepetalka" Maria:

Tu je še eden bolj razdvajajočih videoposnetkov na temo ASMR - dekle glasno žveči čebelje satje:

Nič seksualnega, temveč izključno sprostitev in pomiritev

Zgornji videoposnetek je po mnenju nekaterih uporabnikov spleta kontroverzen zato, ker v njem nastopa osnovnošolka, ki ima z 1,1 milijona sledilcev enega najbolj prepoznavnih kanalov ASMR na spletni strani YouTube.

Nekateri njeni videoposnetki občasno namreč prikazujejo pretirano seksualizirano vsebino (znan primer), kar glede na njeno starost ni le neprimerno, temveč meče tudi slabo luč na spletno skupnost ASMR. 

Posnetek zaslona iz enega od kontroverznejših videoposnetkov mlade uporabnice YouTuba Life with MaK, v katerem igra vlogo policistke. Posnetek zaslona iz enega od kontroverznejših videoposnetkov mlade uporabnice YouTuba Life with MaK, v katerem igra vlogo policistke. Foto: YouTube

Ta se namreč že od nastanka, kar se je zgodilo nekje na začetku tega desetletja, namreč distancira od povezovanja ASMR s seksualno stimulacijo.

Po poročanju britanskega medija Guardian večina posameznikov, ki so po lastni interpretaciji dovzetni za ASMR, takšne videoposnetke gleda izključno za sprostitev.

Na vlak ASMR sta skočila tudi Slovenca
Aplikacija Tingles je na voljo za pametne telefone z operacijskima sistemoma iOS (iPhone) in Android. Aplikacija Tingles je na voljo za pametne telefone z operacijskima sistemoma iOS (iPhone) in Android. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Slovenca Gašper Kolenc in Miha Mlakar sta razvila aplikacijo (in ustanovila istoimensko podjetje) Tingles, ki uporabnikom omogoča predvajanje videoposnetkov ASMR. Kot pravita, lahko aplikacija uporabniku pomaga v borbi proti nespečnosti, anksioznosti in tudi depresiji.

Aplikacijo je do zdaj na pametne telefone z operacijskim sistemom Android preneslo že več kot 100.000 ljudi, s povprečno oceno 4.6 pa jo je ocenilo več kot 3.100 uporabnikov pametnih telefonov iPhone.

Preberite tudi:

Larry Page Digisvet Eden od najbogatejših Zemljanov ima neozdravljivo bolezen Digisvet Ta ladja je imela najbolj nesposobno posadko vseh časov luksuzna domovanja Dom Razkošna domovanja najbolj znanih zvezdnikov z YouTuba #foto #video mejni prehod Digisvet Na mejne prehode v EU prihaja futuristična novost #video Bill gates thumb Digisvet Tak nastop si lahko privošči samo Bill Gates

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin