SiolNET. Digisvet Gaming
5,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov zdrs: je res tako težko preveriti, kakšna je slovenska zastava?

5,66

termometer

Zastava F1
Slovenska zastava v videoigri F1 2020 ima napačno oblikovan grb, narobe pa je izrisana tudi njegova vsebina. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

V petek je izšla dirkaška videoigra F1 2020, ki nosi uradno licenco Svetovnega prvenstva Formule 1. V videoigri je v najvišjem razredu motošporta mogoče tekmovati v vlogi enega od dvajsetih resničnih dirkačev ali pa ustvariti lastnega. Med drugim je mogoče določiti tudi njegovo državljanstvo, ki ga v F1 2020 predstavlja zastava dirkačeve države. Ni težko opaziti, da je s slovensko nekaj narobe.

Luka Zavišič Digisvet "Vsi so frajerji, dokler ne pride on": 24-letni Luka vozi kot le malokdo na svetu

Grb na slovenski zastavi v videoigri F1 2020 je nepravilne oblike, saj je ščit na dnu zaobljen in ne zaostren.

Površno je izrisana tudi vsebina grba, saj se lik Triglava v beli barvi in valoviti črti, ki ponazarjata reke in morje, ne bi smeli dotikati njegovih notranjih robov. 

Še ena podrobnost, ki je sicer težko opazna, a tudi ni nepomembna: zvezde v slovenskem grbu so šesterokrake, v grbu v videoigri F1 2020 pa peterokrake. 

Razvijalcem videoigre F1 2020 bi spletno preverjanje slovenske zastave oziroma njenega grba vzelo nekaj sekund. Razvijalcem videoigre F1 2020 bi spletno preverjanje slovenske zastave oziroma njenega grba vzelo nekaj sekund. Foto: Nik Jevšnik/STA

Napaka je toliko bolj izstopajoča glede na to, da so zastave drugih držav oblikovane pravilno.

Grb na slovaški zastavi, na primer, ki se v meniju videoigre nahaja v neposredni bližini slovenske, je pravilne oblike, pa čeprav je njegova spodnja polovica praktično enaka slovenskemu. 

Zastava F1 Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Spodrsljaj se tudi ni zgodil amaterjem ali novincem na sceni razvoja videoiger, temveč prekaljenim veteranom. F1 2020 je namreč razvilo britansko podjetje Codemasters, ki (pretežno dirkaške) videoigre dela že skoraj 35 let in ima 700 zaposlenih. 

MIhael Mehle Mikyx Digisvet Mladi Slovenec pustil šolo, sledil sanjam in spisal zgodovino

Prikaz slovenske zastave se v svetu večkrat ponesreči

Napačna slovenska zastava je zadnji odmeven incident zakrivila oktobra lani, ko so organizatorji teniškega turnirja na Dunaju ob imenu slovenskega teniškega igralca Aljaža Benedeta pomotoma prikazali belo-modro-rdečo zastavo z grbom dežele Kranjske:

Angleška nogometna zveza (FA) je na uradni spletni strani do leta 2015 tudi dlje časa prikazovala slovensko zastavo z napačnim zaporedjem barv:

Zastava Anglija Foto: Sportal

Leta 2015 je nekaj prahu dvignila tudi kulisa pogovora med slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem in takratnim podpredsednikom ZDA Joejem Bidenom. V ozadju je bilo namreč mogoče videti slovensko zastavo s prevelikim in narobe umeščenim grbom. Na slovenski zastavi mora grb z eno polovico namreč segati v belo, z drugo pa v modro polje. 

Pahor Biden Foto: Reuters

Preberite tudi:

Ešport Digisvet Prihodnost je tu: v Sloveniji nastaja nova športna zveza asmr slicing Digisvet Nova slovenska zmaga: aplikacija Kranjčanov številka ena na svetu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin