Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
24. 1. 2018,
17.25

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

elektrika pametni telefon telefon slušalke

Sreda, 24. 1. 2018, 17.25

6 let, 2 meseca

Slušalke vas lahko tudi stresejo

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
iPhone, slušalke | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je pri poslušanju glasbe prek slušalk kar naenkrat streslo? Če se vam je, brez skrbi. Telefon vam ne poskuša skuriti možganov. Gre zgolj za statično elektriko, ki se lahko nabere v slušalkah in se sproži ob določenih pogojih.

"Obstaja možnost, da vas zaradi statike rahlo in na hitro strese, medtem ko ste s slušalkami priklopljeni na iPod, iPhone ali računalnik Mac," je zapisano na podporni strani vodilnega podjetja pametnih naprav Apple. Podjetje opozarja, da ta pojav ni omejen zgolj na njihove naprave in da ni pokazatelj kakršnihkoli težav z napravo. 

Zakaj se nabere statična elektrika?

Statična elektrika, ki se nabere na elektronskih napravah, je v veliki meri odvisna od okolja, v katerem so uporabljane. Določeni pogoji povzročijo presežek statične energije.

Statični naboj nastane, ko zunanja sila povzroči, da se elektroni izločijo iz atomov in jih zapustijo s presežkom protonov in neto pozitivnim nabojem. Elektroni se pripnejo na sprejemni atom, ki bo posledično imel presežne elektrone in bo negativno nabit. Najpogostejši vzroki za nastanek statične elektrike so trenje, tlak in razdvajanje. Vzrok je lahko tudi indukcija, kadar se določen material nabije, ko pride v neposredno bližino električnega polja.

Najpogostejši razlogi za pojav, ki jih navaja podjetje Apple, so:

  • zelo nizka vlaga, suho okolje,
  • vetrovno okolje,
  • prestavljanje naprave iz žepa in v žep,
  • tek ali telovadba z napravo,
  • oblačila iz sintetičnih materialov.

To se lahko pogosteje zgodi med tekom ali telovadbo z napravo. | Foto: Thinkstock To se lahko pogosteje zgodi med tekom ali telovadbo z napravo. Foto: Thinkstock

Kako se stresanju izogniti?

Da bi zmanjšali možnosti neprijetnega pojava, podjetje predlaga, da se uporabniki izogibajo nošnji slušalk v izredno suhih pogojih ali pa da se dotaknejo pritrjenega kovinskega objekta, preden jih vstavijo v ušesa. Prav tako svetujejo, da v zaprtih prostorih poskušajo povečati vlago ali pa uporabijo antistatični sprej in nosijo oblačila iz naravnih materialov.

Ne spreglejte