Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
16. 6. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Natisni članek

Claude Lelouch film Ferrari

Torek, 16. 6. 2020, 4.00

3 leta, 10 mesecev

44 let po izvirniku precej manj sporen moderni avtomobilski film

Skrivnosti slavnega filma, ki je razburil javnost #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Ferrari film | Režiser Claude Lelouch in ferrari SF90 stradale na ulicah Monaka. Vtis originalnega filma iz leta 1976 je bilo skoraj nemogoče ponoviti.   | Foto Ferrari

Režiser Claude Lelouch in ferrari SF90 stradale na ulicah Monaka. Vtis originalnega filma iz leta 1976 je bilo skoraj nemogoče ponoviti.

Foto: Ferrari

Zgodba o prvem filmu, ki ga je francoski režiser Claude Lelouch posnel nekega nedeljskega jutra sredi Pariza, pri tem pa prevozil tudi 15 semaforjev z rdečo lučjo, je precej bolj zanimiva od njegove moderne reinkarnacije s pomočjo ferrarija SF90 in dirkača F1 Charlesa Leclerca.

rancoski režiser Claude Lelouch in Ferrarijev dirkač Charles Leclerc. | Foto: Ferrari rancoski režiser Claude Lelouch in Ferrarijev dirkač Charles Leclerc. Foto: Ferrari Ferrari je na zaprtih ulicah v Monaku posnel slabih šest minut dolg video z naslovom "Le Grand Rendez-vous", ki prikazuje vožnjo njihovega prvega voznika F1 Charlesa Leclerca v ferrariju SF90 stradale. Ob prekinitvi sezone formule ena so se v Maranellu na tak način odločili za snemanje novodobne različice slavnega filma "C´etait un Rendez-vous" iz leta 1976.

Oba je posnel slavni francoski režiser Claude Lelouch, a kljub neposredni povezavi pravih podobnosti med njima ni veliko. Izvirni film je bil odpadniški in posnet na robu (in prek) meje zakona, novodobna različica pa je predvsem promocijski film za novega Ferrarijevega superšportnika.

Claude Lelouch nekoč. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Claude Lelouch nekoč. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Izvirnik iz leta 1976: posnet brez prekinitev, voznik 15-krat skozi rdečo luč na semaforju

Originalni film je leta 1976 posnel prav Claude Lelouch. Kratki film z naslovom "Cetait un Rendez-vous" je bil takrat uspešnica filmske alternativne scene. Prikazoval je divjo vožnjo po ulicah Pariza, ki so jo v celoti posneli v enem kadru brez prekinitev. Snemanje je bilo v zgodnjih jutranjih urah, ko je bilo prometa še malo. Film vseeno prikazuje številne prometne prekrške, a obenem kaže na avtomobilsko strast voznika. Mudi se mu na zmenek z dekletom, s katerim se naposled snide ob koncu videa.

Film je torej posnet brez prekinitev in brez posebnih učinkov, zato zelo realno prikazuje jutranji nedeljski utrip s pariških ulic. Voznik med snemanjem čisto zares prevozi tudi 15 rdečih semaforskih luči.

Ferrari SF90 stradale je prvi priključni hibrid iz Maranella. Poganjajo ga štirilitrski motor V8 in trije elektromotorji (eden v menjalniku, po dva v sprednjih kolesih). Kapaciteta baterije je 7,9 kWh. Sistemska moč pogona znaša 735 kilovatov oziroma okroglih tisoč “konjev”. | Foto: Ferrari Ferrari SF90 stradale je prvi priključni hibrid iz Maranella. Poganjajo ga štirilitrski motor V8 in trije elektromotorji (eden v menjalniku, po dva v sprednjih kolesih). Kapaciteta baterije je 7,9 kWh. Sistemska moč pogona znaša 735 kilovatov oziroma okroglih tisoč “konjev”. Foto: Ferrari

Video - originalni film iz leta 1976

Video - moderna izvedba filma iz letošnjega leta

Snemanje v času, ko še niso poznali malih akcijskih kamer. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Snemanje v času, ko še niso poznali malih akcijskih kamer. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Kamera na udobnem mercedesu, ne na športnem ferrariju

Okoliščine snemanja so bile dolgo zavite v tančico skrivnosti. Neuradno naj bi volan ferrarija 275 GTB vrtel znani francoski dirkač Jacques Lafitte, a v resnici ni bilo tako.

Ves film je namreč posnela kamera na sprednjem delu Lelouchovega osebnega mercedes-benza 450 SEL, ki je bil s hidropnevmatskim vzmetenjem precej bolj primeren za snemanje po pariških, na več delih tlakovanih ulicah. Mercedesa je poganjal 6,9-litrski motor V8.

Vozil je režiser, ki je za snemanje zvoka motorja tudi posodil lastnega ferrarija 275 GTB

Tudi vozil ga je kar režiser Lelouch, ne slavni francoski dirkač. Ob koncu filma v njem nastopi še njegovo takratno dekle Gunilla Friden iz Švedske. Morala je le počakati na dogovorjenem mestu in ko se je Lelouch z mercedesom pripeljal, se je sprehodila proti avtomobilu.

Čeprav je bil film res posnet brez prekinitev, brez posebnih učinkov prav zaradi snemanja z mercedesom le ni šlo. Zvok motorja in škripanje gum je Lelouch posnel in naposled dodal s pomočjo svojega ferrarija 275 GTB.

Claude Lelouch | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Dva pomočnika ob trasi bi ga morala opozoriti na nevarnosti …

Vsa trasa je bila dolga 10,5 kilometra, povprečna hitrost med snemanjem je znašala okrog 80 kilometrov na uro.

Ob trasi je sicer imel dva pomočnika, ki bi mu morala v dveh križiščih sporočiti morebitno nevarnost zaradi navzočnosti drugih vozil. Povezava prek radijskih postaj voki-toki pa ni delovala, zato je Claude domneval, da je cesta prosta.

Policija in javnost nista bili navdušeni nad okoliščinami snemanja

Po objavi filma je imel režiser pričakovano številne težave s policijo, tudi javnost pa v večjem delu ni bila navdušena nad metodami snemanja. Policisti so imeli neposreden ukaz, da Lelochu odvzamejo vozniško dovoljenje. Eden izmed policistov ga je res ustavil, a mu ga je hitro vrnil. Lelouch je pozneje izjavil, da je bil film posledica njegove "norosti" v danem trenutku in da je v svojem življenju storil številne prepovedane stvari.

Danes je Claude Lelouch star 82 let in velja za enega od najbolj priznanih francoskih filmskih ustvarjalcev. Posnel je več kot 50 pomembnih filmov.

 

Ne spreglejte