Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
24. 8. 2016,
15.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

smart fortwo Smart

Sreda, 24. 8. 2016, 15.13

6 let, 6 mesecev

S smartom fortwo v mesto

Zakaj si mestno dekle zasluži majhnega in okretnega

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Smart fortwo | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Večji in prostornejši avtomobil se zdi vedno dobra izbira, a če živite v središču mesta, se z manjšim in okretnejšim avtomobilom znajdete veliko bolje. Skoraj tako dobro kot s kolesom, pravzaprav varnejše.

Zaljubljena v terence, za volanom najmanjšega

Netipično za žensko so me vedno pritegnili veliki avtomobili, kot so terenci – če se je mimo pripeljal hrumeč športni avtomobil, mi je šel bolj kot ne na živce. Ni mi všeč, kako nizko se moraš spustiti, da se usedeš vanj, in ni mi všeč, kako se razkazujejo ter šopirijo. Terenci pa so prostornejši, udobnejši in zame boljša izbira. Dokler ne pride do parkiranja. No, potem pa smo tam.

Ko sem v roke dobila majhnega smarta fortwo, sem se sprva počutila nelagodno, saj je predstavljal vse, kar večji avtomobili niso. To pa se je pozneje izkazalo za prednost.

Prostoren za dva, pameten za štiri in okreten kot žongler. | Foto: Ciril Komotar Prostoren za dva, pameten za štiri in okreten kot žongler. Foto: Ciril Komotar

Smart vs. kolo

Prvič: tale mini smart sploh ni tako mini. Navzven že, znotraj pa je dovolj udoben in prostoren, da lahko v njem brez težav sedi tudi 186 centimetrov visoka sopotnica. A o tem pozneje. Ker je precej kratek (2,69 metra), se lahko brez težav kosa z mojim kolesom (1,66 metra), ki je sicer moje stalno prevozno sredstvo.

Sta enako okretna, lahko ju je parkirati, kar je v mojem svetu najpomembnejši dejavnik pri prevoznih sredstvih. Tu sicer kolo zmaga, saj ga lahko parkiraš praktično povsod, za avtomobil pa je še vedno treba poiskati ustrezen parkirni prostor. A parkiranje zaradi smartovega kompaktnega telesa ne predstavlja nikakršne težave.

Nad prostorno notranjostjo se ni pritoževati. | Foto: Ciril Komotar Nad prostorno notranjostjo se ni pritoževati. Foto: Ciril Komotar

Foto: Ni potrebe po širokokotnem objektivu

Fotogalerija
1 / 21

Smart je seveda hitrejši od kolesa, ima klimatsko napravo in, kar je najpomembneje, je veliko varnejši. Na prvi pogled ne da takšnega vtisa, kajne? A fantje iz redakcije Avtomoto so mi povedali, da je ta mali smart, katerega večjega brata izdelujejo v novomeškem Revozu, na testu Euro NCAP dobil štiri zvezdice od petih. Po domače: pogumno preživi čelni trk z več kot pet metrov dolgo admiralsko ladjo mercedes-benzom razreda S in pri tem lahko še vedno odprete vrata. Tako bi bilo tudi, če bi se s tem istim smartom zaleteli v zid pri hitrosti 78 kilometrov na uro.

Prtljažnik, ki to ni

Drugič: prtljažnik je pravzaprav malo večji predal, v kakršnem ženske shranjujemo na primer spodnje perilo, kopalke itd. Vanj gresta dve večji torbici ali dve nakupovalni vreči. Negativna opazka: ker je smart fortwo dvosed, voznica in sovoznica spredaj nimata prostora za dve večji torbici, zato ju je najbolje dati v prtljažnik. Pa je šla polovica prtljažnika.

Všeč so mi velike torbe za vso mojo kramo. In toliko ta zavzame v mini smartu. | Foto: Ciril Komotar Všeč so mi velike torbe za vso mojo kramo. In toliko ta zavzame v mini smartu. Foto: Ciril Komotar

Toliko pa dve! | Foto: Ciril Komotar Toliko pa dve! Foto: Ciril Komotar

Spuščena streha ni prijazna do las

Tretjič: kot sem sumila, ni pametno povsem spustiti strehe in oken hkrati, saj lasje tako plešejo po zraku, da je veselje. Ne vem za vas, ampak meni se potem tako zavozlajo, da jih ne morem razčesati še nekaj časa. Moj nasvet: ob odprti strehi je speta pričeska obvezna. Čop, figa, karkoli, ki preprečuje vozlanje in kuštranje.

In še to: vožnja s spuščeno streho ni prijetna niti čez dan, ko je sonce na vrhu, saj sončni žarki močno sijejo v čelo. To pa ni dobro za kožo, saj se prav na čelu pokažejo prve gubice, in ni dobro za vožnjo, saj precej ovira pogled. Streho torej dol, ko se sonce malce spusti in zvečeri.

Videti je, kot da Metka malo "štrli" iz malčka, a ji ni bilo hudega. | Foto: Ciril Komotar Videti je, kot da Metka malo "štrli" iz malčka, a ji ni bilo hudega. Foto: Ciril Komotar

Postanek na semaforju. Metka skuštrana malo bolj kot jaz. | Foto: Metka Prezelj Postanek na semaforju. Metka skuštrana malo bolj kot jaz. Foto: Metka Prezelj

Visoko dekle vs. še višje dekle

Četrtič: smart, kot rečeno, dobi petico za prostornost, saj sva se lahko v njem prav udobno vozili 170 in 186 centimetrov visoki dekleti. Dolge noge sva lahko stegnili brez butanja ob volan ali armaturno ploščo, ob spuščeni strehi pa se tudi Metka, moja višja sopotnica, ni počutila nelagodno. Res pa je, da so njeni lasje bolj veselo poplesavali, ko sva spustili streho – še dobro, da sem v torbici, zadaj v prtljažniku, imela glavnik.

186 centimetrov proti 170 centimetrom. | Foto: Ciril Komotar 186 centimetrov proti 170 centimetrom. Foto: Ciril Komotar

Smart fortwo | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Hop in skok po opravkih

Smart se odlično izkaže, ko ga vzameš s sabo po opravkih. Že sem hotela zajahati kolo, a ker je bilo zunaj res vroče, sem se odločila zanj, za štiri kolesa. Pametno. Prižgem klimatsko napravo in gremo. Iskanje prvega parkirnega prostora: uspešno, parkiranje prav tako. Mala malica, jaz to zmorem. Nakupi tu in tam in spet naprej, na naslednje parkirišče. Bolj tesno, a bo šlo, sem prepričana. In je! Tako gladko je šlo ves čas, dokler nisem dojela, da o parkiranju sploh ne razmišljam več, saj ga ni prostora, kamor smart ne bi zmogel stisniti svojega teleščka. Lažje tudi oceniš razdaljo do ovire, ker je vse pač prav priročno kratko, majhno in pregledno. Ja, mestne mobilne trike povsem obvlada. 

Video: Takole fino se ga obrača, samo dobrih šest metrov potrebuje, da naredi krog

Moja razsodba? Še vedno bi imela terenca, a le če bi mi ga kdo drug parkiral na naših tesnih parkiriščih. Priznam, sem precej "lesena", ko pride do parkiranja, smart pa je to brez obsojanja razumel in se pridno parkiral, kamorkoli sem si zamislila. Zato je osvojil moje srce. Kljub majhnemu prtljažniku.

Ne spreglejte