Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 12. 2014,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 3. 12. 2014, 13.23

8 let

Euro NCAP: prvič so varnostno testirali in razbili porscheja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri Euro NCAP so na varnostni test prvič zapeljali porscheja. Novi majhni športni SUV macan je dobil pet zvezdic, enako range rover sport, nizkocenovna karavanska dacia je dobila tri zvezdice.

Macan slabše pri varnostnih sistemih in zaščiti pešcev

Novi porsche macan se je pričakovano zelo dobro izkazal na varnostnem testu, kjer je pri zaščiti potnikov dosegel 88, pri zaščiti otrok pa 87 odstotkov vseh razpoložljivih točk. Skupno oceno pet zvezdic je potrdil še z bogatim naborom serijskih varnostno-asistenčnih sistemov, a je vendarle prejel le dve tretjini vseh mogočih točk.

Pri Euro NCAP so še največ kritik namenili zaščiti pešcev, kjer so kot nezadovoljive izpostavili začetni del pokrova motorja, spodnji del vetrobranskega stekla in oba stebrička A.

Na testu je bil sicer porsche macan 2.0 TFSI z maso 1.770 kilogramov.

Najboljša ocena na tokratnem testu za novega range rover sporta, najslabša za dacio logan MCV

Pri Euro NCAP so tokrat pet zvezdic namenili tudi novemu range rover sportu, ki se je v vseh štirih kategorijah odrezal bolje od macana. Kar 82 odstotkov točk je dobil pri varnostno-asistenčnih sistemih, kjer so na testu izpostavili dobro delovanje samodejnega zaviranja v sili. Ta deluje pri hitrostih od deset do 80 kilometrov na uro.

Podobno kot štirisedežni smart forfour izdelan v Revozu je tudi njegov dvosedežni brat fortwo dobil štiri varnostne zvezdice.

Le tri varnostne zvezdice pa je dobila karavanska dacia logan MCV, ki je pri zaščiti potnikov komaj presegla polovico razpoložljivih točk, tričetrtinsko uspešna pa je bila pri zaščiti potnikov. Najslabši rezultat je nizkocenovna dacia po pričakovanju dosegla pri varnostno-asistenčnih sistemih, kjer so ji na testu namenili 38 odstotkov razpoložljivih točk.

Agencija nagradila Oplov sistem nadzora mrtvih kotov

Nova opel corsa je osvojila štiri zvezdice, ker je v postavki asistenčni sistemi ostala pod 60 odstotki vseh razpoložljivih točk. Zaostala je za 4 odstotke.

Agencija Euro NCAP pa je nagradila Oplov sistem za nadzor mrtvih kotov (Side Blind Spot Alert). Ta s pomočjo ultrazvočnih senzorjev nadzira obe strani avtomobila in tako omogoča tudi varnejše prehitevanje. Če se vozilo nahaja v mrtvem kotu, sistem voznika opozori s prižganim svetlobnim indikatorjem v vzvratnem ogledalu. V primeru, da bi voznik kljub prižganem opozorilu s smernikom nakazal menjavo pasu, pa začne indikator še utripati.

Opozorilo na nevarnost v mrtvem kotu deluje v hitrostnem intervalu od 10 km/h do 140 km/h. Za doplačilo je na voljo tudi v novi corsi.

Ne spreglejte