Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 10. 2021,
16.12

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

BMW starodobniki Concorso d'Eleganza dež

Ponedeljek, 25. 10. 2021, 16.12

2 leti, 5 mesecev

Concorso d'Eleganza Villa d'Este

Brez skrivanja: vredni milijone, a dež jih ne moti #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Concorso d'Eleganza Villa d'Este | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Že ko smo se odpravljali na izbor Concorso d'Eleganza Villa d'Este, smo prestrašeno spremljali vremensko napoved, ki je napovedovala dež že za soboto, v nedeljo pa pravo dežno katastrofo. K sreči se je dež zamaknil za en dan, tako da smo mi, lastniki in organizatorji uživali v prijetnem jesenskem popoldnevu. A bolj ko se je približevala nedelja, večkrat smo pogledovali v nebo. Kaj se bo zgodilo s temi redkimi avtomobili, obnovljenimi do popolnosti, če bo v nedeljo deževalo? Jih bodo sploh postavili na ogled?

Na večerji so bili zaskrbljeni tudi organizatorji, ki so se nekako že vdali v usodo. V nedeljo bo deževalo. Pravzaprav sami sploh nismo vedeli, kaj to pomeni za nadaljnji potek izbora. Ali bodo lastniki pregrešno dragih in redkih starodobnikov sploh zapeljali svoje dragulje na sveto travo ali bodo njihove brezčasne linije uničile prenosne plastične strehe? Težko smo si namreč predstavljali, da bi po več deset milijonov evrov vredne avtomobile parkirali na dež.

Concorso d'Eleganza Villa d'Este | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Novi s streho, stari ponosno na dežju

Nedeljsko jutro ni razočaralo. Napovedi vremenarjev so se uresničile. Dež je povsem spremenil krajino in odpravil ves direndaj, ki je zaščitni znak medenega Coma. Sivi oblaki, mokre ceste in prazne ulice. Odpravili smo se na Villa d'Este, v rokah ob fotoaparatu smo imeli še dežnik, na sebi pa dodatno jakno.

Tako kot prvi dan so nas sprva pozdravili konceptni superšportniki. Tam so bili prav vsi, a nad njimi so bile postavljene strešice. Če smo iskreni, ravno nad njimi nismo pričakovali te rešitve. Gre le za nove, moderne avtomobile, ki težav zaradi poznejše dolgotrajne obnove ne bi smeli imeti. Razen pojavljanja na takšnih dogodkih bodo večino časa preživeli pokriti in shranjeni v tovarniških garažah.

Čez nekaj deset metrov pa šok. Brez strešic, brez različnih oblik zaščite. Popolnoma pod milim nebom, mokri in še vedno sijoči.

"Ali se bo stopil?"

Nekaj posebnega je gledati dežne kapljice na popolno spoliranih in obnovljenih starodobnikih, ki so povrhu vsega še obnovljeni do popolnosti in s svojimi linijami veljajo za najlepše avtomobile na svetu. Nekateri so svoje dragulje obrisali, spet drugi so jih pustili pri miru. Kabrioletom so dvignili streho ali pa potniški del prekrili z namenskimi usnjenimi pokrivali, ki varujejo notranjost pred dežjem.

Na naše vprašanje, ali ga dež ne skrbi, nam je britanski lastnik armstrong siddeleya v smehu prav posrečeno odgovoril: "Se bo stopil?"

Concorso d'Eleganza Villa d'Este | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Concorso d'Eleganza Villa d'Este | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Concorso d'Eleganza villa d'Este | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte