Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2016,
6.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Zeleni avtomoto Zgodbe strojev električna vozila elektromotor Električni motocikel Potovalni Avtomoto

Sreda, 22. 6. 2016, 6.22

6 let, 7 mesecev

Obkrožiti svet na električnem motorju, katerega srce so naredili v Sloveniji

V 80 dneh okoli sveta: elektrocikel z dometom 380 kilometrov in slovenskim elektromotorjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Električni motocikel - STORM Pulse | Foto STORM Eindhoven

Foto: STORM Eindhoven

Jules Verne je napovedal marsikaj, kar se je sčasoma že (ali pa se še bo) uresničilo, ni pa vedel nekaj veliko bolj preprostega – da bodo potovanja v 80 dneh okoli sveta na različne načine tako popularna. Zdaj gredo na pot Nizozemci z električnim motociklom, katerega srce so naredili v Enstroju iz Radomelj.

500 kilometrov na dan ni malo že za običajno gnan motocikel …

Skupina študentov Univerze za tehnologijo v Eindhovnu je razvila radikalen električni motocikel STORM Pulse z dosegom 380 kilometrov, ki je kot prvi na svetu primeren za velike razdalje. | Foto: STORM Eindhoven Skupina študentov Univerze za tehnologijo v Eindhovnu je razvila radikalen električni motocikel STORM Pulse z dosegom 380 kilometrov, ki je kot prvi na svetu primeren za velike razdalje. Foto: STORM Eindhoven

Tokratnega izziva se je lotila ekipa študentov s znane in priznane univerze za tehnologijo v Eindhovnu. Fantje (in dekleta?) so začeli na začetku – najprej so za to pot razvili motocikel. Ali je v njem kaj Tomosovega, ne vemo (Tomos je bil dolgo za Nizozemce tako domača znamka, kot je Renault za Slovence), videti je pa precej več kot kak tehnično preprost moped, oprostite, elektroped.

Vse prej kot to!

A člani ekipe so najbrž izračunali, da se podajajo na 80 dni dolgo pot, na kateri bodo vozili po 500 kilometrov na dan. In za to že potrebuješ nekaj več kot moped.

Storm pulse ima (trenutnih) 70 kilovatov in (prazen) 160 kilogramov

Motocikel je videti tehnično in oblikovno kot dober potovalnik, motociklisti bi mu rekli cestni enduro. Tam, kjer smo sicer vajeni, da ima motocikel motor, ima tale "storm pulse", kot mu pravijo, paket modularnih baterij v obliki satovja. Elektromotor zmore stalnih 35 in trenutnih 70 kilovatov ter 120 oziroma 240 njutonmetrov. Ni se za šaliti: do 100 kilometrov na uro potegne v 5 sekundah in gre največ 160 kilometrov na uro, prazen pa tehta 160 kilogramov.

Storm pulse je elektrocikel, za katerega so baterije pospravljene med obe kolesi v obliki satovja. Vsak element je mogoče zamenjati, mogoča pa je tudi vožnja z manj elementi in takrat je seveda motocikel opazno lažji. | Foto: STORM Eindhoven Storm pulse je elektrocikel, za katerega so baterije pospravljene med obe kolesi v obliki satovja. Vsak element je mogoče zamenjati, mogoča pa je tudi vožnja z manj elementi in takrat je seveda motocikel opazno lažji. Foto: STORM Eindhoven

Dometa je za lepih 380 kilometrov, a na dan jih bo moral prevoziti 500

Baterije so litij-ionske s kapaciteto 28,5 kilovatne ure. Za polnjenje je potrebnih 8 ur, na hitri polnilnici (in do 80 odstotkov) 38 minut, glavna prednost pa je, da je mogoče posamezen paket zamenjati (s polnim) v vsega 7 minutah. Dometa je v tej konfiguraciji (obstaja tudi dirkaška) za 380 kilometrov, kar je sicer verjetno trenuten svetovni rekord za elektrocikle, a vseeno premalo za dnevno dozo 500 prevoženih kilometrov, zato bo hitra menjava praznih modulov za polne vsekakor dobrodošla.

Ekipa STORM Eindhoven je razvila prvi električni motocikel na svetu, primeren za velike razdalje, s katerim namerava v 80 dneh obkrožiti svet in s tem dokazati zmogljivost trajnostnega transporta. | Foto: STORM Eindhoven Ekipa STORM Eindhoven je razvila prvi električni motocikel na svetu, primeren za velike razdalje, s katerim namerava v 80 dneh obkrožiti svet in s tem dokazati zmogljivost trajnostnega transporta. Foto: STORM Eindhoven

Storm pulse ima slovensko srce!

Električni motocikel - STORM Pulse | Foto: STORM Eindhoven Foto: STORM Eindhoven

Elektrocikel so sicer razvili sami, a tudi s pomočjo industrije, tako z izdelavo pri njih načrtovanih elementov (okvir), kot z dobavo obstoječih delov (vzmetenje, gume …).

Med temi kaže izpostaviti dva: prvič, izbrani gumar je Dunlop (turna guma roadsmart II, ki so jo izbrali zaradi njene vzdržljivosti – na testih je opravila za 82 odstotkov daljšo pot od povprečja), in drugič, izbrani dobavitelj elektromotorja je slovenski Enstroj iz Radomelj.

Njihov menda že svetovno znani motor emrax 228 je zelo kompaktnih mer, v premeru meri 228 milimetrov, debeline je pa za 86 milimetrov; vse skupaj tehta okoli 12 kilogramov.

Vsa čast ekipi za razvoj in izziv, ki jih še čaka

Zadnja pnevmatika RoadSmart III v dimenziji 190/55ZR17 je na voljo v GT in SP (športni) različici, ekipa pa je za svoj izziv izbrala GT različico, ker je ta primernejša za izjemne zahteve glede navora in oprijema za motocikel z navorom 240 Nm. | Foto: STORM Eindhoven Zadnja pnevmatika RoadSmart III v dimenziji 190/55ZR17 je na voljo v GT in SP (športni) različici, ekipa pa je za svoj izziv izbrala GT različico, ker je ta primernejša za izjemne zahteve glede navora in oprijema za motocikel z navorom 240 Nm. Foto: STORM Eindhoven

Tomo Križnar bi upravičeno lahko rekel, da to ni kakšen poseben vozniški podvig, saj je sam s tomosom prevozil Južno Ameriko, pa takrat še ni bilo sistema GPS in naprednih (ter poceni) komunikacijskih naprav, a gre kljub temu fantom dvigniti palec.

Prevoziti 40 tisoč kilometrov s konceptnim izdelkom, ki ima poleg tega še električen pogon (in ko greš okoli naše krogle, marsikje ni nikakršne vtičnice, kaj šele tiste naše evropske), je in še nekaj časa bo hvale vreden podvig.

Je pa seveda tudi res, da je na koncu slava, za katero pravijo, da je edina močnejša od najbolj priljubljenega opravila na svetu.

Ne spreglejte