SiolNET. Avtomoto Zgodbe
5,55

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Slovenski paradoks: varnejši avto, dražje zavarovanje?

5,55

termometer

Kdor kupi avtomobil z več varnostnimi elementi, ki preprečujejo lažje (in tudi hujše) prometne nesreče, ga države in zavarovalnice neposredno ne spodbujajo z nižjimi zavarovalnimi premijami. Bolj varen voznik pomeni tudi več denarja v državni zdravstveni blagajni.

Varnostno-asistenčni sistemi znajo tudi že preprečiti nesreče na avtocestah, na primer pogosta verižna trčenja. Avtomobilski sistemi znajo držati razdaljo do vozila pred nami (aktivni tempomat) ali pa opozoriti (in tudi samodejno zavreti) ob nevarnosti trka. Varnostno-asistenčni sistemi znajo tudi že preprečiti nesreče na avtocestah, na primer pogosta verižna trčenja. Avtomobilski sistemi znajo držati razdaljo do vozila pred nami (aktivni tempomat) ali pa opozoriti (in tudi samodejno zavreti) ob nevarnosti trka. Foto: DARS

Moderni osebni avtomobil zna danes že aktivno pomagati pri vožnji in preprečevati prometne nesreče. Avtomobilski trgovci in serviserji pravijo, da se je v zadnjem obdobju precej zmanjšalo število popravil manjših poškodb na avtomobilih in da je to predvsem zasluga varnostnih sistemov. Manj prometnih nesreč pomeni tudi manj poškodovanih potnikov, s tem pa manj obremenjeno državno zdravstveno blagajno. 

Bonusi le za že dokazane "varne" voznike

Prometne nesreče lahko rešujejo že parkirni senzorji, vzvratna kamera, sistem za opozorilo pred prečnim prometom ob vzvratni vožnji, pred vozili v mrtvem kotu in podobno. Taki sistemi niso del serijske opreme, kdor pa izbere teoretično bolj varen avtomobil, zato nima nobenih neposrednih ugodnosti pri zavarovanju osebnega avta. Bonusi pripadajo že prej "varnim" voznikom, ki torej nimajo prometnih nesreč, ne pa tudi vozniku, ki se odloči za varnejši avto.

Novi izzivi za zavarovalniško storitev

Razvoj asistenčnih sistemov bo v prihodnje spremenil tudi področje zavarovalništva. Nove tehnologije vplivajo tako na področje zavarovanja vozila kot tudi kritja škode iz odgovornosti.

"Zavarovancem ponujamo popust v primeru sklenitve zavarovanja za avtomobile, ki imajo alarm, a za zdaj popustov za zavarovance, ki imajo vozilo s kakšno od naprednih tehnologij, nimamo. V prihodnje si bomo prizadevali oblikovati zavarovanja, ki bodo vključevala tudi takšne popuste," pravijo pri Zavarovalnici Triglav.

Moderni nadzori s kamerami so priročen pripomoček pred manjšimi poškodbami na parkiriščih. Moderni nadzori s kamerami so priročen pripomoček pred manjšimi poškodbami na parkiriščih. Foto: Gregor Pavšič

Denar raje za platišča kot varnostno opremo

Asistenčni sistemi so seveda lahko precej dragi in lahko pomenijo tudi okrog deset odstotkov vrednosti vozila. Trgovci znajo povedati, da se je zanimanje za varnostne sisteme sicer povečalo, bolje jih poznajo in po njih ob nakupu avtomobila tudi povprašujejo. Še vedno pa nakupne navade niso take, da bi se voznik odrekel kozmetičnim dodatkom (na primer aluminijastim platiščem) in privarčevani denar raje namenil za kakega od varnostno-asistenčnih sistemov.

Denar za kozmetične dodatke ali varnostne sisteme?

 • Raje kupim dodatke kot so aluminijasta platišča 14,49%
 • Pri novem avtu bi se odločil raje za varnostne elemente 67,40%
 • Varnostne sisteme bi dokupil, če to ne bi povišalo cene zavarovalne premije 18,11%

Nagrajevanje voznika, ne pa avtomobila

"Najbolj pomemben element pri vožnji je še vedno človek oziroma voznik in pri nas nagrajujemo tega. Če torej stranka ne povzroča prometnih nesreč, ji ponudimo nižjo premijo, pri tem je v resnici vseeno, ali jih ne povzroča zaradi lastne disciplinirane vožnje ali pa zaradi vgrajene asistenčne opreme. Vgrajena tehnična oprema ni vsemogočna in je pogosto samo pripomoček za zmanjšanje tveganja. Največji vpliv na varno vožnjo ima še vedno voznik s svojim načinom vožnje," pravijo na zavarovalnici Generali.

Pri tem dodajajo, da ima več vgrajene opreme vpliv na premijo za kasko zavarovanje, saj je posledično strošek popravila višji. Vozilo za okrog 23 tisoč evrov (splošno kasko zavarovanje, najbolj običajne kombinacije delnega kaska) bi se skupna premija lahko povišala za od pet do sedem odstotkov.

Ko torej voznik sklenjuje zavarovanje za svoj novi avtomobil, seznam varnostne opreme nima neposrednega vpliva na zmanjševanje zavarovalne premije. Zavarovalnice ponujajo zgolj že uveljavljene popuste za tako imenovane varne voznike, ki v preteklosti niso imeli prometnih nesreč.

Država za zdaj na to področje še ne posega

Država za zdaj še ni pripravila ukrepov, ki bi spodbujali nakup varnostnih sistemov. Zavarovalničarji se sicer strinjajo, da bi bila taka podpora dobrodošla.

"Težko verjamemo, da bi na tem področju lahko država naredila korak v smeri spodbujanja, saj pri tem ni vidnih kratkoročnih rezultatov, temveč so pozitivne posledice vidne dolgoročno. Bi pa bilo to lahko smiselno, saj bi se učinek lahko poznal na različnih področjih. Zmanjšanje števila prometnih nesreč pomeni manj stroškov odpravljanja posledic, pomeni manj odsotnosti z dela in podobno," dodajajo pri Generaliju.

Komentarji

11

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • olka / 22.01.2018. ob 14:53 +5 0

  In kaj naj bi imelo zavarovalnica kot podjetje od tega, če bi bilo več denarja v državni zdravstveni blagajni? Nižje davke?! Nobenega slovenskega paradoksa ni - povsem logično je, da več kakršnekoli opreme v vozilu povzroči zavarovalnicam pri popravilu večje škodne stroške. Generali je to lepo povedal.

  +5 0
 • Luksy82 / 22.01.2018. ob 06:23 +2 - 1

  Hebe se zavarovalnicam. Bojo raj dvignal premijo kot pa dal se kak popust

  +2 - 1
 • HLKP1948 / 22.01.2018. ob 09:57 +1 - 1

  ...sklenjuje zavarovanje....Madona, krasna ovaj naša slovene jazika. Smo ga včasih sklepali. In sklenili.

  +1 - 1
delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin