SiolNET. Avtomoto Zgodbe
1,64

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Renault megane RS, cesta na Krim in poseben jubilej

Slavni slovenski makadam in pravi avto za spomine #foto

1,64

termometer

Renault megane RS
Novega renault megana RS smo zapeljali tudi na makadamske ceste v okolici Iga pri Ljubljani. Tam se je pred 40 leti začela ena najbolj slavnih in odmevnih dirk v Sloveniji, ki so močno dvigovale tudi prepoznavnost Renaultovih avtomobilov. Foto: Gašper Pirman

Kako narediti športni avtomobil, ki bo stal manj kot 40 tisočakov, ki bo imel med ovinki športni karakter in bo mogoče z njim popoldne skočiti še po otroke v vrtec? In koliko danes pri izbiri avtomobila z izrazitimi športnimi geni še lahko pomeni (športna) tradicija posamezne avtomobilske znamke?

Renault megane RS Avtomoto Renault megane RS - nor avto zadnjič brez elektrike? #video

Mnogi športni avtomobili imajo slavno preteklost in tisti Renaultovi so se v preteklosti že znali zapisati v srca Slovencev. Njihovi dirkalni avtomobili so bili neposredno tekmovalno orožje odličnih slovenskih voznikov in voznic, na primer Aleša Pušnika, Braneta Küzmiča in Romane Zrnec, ki so vsako leto najtežji pričakovali najodmevnejši slovenski reli Saturnus.

Hitri renaulti in dekle, ki je prehitelo fante

Küzmič je vozil svojo 'petko' s sredinskim motorjem in zadnjim pogonom, ki je sredi osemdesetih let spadalav skupino B, Pušnik pred njim še nekoliko skromnejšo renault 5 alpine skupine 2, Zrnčeva pa v drugi polovici osemdesetih tudi že renault 11 turbo. Kot najhitrejše slovensko dekle za volanom je leta 1987 na mednarodno zelo močnem Saturnusu dobila deset hitrostnih preizkušenj, a zaradi tehnične okvare ostala brez odmevne zmage v skupni razvrstitvi.

Današnji športni renault megan RS z močjo 280 "konjev" je potomec prvotnih športnikov iz Renault Sporta. Današnji športni renault megan RS z močjo 280 "konjev" je potomec prvotnih športnikov iz Renault Sporta. Foto: Gašper Pirman Od Küzmičeve 'petke' do hitrih serijskih športnikov RS

Renaultova športna pot v Sloveniji se je resneje začela sredi sedemdesetih let, ko so prvi dirkalnik zaupali Pušniku. Tovarna IMV v Novem mestu je bila med glavnimi nosilci projekta, njihov mehanik in pozneje tehnični vodja Rudi Šali pa sovoznik, organizator, logist in še prvi mojster francoske športne mehanike.

Ti dosežki, rezultati in avanture so morda potonili v manjšo pozabo, iz Renault Sporta pa so pozneje prihajali številni hitri športni avtomobili. Ne več tako pogosto za reli kot za dinamično vsakdanjo vožnjo. Oznaka RS je postala sinonim francoske avtomobilske šole, avtomobili pa so imeli po zaslugi uradnih izpušnih sistemov Akrapoviča (prvič na cliu RS prejšnje generacije) tudi znaten slovenski pridih.

Logotip prvega relija Saturnus, ki je potekal 14. in 15. oktobra leta 1978. Logotip prvega relija Saturnus, ki je potekal 14. in 15. oktobra leta 1978. Foto: Gregor Pavšič Pred 40 leti: Začel se je reli Saturnus

14. oktobra 1978 zvečer se je pred Saturnusovo tovarno na Letališki cesti v Ljubljani začel prvi reli Saturnus. Naredili so ga za testiranje žarometov in tudi promocijo pred potencialnimi naročniki iz tujine. Do takrat je za državno prvenstvo Jugoslavije med slovenskimi prireditvami štel le reli Loka v Škofji Loki.

Tisto noč so vozili šest hitrostnih preizkušenj, štirikrat po Planinskih ridah pri Postojni in dvakrat po makadamu na Krim. Več kot 500 kilometrov dolg reli se je končal zgodaj zjutraj 15. oktobra. Trije najhitrejši so bili Küzmič (takrat še z BMW 2002), Pušnik (renault 5 alpine) in Janez Milavec (zastava 101).

Replika renault 5 alpine na štartu makadamskega Krima

Začetek makadamske ceste proti Krimu s strani vasi Iška. Repliko renault 5 alpine skupine 2 (nekdanji dirkalnik Pušnika, Kuzmiča, Zrnčeve ...) je že pred leti izdelal Aleksander Zevnik. V mladosti je na relije Saturnus navdušeno potoval z mopedom, pozneje je bil tudi uspešen sovoznik v reliju. Začetek makadamske ceste proti Krimu s strani vasi Iška. Repliko renault 5 alpine skupine 2 (nekdanji dirkalnik Pušnika, Kuzmiča, Zrnčeve ...) je že pred leti izdelal Aleksander Zevnik. V mladosti je na relije Saturnus navdušeno potoval z mopedom, pozneje je bil tudi uspešen sovoznik v reliju. Foto: Gregor Pavšič

Potna knjiga relija Saturnus iz leta 1986, ko je trasa prav tako vodila po makadamu na Krim. Potna knjiga relija Saturnus iz leta 1986, ko je trasa prav tako vodila po makadamu na Krim. Foto: Gregor Pavšič

Tak renault megane RS z vpadljivo oranžno kovinsko barvo (1.600 evrov), 19-palčnimi platišči in športnim podvozjem stane okrog 38 tisoč evrov. Tak renault megane RS z vpadljivo oranžno kovinsko barvo (1.600 evrov), 19-palčnimi platišči in športnim podvozjem stane okrog 38 tisoč evrov. Foto: Gašper Pirman

Kakšna je novodobna narava megana RS?

Megane RS je bil letos najpomembnejša Renaultova avtomobilska novost leta. Do zdaj eden od najbolj neposrednih, že skoraj divjih športnih avtomobilov je z novo generacijo stopil v novo obdobje. Že ko smo ga spomladi priganjali skozi ovinke slikovite dirkaške steze Jerez na jugu Španije, nas je najbolj zanimala njegova nova narava. Zaradi zgleda clia je bilo mogoče pričakovati, da bo Renault megana RS nekoliko umiril. To je tista dilema inženirjev, ali izdelati optimalen avto za nekaj hitrih ovinkov in za obisk dirkališča ali pa mu raje prisoditi že skoraj družinsko uporabnost, vsekakor pa ga narediti bolj prijaznega za vsakodnevno uporabnost.

Fotografije – Vstopite v notranjost renault megana RS

1 / 27
2 / 27
3 / 27
4 / 27
5 / 27
6 / 27
7 / 27
8 / 27
9 / 27
10 / 27
11 / 27
12 / 27
13 / 27
14 / 27
15 / 27
16 / 27
17 / 27
18 / 27
19 / 27
20 / 27
21 / 27
22 / 27
23 / 27
24 / 27
25 / 27
26 / 27
27 / 27

Tudi kupci takih športnikov vijugajo med svojimi željami

Francozi so iskali ustrezen kompromis. Novi megane RS ni več tako surov športnik in ni več podoben avtomobilom kot sta (dražja) honda civic type-R in ford focus RS, na drugi strani tudi ni takšna cestna dvoživka kot iz tega vidika najboljši seat leon cupra. Ni naključje, da je meganov najbližji tekmec kar hyundai i30 N, ki je prav tako na ceste pripeljal v letošnjem letu.

Vsi športni avtomobili imajo svoje izrazite prednosti in slabše strani, kupci pa nato vijugajo med njimi in poiščejo avto po lastnih prepričanjih. Morda kdo med njimi avtomobil izbere tudi zato, da bi nekje na skriti cesti med ovinki zapeljal v ovinek in iskal nevidno črto Pušnika, Küzmiča in Zrnčeve.

Vpadljiva barva in zadek, ki čaka Akrapovičev izpuh

Megane prav gotovo izstopa po svoji zunanji privlačnosti in vpadljivosti. Oranžna barva s testnega avtomobila (stane 1.600 evrov) mu zelo lepo pristoji. Poudarjeni so široki boki, to so blatniki, prav tako navidezna zadnja velika izpušna cev. Tam bomo morda v prihodnje videli Akrapovičev izdelek, za zdaj sta v luknji skriti dve klasični izpušni cevi.

Petvratna zasnova karoserije prinaša veliko lažjo vsakodnevno uporabnost in tega dodatka bodo veseli vsi hitri 'fotri', ki morajo s športnimi avtomobili tudi v trgovino in po otroke v vrtec. Hvalimo zelo mehko zapiranje vrat in delovanje pametnega ključa s samodejnim odklepanjem in zaklepanjem.

V notranjosti nas pozdravijo ravno prav športni Recarovi sedeži in dokaj znana zasnova Renaultove sredinske konzole. Sedeži so manj agresivni kot pri predhodniku, veliko več je digitalnih elementov in celotna notranjost je bolj futuristična. Je tak megane s skupkom zunanjih in notranjih elementov naredil korak bližje generaciji računalniških iger 'need for speed' in namensko pustil za seboj bolj enostavne, izrazite in predvsem bolj neposredne linije lastnega športnega karakterja?

V privlačni odprtini le dve klasični izpušni cevi. Priložnost za novo sodelovanje Renault Sporta in Akrapoviča? V privlačni odprtini le dve klasični izpušni cevi. Priložnost za novo sodelovanje Renault Sporta in Akrapoviča? Foto: Gašper Pirman

Današnji ročni menjalnik v meganu RS je le senca tistega iz prehodnega, ki je navduševal z natančnostjo in kratkimi hodi. Danes je ta avto na voljo tudi s samodejnim dvosklopčnim menjalnikom EDC. Današnji ročni menjalnik v meganu RS je le senca tistega iz prehodnega, ki je navduševal z natančnostjo in kratkimi hodi. Danes je ta avto na voljo tudi s samodejnim dvosklopčnim menjalnikom EDC. Foto: Gašper Pirman

Petvratna karoserijska zasnova prinaša veliko večjo vsakodnevno uporabnost. Oblazinjenje iz alkantare ponuja dober občutek in tudi prostornost je v meganu RS zgledna. Petvratna karoserijska zasnova prinaša veliko večjo vsakodnevno uporabnost. Oblazinjenje iz alkantare ponuja dober občutek in tudi prostornost je v meganu RS zgledna. Foto: Gašper Pirman

Pogrešamo boljši ročni menjalnik iz starega megana RS

V primerjavi s predhodnikom je v negativnem smislu najbolj očiten ročni menjalnik. Hodi so daljši in manj natančni, namesto dirkaško okroglega vrha ročice je tam vrhnji del zdaj za oprijem manj prijaznih oblik. Zvok avtomobila ni na ravni športnika slovesa potomcev Küzmičeve petke in na tem področju, torej čisto prave pobalinskosti v pozitivnem pomenu te besede, megane RS danes kljub športnemu podvozju cup in zapori diferenciala zaostaja za glavnim korejskim tekmecem. Za večjo žlahtnost bodo moral nekaj dodati vsaj še pri Akrapoviču.

Zadnji Renaultov športnik brez elektrificiranega pogona?

Megane RS pa je že danes odličen avtomobilski paket, ki za relativno ugoden denar ponuja izjemno vpadljiv in hiter avtomobil, ki pa še vedno ni pretrd tudi za vsakdanjo rabo. Kdor ga bo imel v lasti, bo najbrž še zadnji vozil megana RS z motorjem brez delno elektrificiranega pogona. Inženirji so nam na omenjeni prvi vožnji v Jerezu že namignili, da bo naslednji megan RS v luči zmanjševanja izpustov CO2 potreboval pomoč vsaj milega hibridnega pogona. To bo še nekoliko bolj spremenilo DNA zapis tega Renaultovega športnika, potomca slavnih dirkalnih avtomobilov iz prvega obdobja slovenskega relija Saturnus.

Nepogrešljivi del avtomobila so tudi žarometi LED. Nepogrešljivi del avtomobila so tudi žarometi LED. Foto: Gašper Pirman

Prtljažni prostor ni prav velik, moti predvsem visok nakladalni rob. Prtljažni prostor ni prav velik, moti predvsem visok nakladalni rob. Foto: Gašper Pirman

Ne le karakter, štejeta tudi vsakodnevna vrednost in tradicija

Čeprav je postal iz vidika avtomobilske športnosti mehkejši, megane RS ponuja zelo širok razpon cestne uporabnosti in tudi med ovinki zagotavlja pravo mero užitkov. Ko sredi ovinka popustimo stopalko za plin, zadek zelo lepo in nadzorovano zdrsne. Hvalimo štirikolesno krmiljenje, česar njegovi tekmeci nimajo. Nagibanje zadnjih koles zagotavlja nekoliko drugačno naravo avtomobila pri dinamični vožnji, še bolj pa pomagajo pri okretnosti vozila v mestih. Enako tudi paket z asistenti za boljšo preglednost, ki prinaša 360-stopinjski pogled okrog vozila, vzvratno kamero in podobno.

Tako je danes avtomobil resda izgubil precej svojega nekdanjega karakterja, a tudi pridobil veliko več tehnologije in s tem dejansko izboljšal svojo vrednost. Ta pa sovpada tudi s tradicijo, ki jo imajo športni avtomobili Renault Sporta na slovenskih cestah in tudi ta na koncu, ko navdušen voznik išče svoj športni avto za skoraj 40 tisočakov, lahko pretehta pri odločitvi.

Cena testnega avtomobila: 38.520 EUR (s popustom: 37.520 EUR)

Osnovna cena testnega vozila: 29.390 EUR

Dodatna oprema: kovinska barva R.S. oranžna tonic: 1.600 EUR, bi-metal zavorni koluti: 1.100 EUR, paket Cup: 1.700 EUR, paket parkiranje: 650 EUR, head-up zaslon: 350 EUR, multimedijski sistem R-Link 2 (8,7'' zaslon na dotik, zvočni sistem Bose …): 900 EUR, platišča iz lahke litine 19'': 990 EUR, gretje sedežev spredaj: 290 EUR, R.S. monitor: 250 EUR, volanski obroč R.S. alkantara: 300 EUR

 

 

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Jes / 26.10.2018. ob 15:37 0 0

  Vrhunsko.

  0 0
 • jherin / 16.10.2018. ob 11:52 0 - 1

  tako kot z vsemi stvarmi so tudi z barvo za fordom :)

  0 - 1
delitve: 42
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin