SiolNET. Avtomoto Zgodbe
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Jeff Koons - eden največjih umetnikov zadnjih desetletij

Prodal umetnino za 90 milijonov, zdaj še drugič oblikoval avto

0,04

termometer

Jeff Koons BMW
Ko Jeff Koons spregovori o svojem delu, kaj ga žene naprej in kako je oblikoval zdaj že svoj drugi BMW art car, žari. Njegove besede so sicer mirne, a čuti se, da je z vsem srcem umetnik. Tudi ko je govora o avtomobilih, se vedno usmeri k umetnosti. Foto: BMW

Jeff Koons je zanimiv sogovornik. Le kako ne bi bil zanimiv, gre za enega največjih umetnikov našega časa. V kratkem pogovoru smo se pogovarjali predvsem o avtomobilih, a z vsakim odgovorom spoznali, da se vedno vrača k umetnosti in v avtomobilih išče predvsem nekaj drugačnega. Predvsem pa se veseli prihodnosti, kot pravi velike steklene površine in avtomobili z recikliranimi materiali vzbujajo v njem prijeten občutek.

Zbor najlepših, najboljših in najbolj redkih avtov Concorso d'Eleganza ob jezeru Como v letošnji posebni jesenski izvedbi niso zaznamovale le avtomobilske klasike. Dogodka se je udeležil tudi Jeff Koons. Eden najvplivnejših umetnikov povojnega časa se je avtomobilskemu svetu predstavil leta 2010 s svojo vizijo BMW "art car". Pripadla mu je čast, da bo njegov podpis nosil že drugi umetniški BMW, mi pa smo sedli z njim na kratek pogovor.

Concorso d'Eleganza Villa d'Este Avtomoto Vredno obiska: to je šov najlepših avtomobilov na svetu #video

Želel je postati del te družine

Še preden se je Jeff Koons podpisal pod prvi BMW art car, je bil že priznan svetovni umetnik z razstavami po celotnem svetu. Torej kako se je pričela pisati zgodba z BMW, ki se sedaj piše že drugič? "Prijateljstvo z BMW se je pričelo že s tem, kako je BMW takrat deloval z umetniki. Takrat sem se prvič spoznal s projektom art car. Videl sem, kaj so naredili Calder, Lichtenstein, Rauschenberg, Holzer in želel sem postati del te skupine, del družine. Spomnim se, ko sem pred leti prišel v oblikovni studio, kjer je deloval Adrian, bilo je neverjetno. Spoznal sem celotno oblikovno ekipo, njihov proces dela. Neverjetno, koliko dela je nujno za izdelavo avtomobila, sodelovanja z inženirji. Če bi sam želel izdelati avtomobil, bi moral zaposliti 130 tisoč ljudi, toliko dela je potrebnega," se je pošalil Koons.

BMW projekt art car je pognal francoski dirkač Herve Poulain, ki je želel spodbuditi umetnike, slikarje, da bi uporabili avtomobil kot slikarsko platno. To je bilo leta 1975, ko mu je uspelo navdušiti svojega prijatelja, Američana Alexandra Calderja, umetnika, ki je vtisnil prvi pečat na BMW 3.0 CSL, s katerim naj bi Poulain dirkal na 24-urni vztrajnostni dirki Le Mans. Takoj je postal ljubljenec navijačev na dirkališču. Od takrat so svoj pečat pri BMW Art Car z edinstvenimi umetninami pustili slavni umetniki, kot so Andy Warhol, Roy Lichtenstein, David Hockney in seveda zdaj že dvakrat Jeff Koons.

Leta 2019 je Jeff Koons na dražbi Christie's svojo umetnino "zajec" prodal za rekordnih 91,1 milijona dolarjev. Leta 2019 je Jeff Koons na dražbi Christie's svojo umetnino "zajec" prodal za rekordnih 91,1 milijona dolarjev. Foto: Reuters

Njegov prvi art car na ogled tudi v Sloveniji

Leta 2013 smo v Sloveniji prvič gostili BMW art car, in sicer umetnika Michaela Jagamare Nelsona. Leto kasneje pa je pri nas Koons je priznal, da ko je prvič prišel v studio, kjer avtomobile prihodnosti za skupino BMW oblikuje Adrian van Hooydonk in njegova ekipa, ni mogel verjeti, koliko področij je povezanih pri izdelavi avtomobila. Tudi ko je sam oblikoval prvi avto, je moral upoštevati nekatere zakonitosti, še posebej, ker je šlo za dirkalni avtomobil. Koons je priznal, da ko je prvič prišel v studio, kjer avtomobile prihodnosti za skupino BMW oblikuje Adrian van Hooydonk in njegova ekipa, ni mogel verjeti, koliko področij je povezanih pri izdelavi avtomobila. Tudi ko je sam oblikoval prvi avto, je moral upoštevati nekatere zakonitosti, še posebej, ker je šlo za dirkalni avtomobil. Foto: BMW Classic gostoval umetniški avto Jeff Koonsa. "Leta 2008 sem naletel v Berlinu naletel na Thomas Girsta in omenil mi je, da deluje pri projektu na BMW art car. Omenil sem mu, da bi tudi sam rad delal na tem projektu in kmalu zatem me je poklical in mi povedal, da bi radi naredili skupaj avto. Oči so se mi zasvetile. Takšna priložnost. Še danes sem presrečen za takšno priložnost, da sem lahko del dialoga."

Kako torej ustvariti nekaj posebnega in kako avtomobilu dati svoj pečat? "Ko sem bil povabljen, da naredim art car, sem želel poudariti njegovo energijo. Pogledal sem vse vrste energije, nuklearno, nebesno, eksplozivno, vse različne moči, ki bi jih lahko povezal z avtomobilom. Končal sem pri božičnih lučkah. Videl sem fotografije božičnih luči, kjer je bila slika zamegljena zaradi premika objektiva. Nastal je videz gibanja, ki je imel v sebi tudi potrebno energijo." In res, Koonsov prvi art car izžareva energijo, gibanje in je po barvni shemi podoben božičnim lučkam.

Kdo je Jeff Koons?

Leta 1955 v Pennsylvanii rojeni umetnik je najbolj znan po reprodukciji na videz banalnih objektov; še posebno so znane njegove balonske živali iz nerjavečega jekla, ki deluje kot ogledalo. Nič čudnega ni, da se kritiki ne morejo zediniti o pomenu njegovega dela, ki ga nekateri označujejo za kič ter samopromocijo, drugi pa ga imajo za zgodovinsko pomembnega in ga primerjajo z Andyjem Warholom. Ne glede na mnenje o njegovem delu pa gre zagotovo za enega najbolj znanih, najvplivnejših in najbolje prodajanih sodobnih umetnikov.

Všeč so mi velika stekla in udobje

V vsakdanjem življenju se Koons naokoli prevaža z novo štirivratno serijo 8. Kot je omenil, ima otroke, rad se vozi udobno in avto mora biti oblikovno drugačen. V Evropi je bil tudi v času avtosalona v Münchnu, zato je sedel v koncept BMW i vision circular. Oči so se mu kar zasvetile, ko je pričel govoriti o velikem sprednjem steklu in obilici prostora znotraj. Kot človek se je v zadnjih letih precej spremenil. Pravi, da se je približal naravi, ceni povezanost med ljudi, sočutje in spoštovanje. In to mu je ta koncept ponujal. Udobje domače dnevne sobe, kjer lahko z najbližjimi preživlja kvaliteten čas.

"Ko sem naredil svoj prvi art car, sem moral pri izdelavi uporabiti plan B. Adrianu sem rekel, da bom naredil avto, kjer se bo čutilo energijo. Oblikoval sem različne načine. Naredil sem plan A, plan B in plan C. Novi, drugi avto je avto iz plana A, toda takrat sem hotel poudariti gibanje. Želel sem uporabiti lentikularno tehniko. Ekipa pri BMW in Adrian so mi dali polno podporo, a tehnologija ni bila tako daleč naprej, avto bi bil pretežak zaradi uporabe te tehnike. Tega nisem zmogel narediti. Hotel sem, da avto zmaga, zato sem uporabil drugo tehniko," je zaključil Koons.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin