Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
3. 9. 2021,
22.39

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

3

Natisni članek

avtošport 2021 gorske dirke zastava yugo Sanja Smrdelj

Petek, 3. 9. 2021, 22.39

2 leti, 7 mesecev

Sanja Smrdelj in atraktivni zastava yugo "deltona"

Pogumna Slovenka z “divjim” avtom: poglejte, kako ga vozi #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

3

Sanja Smrdelj zastava yugo | Ta štirikolesno gnani zastava yugo, ki ima motor lancie delte, vozi 34-letna Sanja Smrdelj iz Klenika pri Pivki. | Foto Uroš Modlic

Ta štirikolesno gnani zastava yugo, ki ima motor lancie delte, vozi 34-letna Sanja Smrdelj iz Klenika pri Pivki.

Foto: Uroš Modlic

Najprej je sanjala, da bo tako kot njen oče lahko dirkala z avtomobilom. Nenadna rakava bolezen ji je skoraj vzela življenje, kaj šele te športne sanje. V bolnišnici ji je voljo vlival dirkalni yugo, ki jo je čakal doma v garaži. Sanja Smrdelj, dekle iz Klenika pri Pivki, danes vozi še precej bolj brutalen yugo - tak z motorjem lancie delte z več kot 340 "konji" in izjemnimi pospeški.

Sanja Smrdelj je nekdanja kartistka in hči Marjana Smrdelja, ki je na gorskih dirkah občasno dirkal tudi s formulo 3000. | Foto: WRC Croatia Sanja Smrdelj je nekdanja kartistka in hči Marjana Smrdelja, ki je na gorskih dirkah občasno dirkal tudi s formulo 3000. Foto: WRC Croatia Na štartni črti je mirno sedela v avtomobilu in bila z očmi usmerjena naprej proti cesti do prvega desnega ovinka. Čakalo jo je pet dirkaških kilometrov. Ko so se na semaforju odštevale zadnje sekunde, je začela počasi dvigati vrtljaje motorja. Nato pa zelena luč, spuščena sklopka in zavora. Plin do konca. Mali zastava yugo, resda že na pogled opazno širši od običajnih, kar nazorno kaže njegovo eksplozivno naravo, je skupaj z njo neverjetno hitro pospešil s štartne črte.

Kot kak mali izstrelek. Ob tem prizoru bi naključni mimoidoči kar težko verjel, da v tem "divjem" yugu sedi majhna voznica iz Klenika pri Pivki, ki je pred leti prebolela raka na dojki in ima zato še danes težave z vrtenjem volana. Pa jo bolezen ni ustavila in o dirkanju, še najraje z "yugecem", še naprej govori z velikim navdušenjem.

Matevž Čuden
Avtomoto “Sledil sem sanjam. V kombi in vsako soboto daleč v Italijo …”

Ker ima zaradi bolezni v roki precej manj moči kot nekoč, prestave pretika z obvolanskimi ročicami. | Foto: Gregor Pavšič Ker ima zaradi bolezni v roki precej manj moči kot nekoč, prestave pretika z obvolanskimi ročicami. Foto: Gregor Pavšič Doma ima dva dirkalna yuga in tale je nekaj posebnega

"Moj stari yugec je še vedno doma in tam čaka. Yugo mi je še vedno nekaj posebnega tudi kot dirkalnik. Tudi pri tej izboljšani različici bi imela raje še naprej klasični ročni menjalnik H. Zdaj imam sekvenčnega z obvolanskimi ročicami. Tu je vsaj pretikanje kot vožnja na dopust, ti povem. Toda s svojo roko ne morem drugače," odkrito pripoveduje 34-letna Sanja Smrdelj.

Video - tako brutalno štarta Sanjin yugo 4x4

“Pred vsako kemoterapijo sem mislila na yugo v domači garaži …”

Pred nekaj leti je zbolela za rakom na dojki. Trije zdravniki so jo pretipali in ji zatrdili, da ni nič narobe in naj gre domov. Ko je bila na vratih, se je obrnila, zahtevala dodatne preiskave in odstranitev njej tako sumljive bule. Njen občutek je ni varal. Leto in pol je bila na zdravljenju. Danes čuti posledice in ima v roki mnogo manj moči kot nekoč.

“Ko sem zbolela, sem si najprej želela preživeti in biti še najprej skupaj z družino, drugo pa sem si srčno želela nazaj na dirke. Ko sem bila dovolj pri močeh, sem šla doma v garažo pogledati mojega yuga. Dajal mi je moč. Vedno, ko me je čakala kemoterapija, sem mislila nanj. In zato sem tudi takrat, ko sem vendarle lahko spet vozila na dirki, za njegovim volanom jokala od sreče. Pa to kljub temu, da sem peljala počasi in da motor sploh ni deloval. Dve leti prej sem živela le za ta dan in tisto ciljno zastavico.”

Lično urejena notranjost yuga, ki so ga v precej bolj “serijskem” stanju našli na Reki. | Foto: Gregor Pavšič Lično urejena notranjost yuga, ki so ga v precej bolj “serijskem” stanju našli na Reki. Foto: Gregor Pavšič Motor iz lancie delte, štirikolesni pogon …

Za pogon tega divjega yuga skrbi dvolitrski turbo motor iz lancie delte, moč pa se prek šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Motor ima 342 "konjev" pri dobrih šest tisoč vrtljajih, ob tem pa tudi 442 njutonmetrov navora pri 4.135 vrtljajih v minuti. Smrdeljeva je z ekipo ta yugo kupila v hrvaški Reki. Takrat je bil že širši, imel je zdajšnjo zadnjo premo in diferencial, bil pa je še povsem serijski. Ko so ga pripeljali domov, so ven pobrali vso nepotrebno notranjo opremo, dodali varnostno kletko in pri Urbančiču v Ljubljani predelali obstoječi motor. 

"Želeli smo narediti avto, ki ga ni nikjer. Nismo želeli dirkalnika, ki ga lahko kupi vsak. Tu pa imamo z yugom še vedno veliko dela, kar je poseben izziv. Trenutno imamo na primer težave z zavorami. Fantje razmišljajo, dobijo ideje in poizkusijo. To nas veseli," pravi voznica.

Dane Klemen Trček
Avtomoto 43 let razlike: dedek, sin in vnuk si delijo nekaj skupnega

Motor lancie delte zmore prek 340 “konjev”, ti se prek šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika prenašajo na vsa štiri kolesa. | Foto: Gregor Pavšič Motor lancie delte zmore prek 340 “konjev”, ti se prek šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika prenašajo na vsa štiri kolesa. Foto: Gregor Pavšič

“Nisem želela digitalnih zaslonov, zato smo obdržali analogne merilnike,” razlaga Smrdeljeva. | Foto: Gregor Pavšič “Nisem želela digitalnih zaslonov, zato smo obdržali analogne merilnike,” razlaga Smrdeljeva. Foto: Gregor Pavšič Namestili bodo plastična vrata, nekoč si želijo tudi zmogljivejši turbinski polnilnik

Menjalnik v yugu je Baccijev iz Italije, sistem pretikanja z obvolanskimi ročicami so izdelali pri MME Motorsportu v Žireh. Yugo ima trenutno še maso 1.160 kilogramov. V Sanjini ekipi nameravajo letos pozimi zamenjati zadnja in stranska vrata s plastičnimi ter tako privarčevati 50 ali 60 kilogramov. Čez dve leti si želijo vgraditi tudi močnejši turbinski polnilnik.

"Avtomobil je presenetljivo vozen, česar smo se sprva kar malo bali. Izjemno hitro se dvigajo vrtljaji motorja, nobene primerjave ni s prejšnjim klasičnim yugom. Tudi svoje prve testne vožnje se še zelo dobro spomnim. Bilo je brutalno, misli so kar težko dohajale hiter pospešek. Tisti moj klasični yugo je imel le kakih 100 konjev in vse se je dogajalo počasi," se spominja Sanja.

Na gorskih dirkah za državno prvenstvo spada v pokalno divizijo 6, kjer si družbo deli s športnimi prototipi, formulami in podobnimi prototipnimi izvedbami klasičnih avtomobilov. V taki konkurenci težko cilja na sam vrh, a na zadnji dirki v Ilirski Bistrici je ob odstopih Zajelšnika in Stankoviča prišla do končnega drugega mesta. Zmagal je Filip Tornič Milharčič (fiat 126 pro), ki tudi vodi v skupni razvrstitvi.

Sanja Smrdelj zastava yugo | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Sanja Smrdelj zastava yugo | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Sanja Smrdelj zastava yugo | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte