Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Fiat Alfa Romeo

Torek, 15. 11. 2016, 4.11

6 let, 7 mesecev

Pogovor s Klausom Bussejem, vodjo oblikovalskega oddelka Centro Stile

Nemec kreira italijansko-ameriško avtomobilsko modo: "Alfa giulia gleda po moško"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Klaus Busse - šef oblikovalskega oddelka Centro Stile koncerna FCA (Fiat Chrysler Automobiles) | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

47-letni Klaus Busse je Nemec, a ne tipičen. Je visok in vitek kot Nizozemci, a s precej živahnim, skoraj sredozemskim temperamentom pri pogovoru. V svoji avtomobilski karieri je zamenjal le enega delodajalca, okroglo leto pa je na položaju vodje oblikovalskega oddelka Centro Stile koncerna Fiat Chrysler (FCA) za Evropo, Srednji vzhod in Afriko. On narekuje podobo vozil sedmega največjega proizvajalca na svetu.

Avtomobilska oblikovalska pot: Nemčija, ZDA in Italija, a mimo družabnih omrežij

Avtomobilske linije je najprej začel oblikovati pri Mercedesu. | Foto: Vinko Kernc Avtomobilske linije je najprej začel oblikovati pri Mercedesu. Foto: Vinko Kernc Njegov prvi avtomobilski delodajalec je bil koncern Daimler, kjer je začel kot oblikovalec pri Mercedes-Benzu. Znotraj iste hiše je kasneje postal glavni oblikovalec pri Chryslerju, ki je bil takrat del koncerna Daimler Chrysler. Ko sta se znamki oziroma podjetji razšli, je ostal v ZDA in s Chryslerjem pristal v koncernu FCA. Od tam je oktobra lani odšel v Torino na zdajšnje delovno mesto.

V tem času je za svoje delo in dosežke prejel številne oblikovalske nagrade. Je tudi eden redkih srečnežev, ki mu je uspelo obdržati velik del zasebnosti, kar pomeni, da ga boste težko našli na različnih socialnih omrežjih ali pa sploh ne. Z njim smo se na kratko pogovarjali v Torinu v znamenitem oddelku Officina 83, kjer že nekaj let domuje Centro Stile.

Klaus Busse - šef oblikovalskega oddelka Centro Stile koncerna FCA (Fiat Chrysler Automobiles) | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc Gospod Busse, vodje oblikovalskih oddelkov ponavadi ne rišejo več, saj je njihova naloga koordinirati in usmerjati oblikovalce k želenemu cilju. Kdaj ste vi nehali risati avtomobile?

Sam bi rekel drugače: nisem nehal risati avtomobilov, pač pa sem nehal tekmovati z ekipo in postal njen mentor.

Kako pri FCA v Centro Stile nastane oblika avtomobila?

Vedno začnemo s pogovorom, z diskusijo o novem avtomobilu. Razmislimo o tem, kje je znamka in kje želimo, da bi bila, katere avtomobile bomo oblikovali, kaj mora prihajajoči avtomobil pomeniti za znamko in za koncern ter podobno. V tem času v glavi vsakega oblikovalca že začne nastajati ideja, ki toliko dozori, da vsak predstavi svojo dokaj zrelo podobo.

Kako pa izberete med številnimi predlogi?

Cilj omenjene diskusije je prav v tem, da na začetku ni sto predlogov. Povedano drugače: želimo ustvariti okolje za učinkovit oblikovalski proces, ki da že v začetnih fazah risanja malo predlogov. Na podlagi teh se je potem mogoče dosti lažje in hitreje odločiti za končni videz.

Klaus Busse pravi, da je obraz avtomobila pomemben, a ne na tak način kot pri nemških avtomobilih. | Foto: Vinko Kernc Klaus Busse pravi, da je obraz avtomobila pomemben, a ne na tak način kot pri nemških avtomobilih. Foto: Vinko Kernc

Fiat je imel v 80. in v začetku 90. letih dokaj enoten obraz svojih modelov, kar se je potem izgubilo. Danes so si od spredaj, v nasprotju s številnimi drugimi avtomobili znotraj ene znamke, precej različni. Koliko je po vašem mnenju pomemben (enoten) obraz avtomobilov ene znamke?

Obraz avtomobila je vsekakor zelo pomemben, a ne na tak način kot pri nemških avtomobilih. Mislim, da moramo pri FCA narediti avtomobile italijanske oblike, ne avtomobilov z enotnim obrazom.

Klaus Busse - šef oblikovalskega oddelka Centro Stile koncerna FCA (Fiat Chrysler Automobiles) | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc Kaj to pomeni konkretno?

Vzemimo za primer oblačila. Vsi beremo in gledamo iste revije oziroma smernice za oblačila, pa vendar na cesti nista dva oblečena enako. Pri tem velja, da znajo Italijani – spet na podlagi istih smernic – bolj karakterno izbrati videz oziroma kombinacijo oblačil. To želimo mi narediti z obliko avtomobilov.

Vrnimo se še malo k obrazu avtomobila. Alfa 159, sploh če jo zagledate v vzvratnem ogledalu, gleda jezno, malce agresivno, kot bi govorila: "Umakni se mi!" Nova giulia, ki je sicer večini zelo všeč, gleda dosti bolj nežno. Je to namerno?

Strinjam se z očitno razliko v videzu, a bi rekel drugače: giulia gleda po moško. Če razumete, kaj s tem mislim.

Nova alfa romeo giulia po besedah Klausa Busseja, vodje oblikovalskega oddelka Centro Stile, gleda po moško.  | Foto: Ciril Komotar Nova alfa romeo giulia po besedah Klausa Busseja, vodje oblikovalskega oddelka Centro Stile, gleda po moško. Foto: Ciril Komotar

V kolikšni meri pa naj po vašem mnenju preteklost znamke vpliva na obliko sedanjosti in prihodnosti?

Zgodovina je absolutno zelo pomembna, tudi mi uspešno gradimo na njej. Poglejte naš fiat 500, a to so in bodo ostali nišni modeli. Sam se z zgodovino nočem obremenjevati, temveč želim vse sile usmeriti v prihodnost.

Klaus Busse - šef oblikovalskega oddelka Centro Stile koncerna FCA (Fiat Chrysler Automobiles) | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc Kupci opažamo, da so si v osnovi, vsaj znotraj istega razreda, avtomobili vse bolj in preveč podobni. Razlikujejo se šele v podrobnostih znotraj osnovne oblike. Se strinjate s tem? Ali so dandanes oblikovalci zaradi drugih zahtev (aerodinamika, izpusti, varnost …) stisnjeni v kot pri svojem delu?

Za nič na svetu ne bi zamenjal trenutka, v katerem sem danes. Po 120 letih se v avtomobilizmu dogaja prva res velika sprememba. To so električni pogoni, kjer odpade dozdajšnji način gradnje avtomobilov okoli velikega pogona. Druga novost šele prihaja, to so samovozeči avtomobili. Če bo avtomobil vozil sam le na podlagi številnih tipal in brez voznika, potem tudi luči, enega glavnih oblikovalskih elementov današnjega časa, ne bo več potreboval. Oblikovalcem se odpira povsem novo, širše področje, znotraj katerega bodo lahko nastajale zelo drugačne oblike avtomobilov.

Ne spreglejte