Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 7. 2016,
14.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Mobilna magistrala

Sobota, 23. 7. 2016, 14.08

6 let, 7 mesecev

Poletni kilometri in zanimive vsebine

Mobilna magistrala: tedenski videodnevnik redakcije Avtomoto – VLOG #5

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Mini cooper SD | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Poletni teden je postregel z oblico zanimivih kilometrov po cesti in med oblaki. Naš novinar Ciril Komotar se je odzval vabilu na Top Gun piknik našega letalskega asa Petra Podlunška in sprejel tudi izziv boja s pospeški. Da, v zračnem veleslalomu s 370 kilometri na uro je na rob zmogljivosti postavil svojo peristaltiko. Na dolenjskih cestah smo srečali tudi nenavadno druščino iz časov Divjega zahoda, opica in majhen pes brez vozniškega dovoljenja pa sta nam ukradla ključe od testnega minija cooper SD. Imela sta menda divjo zabavo in tam nekje zunaj še vedno iščeta Pokemone.

Mobilna magistrala - VLOG #5

Med stožca s 370 kilometri na uro, potem pa …

Slovenec in eden najboljših akrobatskih pilotov na svetu Peter Podlunšek nas je sprejel z odprtimi rokami ter z gorivom napolnjenimi letali in helikopterji. Spregovoril je o svoji strasti, najljubšem avtomobilu in letalskih začetkih. Pa še to: kokpit akrobatskega letala smo zapustili zaznamovani za večno. | Foto: Slovenec in eden najboljših akrobatskih pilotov na svetu Peter Podlunšek nas je sprejel z odprtimi rokami ter z gorivom napolnjenimi letali in helikopterji. Spregovoril je o svoji strasti, najljubšem avtomobilu in letalskih začetkih. Pa še to: kokpit akrobatskega letala smo zapustili zaznamovani za večno. Da, med tedenskimi kilometri je bilo tokrat tudi nekaj izjemno hitrih na asfaltu in med oblaki. Ciril se je usedel v kokpit zračne formule 1. Navdušen in pretresen hkrati je svojim notranjim organom predstavil zakone najbolj divje letalske fizike. Tu je nekaj misli, ki jih je strnil v svoji letalski reportaži:

"Med stožca le metre nad tlemi moja čelada in vse, kar je pod njo, prileti s 370 kilometri na uro, desetinko ali dve za tem pa absolutni šok – v hipu zagledam modrino neba, pospremi pa jo tako nasilno srečanje z gravitacijsko silo, da kljub veliki odgovornosti, ki mi veleva 'zlitje' občutkov na digitalni list papirja, preprosto ne najdem pravih besed. Pa brez zamere.

Morda se tako počuti skala, preden jo nekdo s katapultom zaluča proti obzidju. No, skala in Peter Podlunšek, skupaj z mojstri letenja. Ti lahko v nekaj kratkih minutah popolnoma spremenijo percepcijo posameznika, ki v štirikolesnih zakladih vidi ultimativno izražanje dirkalne tehnike. Nič več. V letalu nisem našel le četrte dimenzije in kokpita zapustil večno zaznamovan, vesel sem, da zdaj ves ta cirkus razumejo tudi moji notranji organi. Hvala."

Mobilna magistrala – VLOG #4

Pirati na avtocestah?

Ta teden smo preverjali, ali držijo govorice o piratih na hrvaških avtocestah. Gre za nepooblaščene vlečne službe, ki v primeru okvare ali poškodbe vozila prežijo na turiste in za svoje storitve "pomoči na cesti" predvsem od tujih državljanov zahtevajo visoka plačila. AMZS in HAK (Hrvatski autoklub) opozarjata, da v primeru okvare nikakor ne nasedajte naključnim avtovlekam, ki vas utegnejo prepričevati in strašiti z visokimi kaznimi.

In ko smo že pri vleki, ne spreglejte dogodivščine fantov iz Avstralije, ki so se s toyoto hilux in bivalno prikolico podali na veliko terensko avanturo. Izjemni posnetki narave in veščin terenske vožnje.

Mobilna magistrala – VLOG #3

Spoznajte Grahama

Graham – to je človek, zmožen preživeti nesrečo pri veliki hitrosti | Foto: Ne, ni pošast. Je študija človeka s supertelesom, takim, ki zmore kljubovati prometni nesreči pri velikih hitrostih. Vsekakor se velja zazreti v okrepljeno telo. Ničkolikokrat je skušnjava hitrosti tam zunaj, za volanom premočna, ničkolikokrat se mudi v šolo, službo, na letalo … Pomislite takrat nanj.

Oglejte si ga. Nimate njegovih reber, njegove lobanje, ki deluje kot kolesarska čelada, ter njegovih superreber, ki so sposobna ublažiti izjemno energijo udarca in zaščititi vitalne organe. Graham nima vratu, zato praktično ne more utrpeti zloma tilnika. Ta prilagoditev bi pomagala preživeti silovit nalet od zadaj.

Mobilna magistrala – VLOG #2

Američani očitno ne več zaupajo Elonu Musku

Silovito je počilo na Floridi. Avtopilot modela S naj ne bi prepoznal stoječega poltovornjaka. Voznik tesle je žal podlegel poškodbam. Ameriška organizacija za zaščito pravic potrošnikov Consumer Reports je zato proizvajalca avtomobilov Tesla pozvala, naj onemogoči funkcijo samodejnega krmiljenja avtomobila v sistemu vožnje z avtopilotom. Pri Tesli Motors naj bi bili pri uvajanju tehnologije samodejne vožnje pretirano agresivni in premalo previdni.

Mobilna magistrala – VLOG #1

Sporočilo na odprto morje: Grega, s Cirilom te pogrešava … #vrnisekmalu

Trenutna testna flota Avtomota:

- MINI cooper SD
- MINI cabrio
- Kia optima
- adria mobil coral LX


Testi in prve vožnje:

Mercedes SLC izpod peresa dame


Prva vožnja: Hyundai ioniq – korejski prius s ceno, nižjo od pravega

DS 3 puretech 130 so chic - Šik francoz še čaka na slovensko naklonjenost

Fiat doblo 1.6 multijet – dostavniški potovalnik za veliko počitniške prtljage

Zanimivi Avtomoto članki tega tedna:


Na najslovitejši kolesarski dirki Tour de France se poleg kolesarjev vozi tudi 250 škod

Je avtobus lahko svetilnik nove dobe mobilnosti? Daimler predstavlja svoj pogled …

Uradno: Elon Musk je prižgal zeleno luč za električni tovornjak in avtobus znamke Tesla

Opel se seli na valove: prvi "200-konjski" dizelski zunajkrmni motor

Vrnitev clia v Revoz naj bi Dolenjcem prinesla 400 novih delovnih mest
Ne spreglejte