Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2016,
15.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Tesla Motors Elon Musk Tovorni Avtomoto električna vozila Zeleni avtomoto

Četrtek, 21. 7. 2016, 15.37

6 let, 7 mesecev

Nova strategija Tesle Motors vključuje tovornjake in avtobuse

Uradno: Elon Musk je prižgal zeleno luč za električni tovornjak in avtobus znamke Tesla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Fenomen Tesla Motors | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izvršni direktor proizvajalca električnih avtomobilov Tesla, ameriški milijarder Elon Musk, je v sredo razkril drugi del t. i. mojstrskega načrta za podjetje. V Tesli se bodo v prihodnosti ukvarjali tudi z izdelavo električnih tovornjakov, avtobusov in popolnoma avtonomnih vozil, spodbujanjem skupne uporabe avtomobilov in sistemi sončne energije.

Pred električnim tovornim programom še športni terenec in poltovornjak …

Elon Musk na predstavitvi modela X. | Foto: Elon Musk na predstavitvi modela X. Pred prehodom na nove proizvode in storitve bodo na trg poslali manjše športno terensko vozilo in novo vrsto poltovornjaka. Električni tovornjaki in avtobusi naj bi bili medtem v zgodnji fazi razvoja in jih bodo v podjetju najverjetneje predstavili prihodnje leto. Ni pa še jasno, kdaj bodo vozila dali na trg.

Objava prihaja v času, ko je Teslin sistem avtonomne vožnje Autopilot tarča kritik. Pred kratkim se je namreč zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom, v katero je bil vpleten model tesla S. Med nesrečo naj bi voznik uporabljal ravno Teslin sistem avtonomne vožnje.

Kdaj bodo popolnoma avtonomne tesle pripravljene za komercialno uporabo, ni jasno, a je Musk namignil, da bi lahko dodatna testiranja trajala približno pet let. | Foto: Kdaj bodo popolnoma avtonomne tesle pripravljene za komercialno uporabo, ni jasno, a je Musk namignil, da bi lahko dodatna testiranja trajala približno pet let.

Musk pravi, da je tehnologija bolj varna kot človeški voznik

Elon Musk in Tesla | Foto: Reuters Foto: Reuters Musk je ob tem poudaril, da je tehnologija v primeru pravilne uporabe varnejša kot človeški voznik in da bi se bilo moralno nesprejemljivo sistemu odreči zaradi negativnega medijskega poročanja.

Ena od Muskovih visokoletečih zamisli je tudi, da bi lastniki tesel s pomočjo aplikacije za pametne telefone drugim omogočali uporabo svojih avtonomnih vozil kot nekakšen taksi. Obstajal naj bi tudi vozni park Teslinih vozil v skupni uporabi. Po Muskovem mnenju bi v prihodnosti tako lahko vsak imel v lasti Teslino vozilo.

Prav tako je stopil v bran svojim načrtom za nakup podjetja SolarCity, v katerem je pomemben delničar. Podjetje, ki se ukvarja z nameščanjem sončnih celic, naj bi bilo po njegovem mnenju pomemben člen pri razvoju električne mobilnosti.

Ne spreglejte