Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
21. 7. 2016,
13.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

3

Natisni članek

Novo mesto Revoz Renault Clio Moja služba

Četrtek, 21. 7. 2016, 13.28

6 let, 6 mesecev

V Novem mestu bodo že jeseni potrebovali vsaj sto delavcev

Vrnitev clia v Revoz naj bi Dolenjcem prinesla 400 novih delovnih mest

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

3

Revoz clio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Napovedana vrnitev renaulta clia na proizvodne linije novomeške tovarne Revoz naj bi pomenila tudi 400 novih delovnih mest, poroča Dnevnik. Avgusta pa bo tovarna dobila tudi novega stratega, Francoza Patricea Haettela bo zamenjal Raynald Joly, ki je industrijski direktor, desna roka predsednika projekta Kitajska.

Tovarna kruh reže več kot dva tisoč ljudem

Revoz v tem trenutku zaposluje okoli 2.200 ljudi, po pisanju časnika Dnevnik pa nameravajo že jeseni zaradi povečanega obsega proizvodnje v službo vzeti še okoli sto novih sodelavcev. Do konca leta oziroma ob polnem zagonu proizvodnih linij za clia 4 pa naj bi službo skupaj dobilo 400 ljudi. Gre za številko, ki predstavlja kader za zagon polovične nočne izmene. V Revozu naj bi že začeli iskati nove sodelavce, ki naj bi bili sprva zaposleni prek agencij.

Renault je kot tretjo proizvodno tovarno clia določil Revoz, odločitev pa ne bo vplivala na obseg proizvodnje clia v Flinsu in Bursi. | Foto: Reuters Renault je kot tretjo proizvodno tovarno clia določil Revoz, odločitev pa ne bo vplivala na obseg proizvodnje clia v Flinsu in Bursi. Foto: Reuters

Za 14 milijonov novih investicij

Tovarna Revoz Novo mesto | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc Po uspešno sklenjenem 450-milijonskem projektu Edison, v katerem je stekla proizvodnja novega renault twinga in modela smart forfour, ki ga v Novem mestu izdelujejo za Renaultovega nemškega partnerja Daimler, so v Novem mestu lani za posodobitev in dopolnitev proizvodnih tehnologij namenili še dodatnih 14 milijonov evrov.

Ta investicija pomeni še za deset odstotkov večjo stopnjo robotizacije. Recimo v karosernici, kjer dnevno pri izdelavi karoserij obdelajo tudi več kot 300 ton pločevine, zdaj že 70 odstotkov vsega dela naredijo roboti. Tovarna se poleg tega še hitreje prilagaja naročilom s trga, saj lahko po načelu modularne proizvodnje hkrati delajo več modelov na isti liniji, tudi z volanom na levi ali desni strani. Z uvedbo tako imenovanih vitkih linij so v proizvodnji precej skrajšali pretočne poti materialov, kar pomeni, da avtomobile sestavljajo še hitreje in precej učinkoviteje.

V tovarni so zmanjšali promet viličarjev, saj so med linijami postavili posebne magnetne poti, po katerih samovozni vozički material samodejno dostavljajo na posamezne delovne postaje. Trenutno med posameznimi linijami kroži 16 takih pametnih vozičkov, do konca leta pa naj bi še precej okrepili to napredno tovarniško logistiko.

V Revozu trenutno vsako uro naredijo okoli 40 avtomobilov.  | Foto: Vinko Kernc V Revozu trenutno vsako uro naredijo okoli 40 avtomobilov. Foto: Vinko Kernc

Revoz stavi na kakovost

Zelo pomembno za prihodnost tovarne pa je vzdrževanje visoke kakovosti. Tako so lani uspešno prestali pomembno presojo za japonski in kitajski trg. Predvsem zadnji je pomemben za slovensko tovarno. Predsednik uprave Revoza Patrice Haettel, ki bo tovarno prihodnji mesec predal Raynaldu Jolyju, pa je bil spomladi kljub dobrim obetom pri napovedih še precej previden. Ob začetku leta, še pred novico o vrnitvi clia, je za Siol.net povedal:

"Za letošnje leto računamo na nove trge, ki so pomembni za nas. To je predvsem Kitajska. Smo pa na začetku. Gre za začetno investicijo na tem trgu. Naša ocena je, da naj bi za nas kitajski trg predstavljal med štirimi in petimi odstotki proizvodnje, bomo pa videli, kako hitro se bo tam vzpostavila komercialna mreža. Pomembno je tudi, da vsa vozila smart za kitajski trg potujejo prek koprskega pristanišča. Prvi smarti iz naše tovarne naj bi bili na Kitajsko dostavljeni še konec tega meseca."

Tovarna Revoz iz Novega mesta je leta 2015 za deset odstotkov povečala proizvodne količine. Naredili so 83.376 twingov, 41.479 smartov forfour in 4.550 cliov storia II. | Foto: Vinko Kernc Tovarna Revoz iz Novega mesta je leta 2015 za deset odstotkov povečala proizvodne količine. Naredili so 83.376 twingov, 41.479 smartov forfour in 4.550 cliov storia II. Foto: Vinko Kernc

Poleg clia bo iz Novega mesta v svet po novem odpeljal tudi športni twingo

Vodstvo tovarne poudarja, da je zelo pomembno utrditi konkurenčnost proizvodnje, kar je bilo pogojeno tudi z dejstvom, da so do konca leta 2015 uspešno vzpostavili proizvodnjo dodatnih različic obeh ključnih modelov.

Gre za različico twinga in smarta s samodejnim menjalnikom DCT, z novimi barvami in opremo, kar pomeni vstopnico na nove trge, kot so Rusija, Japonska, Kitajska, Tajvan, Hongkong, Izrael … Poleg velike vrnitve clia, ki so ga na Dolenjskem izdelovali od leta 1993 pa vse do lani, ko se je poslovil model clio storia, je Renault napovedal tudi športno različico twinga.

#infografika: Revoz skozi številke ...

 

Ne spreglejte