Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
22. 7. 2016,
14.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

3

Natisni članek

prometna nesreča Varna vožnja Tehno Avtomoto nesreča nesreča telo

Petek, 22. 7. 2016, 14.49

6 let, 6 mesecev

Kako je videti človeško telo, prilagojeno za preživetje hude nesreče?

Graham – to je človek, zmožen preživeti nesrečo pri veliki hitrosti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

3

Graham – to je človek, zmožen preživeti nesrečo pri veliki hitrosti

Spoznajte Grahama, umetniško-znanstveno študijo človeka, ki ima telo prilagojeno preživetju prometne nesreče pri veliki hitrosti. Po videzu in zgradbi se njegovo telo precej razlikuje od naših teles, ki so brez zaščite precej nemočna že pri hitrostih okoli 15 kilometrov na uro.

Velika lobanja, odsotnost vratu, rebra z veliko sposobnostjo absorpcije energije ...

Avstralska organizacija oziroma inštitut za varnost v cestnem prometu TAC (Transport Accident Commission) predstavlja študijo človeškega telesa, ki je prilagojeno za preživetje avtomobilske nesreče pri visokih hitrostih. Pravijo, da je Grahama edinstven prikaz človeka, ki bi bil dejansko zmožen preživeti avtomobilsko nesrečo pri veliki hitrosti.

Marsikomu se bo morda pogled na Grahama zdel grozljiv ali bizaren, a dejstvo je, da bi morali biti taki, če bi želeli brez pomoči sodobnih aktivnih in pasivnih varnostnih elementov, vgrajenih v avtomobile, preživeti nalete pri višjih hitrostih. Vsekakor se velja zazreti v okrepljeno telo. Ničkolikokrat je skušnjava hitrosti tam zunaj, za volanom premočna, ničkolikokrat se mudi v šolo, službo, na letalo ... Pomislite takrat nanj.

Oglejte si ga. Nimate njegovih reber, njegove lobanje, ki deluje kot kolesarska čelada, ter njegovih superreber, ki so sposobna ublažiti izjemno energijo udarca in zaščititi vitalne organe. Graham nima vratu, zato praktično ne more utrpeti zloma tilnika. Ta prilagoditev bi pomagala preživeti silovit nalet od zadaj.

Avstralski kirurg, ki je s strokovnim znanjem in izkušnjami pri zdravljenju poškodb po hudih prometnih nesrečah sodeloval pri projektu, pri zgradbi, anatomskih spremembah Grahama izpostavlja veliko lobanjo. Ta ščiti kot kolesarska čelada. Kirurg kot ključno prednost izpostavi še popolno spremembo vratnega dela hrbtenice, ki se odraža tako, da med glavo in rameni praktično ni več klasičnega vratu. Ta prilagoditev bi pomagala preživeti silovit nalet od zadaj. Ključno vlogo pri preživetju nesreče pri visoki hitrosti pa prevzemajo okrepljena rebra oziroma prsni koš, ki je sposoben absorbirati velike količine energije in tako zavarovati vse ključne organe.  Foto: TAC (Transport Accident Commission)  | Foto: Avstralski kirurg, ki je s strokovnim znanjem in izkušnjami pri zdravljenju poškodb po hudih prometnih nesrečah sodeloval pri projektu, pri zgradbi, anatomskih spremembah Grahama izpostavlja veliko lobanjo. Ta ščiti kot kolesarska čelada. Kirurg kot ključno prednost izpostavi še popolno spremembo vratnega dela hrbtenice, ki se odraža tako, da med glavo in rameni praktično ni več klasičnega vratu. Ta prilagoditev bi pomagala preživeti silovit nalet od zadaj. Ključno vlogo pri preživetju nesreče pri visoki hitrosti pa prevzemajo okrepljena rebra oziroma prsni koš, ki je sposoben absorbirati velike količine energije in tako zavarovati vse ključne organe. Foto: TAC (Transport Accident Commission)

Graham na spletnem rentgenu

To izjemno anatomsko študijo okrepljenega človeškega telesa si lahko ogledate v posebnem 360-stopinjskem pogledu z naslovom Spoznajte Grahama s prerezom tkiv in mišic na spletni strani projekta.

#video: Niti najmočnejši človek ne more kljubovati silam hudega naleta

Supertelo je delo umetnice, ki je sodelovala s kirurgom z urgence

Študija je precej realističnega videza, telo je narejeno iz steklenih vlaken, človeških las, posebne smole in silikona. Fotografija prikazuje prilagojene gležnje. Foto: TAC (Transport Accident Commission)  | Foto: Študija je precej realističnega videza, telo je narejeno iz steklenih vlaken, človeških las, posebne smole in silikona. Fotografija prikazuje prilagojene gležnje. Foto: TAC (Transport Accident Commission) Graham je del kampanje za povečanje varnosti v cestnem prometu, ki poteka v avstralski zvezni državi Victoria. Študijo oziroma skulpturo njegovega supertelesa je naredila umetnica Patricia Piccinini iz Melbourna, ki je sodelovala z izkušenim kirurgom Christianom Kenfieldom s travmatskega oddelka urgentnega bloka klinike v Melbournu.

Graham po mnenju avtorjev s svojo podobo najjasneje odgovori na vprašanje, kako ranljivo je človeško telo v primeru prometne nesreč. Pravijo, da je Graham orodje izobraževanja in ozaveščanja družbe ter opomnik, da je treba razviti varnejše prometne sisteme cest in preostale tehnologije za preprečitev nesreč in zaščito življenja, če se zgodi najhujše.

Bi bili pripravljeni živeti v takem telesu, da bi se vozili varneje?

  • Seveda, takoj.
    15,63 %
    30 glasov
  • Ne, nikakor. Raje vozim varno in previdno.
    81,77 %
    157 glasov
  • Le takrat, ko bi vozil motor ali kolo.
    2,60 %
    5 glasov
Oddanih 192 glasov

#video: Oglejte si kako in zakaj je Graham nastal ...

Ne spreglejte