Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
31. 5. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

11

Natisni članek

Porsche športni avtomobili kbm

Sreda, 31. 5. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Kako Porsche združuje kultno in trende, služi milijarde ter zaposluje Slovenko

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

11

Porsche akademija Istanbul | Foto Porsche

Foto: Porsche

Porsche je v enem letu zaslužil skoraj štiri milijarde evrov, v sedmih letih podvojil število zaposlenih, obenem pa mu je uspelo v zadnjih 20 letih združiti kultne avtomobilske športne modele s trendovskimi športnimi terenci.

Velik jubilej: Porsche je izdelal milijontega 911

Prva vožnja: porsche 911 GT3


Porsche je ostal nekaj posebnega in obenem izžareva desetletja razvoja inženirjev. | Foto: Porsche Porsche je ostal nekaj posebnega in obenem izžareva desetletja razvoja inženirjev. Foto: Porsche Ena od najbolj kultnih in dobičkonosnih avtomobilskih znamk

Srečanja z avtomobili znamke Porsche so vedno zanimiva. Ne glede na to, ali se srečamo s kultnim športnikom 911 ali pa s katerim izmed modernejših športnih terencev te znamke, s katerimi vsako leto dosegajo milijardne dobičke, do takega avtomobila čutimo spoštovanje. Ostal je nekaj posebnega in obenem izžareva desetletja truda inženirjev, da najprej zmagajo na zahtevnih dirkah in nato to tehnologijo ter predvsem znanje preusmerjajo tudi v svoje serijske avtomobile.

Zato je Porsche kljub širitvi svoje proizvodnje in dejstvu, da z izjemo razprodanega 918 spyderja nimajo pravih ekskluzivnih modelov, ostal ena od še redkih živečih kultnih avtomobilskih znamk in je obenem cenovno razmeroma dostopen tudi širšemu krogu voznikov.

Porsche akademija Istanbul | Foto: Porsche Foto: Porsche

Od leta 2000 so število zaposlenih podvojili, samo lani pa zaslužili 3,9 milijarde evrov

Zato velja nemška avtomobilska znamka za eno od najbolj dobičkonosnih v avtomobilski industriji. Svoj dobiček so lani povečali za 14 odstotkov na 3,9 milijarde evrov, prihodke pa za štiri odstotke na dobrih 22 milijard evrov. Z vsakim prodanim porschejem so zaslužili več kot 15 tisoč evrov.

Na Porschejevi akademiji na dirkališču v Istanbulu smo spoznali tako širok razpon avtomobilov, ki jim prinašajo takšne zaslužke in poslovno rast, kakor tudi raznovrstnost zaposlenih. Še leta 2000 je Porsche zaposloval okrog 12.700 ljudi, konec lanskega leta pa že 27.612. V zadnjem letu so število zaposlenih povečali za 13 odstotkov, v sedmih letih so ga več kot podvojili. Med zaposlenimi je tudi Slovenka Sara Stepančič, ki je kot diplomirana študentka komunikologije pri Porscheju zaposlena od avgusta lani. Pred tem je leto in pol delala v Ljubljani pri družbi BMW Slovenija.

Ko se je treba pri višji hitrosti izmakniti nenadni oviri na cesti, so potrebne bliskovite poteze z volanom. | Foto: Porsche Ko se je treba pri višji hitrosti izmakniti nenadni oviri na cesti, so potrebne bliskovite poteze z volanom. Foto: Porsche

Športni terenec cayenne zmore veliko tudi izven asfaltnih cest, a tja ga lastniki zapeljejo redko. | Foto: Gregor Pavšič Športni terenec cayenne zmore veliko tudi izven asfaltnih cest, a tja ga lastniki zapeljejo redko. Foto: Gregor Pavšič Največ jih kupijo Kitajci in Američani, med Evropejci pa Nemci

Porsche je lani prodal natanko 237.778 avtomobilov oziroma šest odstotkov več kot leta 2015. Najpomembnejši trg je Kitajska, kjer so jih kupili dobrih 65 tisoč. Tamkajšnja rast prodaje je bila v primerjavi z letom 2015 kar 12-odsotna. Dobrih 54 tisoč porschejev so prodali v ZDA, v vseh evropskih državah pa skupno slabih 79 tisoč. Med evropskimi državami so jih v Nemčiji prodali nekaj več kot 29 tisoč. V nekaterih državah bi jih najbrž prodali še več, a tam igra vlogo tako imenovani luksuzni davek. Tega poznamo tudi v Sloveniji.

Kar 70 odstotkov prodanih vozil je športnih terencev

Med posameznimi modeli je še vedno najuspešnejši osnovni športni terenec macan. Lani so jih prodali več kot 95 tisoč, njegovo prodajo pa so povečali kar za 19 odstotkov. Drugi najuspešnejši model je prav tako športni terenec cayenne z lani 70 tisoč prodanimi vozili. Oba športna terenca torej pomenita kar 165 tisoč prodanih vozil oziroma skoraj 70 odstotkov vse prodaje.

Na drugi strani so lani najmanjših caymanov in boxsterjev skupno prodali dobrih 22 tisoč, vseh različic modela 911 pa 32 tisoč. Lani je prodaja upadla le panameri (15 tisoč vozil), kjer pa so kupci predvsem čakali novo generacijo tega štirivratnega športnega modela.

Enodnevni osnovni tečaj Porsche akademije stane od 400 evrov, nadaljevalni oziroma zahtevnejši dvodnevni tečaj pa od 3.490 evrov naprej.  | Foto: Gregor Pavšič Enodnevni osnovni tečaj Porsche akademije stane od 400 evrov, nadaljevalni oziroma zahtevnejši dvodnevni tečaj pa od 3.490 evrov naprej. Foto: Gregor Pavšič

Nova modela pod imenom 718 boxster oziroma cayman predstavljata vstopnico v svet športnih porschejev. Osnovni model poganja dvolitrski štirivaljnik, različico S pa štirivaljni 2,5-litrski motor. | Foto: Gregor Pavšič Nova modela pod imenom 718 boxster oziroma cayman predstavljata vstopnico v svet športnih porschejev. Osnovni model poganja dvolitrski štirivaljnik, različico S pa štirivaljni 2,5-litrski motor. Foto: Gregor Pavšič Že 69 let trkajo na voznikove pristne občutke in čustva

Porsche torej še vedno izdeluje prvinske športne avtomobile, ki trkajo na pristne vozniške občutke in čustva. To velja tako za osnovnega 718 caymana ali boxterja, najcenejšega porscheja s sredinskim dvolitrskim štirivaljnim motorjem in dvema sedežema, kakor tudi za najbolj skrajne različice legendarnega modela 911.

Nedavno so izdelali milijonti primerek tega avtomobila, ki je bil pravi poklon nekdanji izjavi ustanovitelja znamke Ferdinanda Porscheja. "Na začetku sem iskal svoj sanjski avtomobil. Nisem ga mogel najti, zato sem se odločil takega narediti sam," je nekoč dejal Porsche, ki je svoje podjetje odprl konec tridesetih let prejšnjega stoletja, prvi avtomobil z oznako porsche (model 356) pa predstavil pred 69 leti.

Video - S porschejem boxsterjem S med vožnjo po poligonu s slalomom:

Ko mora glava v desetinkah sekunde premagati naravni odziv telesa

Taki avtomobili pa so seveda zelo hitri in eksplozivni. Prav zagotovo so resen vozniški in zrelostni preizkus za vsakega voznika, ki si jih lahko privošči in jih nato uporablja tudi v vsakdanjem prometu. Avtomobili z več kot 400 "konji", bliskovitimi pospeški in hitrostmi prek 300 kilometrov na uro zahtevajo veliko znanja in bliskovitih odzivov, ki se jih voznik najlažje nauči na varnih poligonih oziroma dirkališčih.

Tudi sami smo preizkusili, kako pomembna sta vozniška osredotočenost in bliskovit odziv z volanom. Ko na cesti nenadoma izgubimo oprijem na zadnjih kolesih ali pa je treba zaradi ovire na cesti nenadoma zamenjati vozni pas in se ji izogniti, se je treba podzavestno naučiti zelo agresivnega dela z volanom, njegovega vrtenja v obe smeri in s tem lovljenjem nadzora. V takih kritičnih položajih mora glava premagati naraven odziv telesa, vse pa se seveda dogaja v desetinkah, morda sekundah.

Dirkališče Istanbul Racing Park so odprli leta 2005, ko je bila tam prvič tudi dirka svetovnega prvenstva formule ena. Dirkališče, pod načrte se je podpisal znameniti arhitekt Hermann Tilke, velja za zelo tehnično in vozniško zahtevno. Steza poteka v nasprotni smeri urinega kazalca, dolgo je 5.338 metrov, višinska razlika pa znaša 40 metrov.  | Foto: Porsche Dirkališče Istanbul Racing Park so odprli leta 2005, ko je bila tam prvič tudi dirka svetovnega prvenstva formule ena. Dirkališče, pod načrte se je podpisal znameniti arhitekt Hermann Tilke, velja za zelo tehnično in vozniško zahtevno. Steza poteka v nasprotni smeri urinega kazalca, dolgo je 5.338 metrov, višinska razlika pa znaša 40 metrov. Foto: Porsche

Inštruktorji so nam dokazali: bliskovit odziv nas na cesti reši pred hudo nesrečo

Na lastni koži smo videli, kaj pomeni razlika nekaj desetink sekunde v prvem odzivu z volanskim obročem. Ali avtomobil precej zanesljivo ujamemo ali pa nam preprosto pobegne izpod nadzora. Na poligonu se to konča z atraktivnim vrtenjem, na cesti lahko tudi s hudo prometno nesrečo. Kljub pomoči elektronskih stabilizacijskih sistemov občasno ti ne morejo premagati fizike in takrat se zgodi tudi najhujše. Seveda vse to velja za vsak avtomobil, ne le za športne porscheje s 300, 400 "konji" …

Video – Prikaz pravilnega in nepravilnega (prepoznega) odziva pri lovljenju zadka

Mikavna poza porscheja za ljubitelje hitrih avtomobilov ... | Foto: Porsche Mikavna poza porscheja za ljubitelje hitrih avtomobilov ... Foto: Porsche Na cesti se začne že pri razumevanju fizikalnih osnov podkrmiljenja

Prav tako lahko na cesti življenja rešuje osnovno razumevanje avtomobilske fizike, o kateri mladi vozniki v avtošolah slišijo bolj malo. Pojem, kot je podkrmiljenje, ko torej avtomobil v ovinku začne prek sprednjega dela siliti iz ovinka, je na cesti pri avtomobilih s sprednjim pogonom precej pogost.

Zgodi se, ker sprednji kolesi izgubita oprijem s cestiščem. Številni vozniki takrat samodejno nadaljujejo z nezmanjšano hitrostjo ali pa še dodajajo volan v smeri ovinka ter s tem svoj položaj le še poslabšujejo. Taki odzivi oprijema koles seveda ne povečajo. To je mogoče storiti le z zaviranjem oziroma upočasnevanjem, ki maso vozila prenese na sprednji kolesi, jima povrne oprijem in obenem zmanjša hitrost.

Vzvratni pogled iz porscheja 911 turbo S, ki mimogrede do 100 kilometrov na uro s štartnim programom pospeši v manj kot treh sekundah, je impresiven ... | Foto: Gregor Pavšič Vzvratni pogled iz porscheja 911 turbo S, ki mimogrede do 100 kilometrov na uro s štartnim programom pospeši v manj kot treh sekundah, je impresiven ... Foto: Gregor Pavšič Porsche je obdržal tradicijo in se prilagodil trendom, kakšna strategija sledi zdaj?

Porsche je torej nadvse zanimiva avtomobilska znamka, ki ji je uspelo v skoraj 70 letih obdržati bistvo svojega porekla in se je obenem znala prilagajati avtomobilskim smernicam. Športni model 911 je zvest svojim tradicionalnim načelom in Študija porsche mission E ima štiri elektromotorje s skupno močjo 400 kilovatov (600 "konjev") in pospeškom do 100 kilometrov na uro v manj kot 3,5 sekundah.  | Foto: Porsche Študija porsche mission E ima štiri elektromotorje s skupno močjo 400 kilovatov (600 "konjev") in pospeškom do 100 kilometrov na uro v manj kot 3,5 sekundah. Foto: Porsche še vedno prestavlja kult športnega avtomobila. Na drugi strani je Porscheju uspelo izdelati tako preprostejše športnike in tudi cenovno bolj dostopna vozila (novi 718 ima tudi iz davčnega vidika zelo zanimiv štirivaljni bencinski motor), predvsem pa že omenjene športne terence.

Čeprav zmorejo tudi resno terensko vožnjo, jih velika večina voznikov uporablja le na asfaltu. Za svojo maso in velikost se peljejo odlično, toda cayenni kljub zelo zmogljivim motorjem niso namenjeni predvsem dirkališčem oziroma pravi športni vožnji, jih pa kljub temu še vedno odlično prodajajo. Slabi dve tretjini prodanih porschejev je modelov macan in cayenne.

Porschejev naslednji velik izziv bo elektromobilnost. Do konca desetletja bomo že videli serijski model mission E, o katerem se danes Nemci le skrivnostno nasmihajo. Ta pač ne bo imel zvoka tradicionalnega bokster šestvaljnika, a zato bo prek vektorskega razporejanja moči (vsak motor s svojim elektromotorjem), hipnim navorom in nizkim težiščem iz vozniškega vidika zagotovo ponujal zelo veliko. Po naših informacijah bo imel tudi mission E več različic, ki bodo predvidoma celo obdržala nekatera modelska imena današnje ponudbe. Če so pri Porscheju leta 2011 svojo razvojno strategijo do leta 2018 spisali z odliko, bo prav električni športnik rdeča nit njenega nadaljevanja do leta 2025.
Ne spreglejte