Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
11. 5. 2017,
16.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Porsche milijonti 911

Četrtek, 11. 5. 2017, 16.18

6 let, 6 mesecev

Porsche 911 – izdelali so milijonti primerek te avtomobilske ikone in klasike

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Porsche 911 milijonti | Foto Porsche

Foto: Porsche

Porsche je leta 1963 izdelal prvi kultni športni avtomobil 911, danes pa so v Stuttgartu izdelali že milijontega. Ta avtomobil je temelj njihove blagovne znamke, rekordno visoke prodaje in visokih zaslužkov.

Porschejevo rekordno prodajno leto in 15 tisoč evrov zaslužka z vsakim avtomobilom

Je lahko športni avtomobil razburljiv tudi pri hitrosti pešca?


Vse porscheje 911 so izdelali v tovarni Zuffenhasen pri Stuttgartu. | Foto: Porsche Vse porscheje 911 so izdelali v tovarni Zuffenhasen pri Stuttgartu. Foto: Porsche Danes so v Porschejevi tovarni v Zuffenhasnu praznovali prav poseben jubilej. Iz tovarne je namreč po 54 letih proizvodnje zapeljal milijonti model 911, ena največjih avtomobilskih ikon vseh časov, znameniti športni avtomobil in tvorec velikih Porschejevih dobičkov. Nemška znamka športnih avtomobilov ostaja eden najbolj dobičkonosnih avtomobilskih proizvajalcev na svetu, model 911 pa predstavlja temelj te znamke.

Milijonti porsche 911 bo dobil mesto v muzeju

Jubilejni avtomobil je bil model 911 carrera S v "irsko zeleni" barvi, ki je imel nekaj elementov v spomin na originalnega 911 iz leta 1963. Avtomobil bo ostal last podjetja, saj ga bodo odpeljali na svetovno turnejo in z njim vozili tudi po škotskih cestah, na nemškem Nurburgringu in še nekaterih dogodkih. Zatem bo svoje mesto našel v Porschejevem muzeju.

Temu dogodku je prisostvoval tudi Wolfgang Porsche, predsednik nadzornega sveta Porsche AG, ki je bil del razvoja tega športnega avtomobila od prvega dne naprej.

"Spominjam se, kako sva se pred 54 leti z očetom peljala na prelaz Grossglockner. Užitek vožnje z 911 je danes še vedno tako pristen kot takrat. 911 je namreč uveljavil osnovne vrednote znamke, ki so ostale enako vizionarske kot pri prvem porscheju 356/1 iz leta 1948," je v Stuttgartu povedal Porsche.

Porsche iz leta 1963, ko se je imenoval še 901. Toda ko je Porsche avtomobil pripeljal na salon v Parizu, so se temu imenu uprli pri Peugeotu. Sami so namreč že uporabljali oznake s tremi številkami in ničlo v sredini. Nemci so ničlo spremenili v enko in od takrat se ta model imenuje 911. Porsche je vseeno prodal več kot 80 avtomobilov z oznako 901. | Foto: Porsche Porsche iz leta 1963, ko se je imenoval še 901. Toda ko je Porsche avtomobil pripeljal na salon v Parizu, so se temu imenu uprli pri Peugeotu. Sami so namreč že uporabljali oznake s tremi številkami in ničlo v sredini. Nemci so ničlo spremenili v enko in od takrat se ta model imenuje 911. Porsche je vseeno prodal več kot 80 avtomobilov z oznako 901. Foto: Porsche

Vsak sedmi izdelani porsche 911 je še vedno na cesti

Nemci so samo lani prodali več kot 32 tisoč avtomobilov 911, kljub visoki številki pa je avtomobil uspel obdržati tudi svojo ekskluzivnost. Kakovost izdelanih vozil ni bila nikoli vprašljiva, zato je na cesti še vedno 70 odstotkov vseh izdelanih avtomobilov. Več kot 30 tisoč so jih v preteklosti predelali v dirkaške izvedbe, uspehi v avtomobilskem športu pa so še dodatno gradili vrednost blagovne znamke Porsche.

Porsche vse modele 911 izdeluje v tovarni Zuffenhasen pri Stuttgartu. Tam lahko danes na eni proizvodnji liniji izdelujejo vse dvovratne avtomobile 911, 718 boxster in 718 cayman vključno z njihovimi izpeljankami.

V Sloveniji stane najcenejši 911 116 tisoč evrov. To je carrera s trilitrskim šestvaljnim motorjem, ki ima moč 272 kilovatov (370 "konjev") in zmore najvišjo hitrost 295 kilometrov na uro. Za najbolj zmogljive različice je treba odšteti več sto tisoč evrov. Najcenejši porsche je sicer model 718 cayman, ki stane od 58 tisoč evrov naprej.

Rekord za rekordom: lani so z vsakim avtom zaslužili 15.500 evrov

Porsche je lani beležil rekordno leto iz vidika prodaje in tudi dobičkov. Letos so v prvem četrtletju prodali že 60 tisoč vozil, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Največ sta k rasti pripomogla nova panamera in športni terenec macan, ki sta na Kitajskem in v Nemčiji imela več kot 10-odstotno rast prodaje. Porsche je največ avtomobilov v prvih štirih mesecih prodal v Evropi (19.084), tesno pa ji sledi največji posamezni trg Kitajska (18.126).

Porsche je lani prodal skoraj 238 tisoč vozil in z njimi pred obdavčitvijo zaslužil 3,7 milijarde evrov. To je bilo 14 odstotkov več kot leta 2015. Z vsakim prodanim avtomobilom je Porsche v povprečju torej zaslužil kar okrog 15.500 evrov. Nemška država je z obdavčitvijo Porschejevega dobička dobila dobro milijardo evrov. 

Ne spreglejte