Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Peugeot casovna kapsula

Nedelja, 29. 10. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Jaz in moja legenda: Domen in peugeot 205 GTi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Časovna kapsula: peugeot 205 GTI | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Majhna športna raketa je v hipu postala ljubljenec občinstva, z vrhunskimi voznimi lastnostmi, razmeroma veliko močjo in preprosto zasnovo še danes velja za enega najboljših športnikov, ki so kadarkoli zapeljali na naše ceste. Nad njim se je navduševala tudi družina Buh in zdaj je lastnik 205 GTi z 1,9-litrskim bencinskim agregatom mladi reli dirkač Domen Buh.

Avto, ki je Peugeot zapisal med nesmrtne

Francozi so morali narediti nekaj udarnega in izdelati avtomobil, ki se bo velikostno uvrstil med modela 104 in 305. Leta 1983 je nastal majhni, vendar vsestranski 205, ki je v sebi skrival veliko potenciala. Njegovih pozitivnih lastnosti niso prepoznali le kupci, temveč tudi stroka - na tekmovanju Evropski avtomobil leta 1983 je zasedel drugo mesto in priznal premoč malemu Fiatovemu modelu uno. Peugeot ni spal na lovorikah, že naslednje leto so predstavili športno različico GTi, ki je imela vgrajen 1,6-litrski atmosferski agregat s 77 kilovati in 154 njutonmetri navora. Za današnji čas se morda sliši malo, a pred več kot tridesetimi leti je mali športnik za od 0 do 100 kilometrov na uro potrebovala vsega 9,1 sekunde ter dosegel maksimalno hitrost 197 kilometrov na uro.

Kasneje je Peugeot predstavil še močnejšo in navorsko bogatejšo različico z 1,9-litrskim atmosferskim agregatom. Ta je pri ljubiteljih športnih raket vzbudila še več poželenja, vendar sta se ustvarila dva pola ljudi - prvi so ljubili šibkejši, toda bistveno bolj čustven 1,6-litrski agregat, ki se je izredno rad zavrtel v obrate, drugi pa so se navduševali nad močjo in hitrostjo 1,9-litrske različice, ki je kot podivjan gepard letela po vaških cestah.

Za volanom Aleks Buh, na sovoznikovem sedežu lastnik in starejši brat Domen. Rabljenega je v začetku 90. let v Slovenijo pripeljal njun dedek. Po 25 letih ostaja v družini in tam bo tudi ostal. | Foto: Gašper Pirman Za volanom Aleks Buh, na sovoznikovem sedežu lastnik in starejši brat Domen. Rabljenega je v začetku 90. let v Slovenijo pripeljal njun dedek. Po 25 letih ostaja v družini in tam bo tudi ostal. Foto: Gašper Pirman

Družinski zaklad, ki se prenaša iz roda v rod

Peugeot 205 GTi, še posebej če govorimo o nekoliko mlajši različici z vgrajenim 1,9-litrskim agregatom z 90 kilovati, ni najpogostejši avtomobil na naših cestah. Gre za redek in poseben avtomobil, pravo legendo, ki z vsakim letom pridobiva vrednost in veljavo. V Sloveniji je k sreči še nekaj velikih ljubiteljev starih avtomobilov, ki so postavili temelje vsem današnjim športnikom in skrbijo, da svet legendarnih avtomobilov še živi. Pri Avtomotu bomo po Sloveniji še naprej iskali legendarne avtomobile, jih predstavili in razkrili njihovo zgodbo skozi oči lastnikov.

Lastnik modela 205 GTi z 1,9-litrskim agregatom iz leta 1990 je Domen Buh. "Moj dedek ga je uvozil iz Italije, nato ga je podedoval moj oče, kasneje še teta, zdaj pa je prešel v moje roke," je povedal mladi lastnik avtomobila.

Ne upokojeni starček, ampak poskočni upokojenec

Sivi gospod s številnimi rdečimi dodatki na cesti ne izstopa le s svojo edinstveno pojavo. Zaradi hromenja skozi izpušno cev sporoča, da ne gre za upokojenega starčka, temveč poskočnega upokojenca, ki se ne boji zapeljati po slovenskih cestah. Domnu je družinski zaklad uspelo obdržati, kar ima še večjo vrednost. Kot je povedal mlajši brat Aleks, ki je med našim obiskom vrtel volan, pa se močnejša izvedenka od šibkejše loči po številnih pomembnih stvareh. Kot prvo ima spredaj vgrajene štiribatne zavorne čeljusti in zadaj zavore. Motorja se med seboj razlikujeta le po malenkosti, močnejši in prostorninsko večji agregat ima daljši hod batov, hladilnik olja in nekoliko izboljšan sistem za vbrizg goriva. Pomembna razlika je tudi v velikosti platišč. Zaradi večjih zavornih kolutov ima 205 GTi 1.9 nameščena 15-palčna aluminijasta platišča Speedline SL299, ki so izredno trda in vzdržljiva.

Ko ga je v last dobil Domen, je bil avtomobil zadaj poškodovan. Skupaj z bratom in očetom so ga popravili ter pripravili na nadaljnjih 30 let delovanja, | Foto: Gašper Pirman Ko ga je v last dobil Domen, je bil avtomobil zadaj poškodovan. Skupaj z bratom in očetom so ga popravili ter pripravili na nadaljnjih 30 let delovanja, Foto: Gašper Pirman

Idealen sopotnik za nedeljski izlet in sproščanje adrenalina

Ker je avtomobil star skoraj 28 let, seveda o številnih varnostnih elementih ne moremo govoriti. Notranjost je preprosta in razmeroma prostorna za velikostni razred avtomobila, delno oblečena v usnje in prepoznaven karirast vzorec. Športnost izražajo aluminijasta prestavna ročica, oznake GTi in številni rdeči dodatki. Med njimi so tudi rdeči varnostni pasovi in rdeča tla. Kar naredi ta avtomobil še bolj poseben, je njegova originalnost. Gre za povsem nepredelan avtomobil, s prvotnim motorjem, karoserijo in notranjostjo, žal pa ga je Domen v roke dobil v razmeroma slabem stanju. "Ko je bila lastnica teta, se ji je nekdo zaletel v zadnji del. Avtomobil je bil kar precej poškodovan, zato sem ga vzel jaz in ga v celoti popravil. Želel sem ohraniti originalnost in ga vrniti na cesto."

Razen popravila zadnjega dela izrednih servisov niso poznali. Zaradi starosti - prevoženih ima 170 tisoč kilometrov - so morali opravljati le redne servise in vmes zamenjati izpušni sistem. "Razen rednih servisov in menjave potrošnega materiala večjih popravil ni bilo. Avto je zelo zanesljiv in ima poseben čar, le goriva porabi precej."

Domen in njegov brat Aleks za volan te legende sedeta bolj poredko. Le ob lepem vremenu in ob posebnih priložnostih, saj 1,9-litrski atmosferski bencinski agregat ni najbolj varčen. Ob pazljivi in umirjeni vožnji porabi več kot deset litrov goriva, če Domen, tudi dirkač v državnem reli prvenstvu, kjer dirka z dirkalnikom peugeot 205 rallye, stopi na plin, pa se poraba dvigne tudi na 20 litrov.

Špartanska, a športno obarvana potniška kabina. Prvotno oblazinjenje je kljub 170 tisoč prevoženim kilometrom izredno lepo ohranjeno. | Foto: Gašper Pirman Špartanska, a športno obarvana potniška kabina. Prvotno oblazinjenje je kljub 170 tisoč prevoženim kilometrom izredno lepo ohranjeno. Foto: Gašper Pirman

Domen v slovenskem reli prvenstvu dirka z dirkalnikom peugeot 106 rallye. | Foto: Aleks Buh Domen v slovenskem reli prvenstvu dirka z dirkalnikom peugeot 106 rallye. Foto: Aleks Buh

Kako je legendarni slovenski dirkač Aleš Črnivec v 205 rallye postal jugoslovanski prvak?

Peugeot se je v začetku 80. let bojeval s številnimi krizami in težavami. V enakem obdobju, ko so bili pritiski na upravo največji, je svet prevzela nova vrsta dirkanja. Ustanovili so skupino B. Slovite dirke še danes veljajo za zlato dobo relija, proizvajalci pa so se "spustili z verige". Tehnično izjemno dovršeni dirkalniki so imeli izredne zmogljivosti, njihovo upravljanje pa je bilo vse prej kot preprosto. Poleg 205 T16, ki je v žep pospravil tako slovita dirkalnika audi quattro kot lancio delto integrale HF, so pri Peugeotu pripravili še različico rallye.

Z dirkalnikom 205 rallye je nekaj časa dirkal tudi eden najboljših slovenskih dirkačev Aleš Črnivec. V francoskem bombniku je leta 1990 kot zadnji Slovenec osvojil naslov jugoslovanskega prvaka v diviziji 1.300A. V naslednjem letu v reli prvenstvu še skupne države slovenski dirkači niso sodelovali. Takrat se je Peugeot že uveljavil v svetu relija, zato je bil rallye z vgrajenim 1,3-litrskim atmosferskim agregatom z dvema dvojnima uplinjačema Weber ena izmed najboljših izbir za dirkače. Aleš je prvak postal na zadnji dirki, na kateri je premagal še drugega slovenskega dirkača v 205 rallye in se z velikimi črkami zapisal v zgodovino slovenskega dirkanja.

Za razvoj dirkalnika so poskrbeli pri oddelku Peugeot-Talbot, kjer so 1,1-litrskemu motorju povečali prostornino na 1.294, vgradili športno odmično gred in že prej omenjene uplinjače Weber. Mali motor je proizvedel 76 kilovatov pri 6.800 vrtljajih, za odlične vozne lastnosti pa sta poskrbela vzmetenje iz modela 205 GTi 1.6 s sprednjimi hlajenimi zavornimi koluti in zadnja os z bobnastimi zavorami. Ker je bila notranjost popolnoma izpraznjena, se je kazalec na tehtnici ustavil pri vsega 794 kilogramih.

 

Ne spreglejte