Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Ford Športni Avtomoto

Sreda, 21. 9. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Avtomotov športni dan – druženje z bralci na dirkališču v Krškem

Ford focus RS – ljudskega športnika ljudem!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Ford focus RS - reportaža vožnje Siolovih bralcev | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Forda focusa RS, njegovih 350 "konjev" in vzorno vozno dinamiko smo petim izžrebanim bralcem Avtomota predstaviili na majhnem in tehnično zahtevnem dirkališču Raceland v Krškem. Z veseljem smo vklapljali tudi vozni program "drift". Od sicer vzdržljivih Dunlopovih gum ni ostalo nič.

Strast in čustva – nepogrešljiva v vseh porah avtomobilizma

Slovenski inženirski kader je močan. Peter Košir, eden Siolovih bralcev, je razvojni inženir pri Akrapoviču. V srce focusa RS je zrl nepremično in poznavalsko. Prepričani ste lahko, da je strast tista, ki žene njegovo slo po znanju. | Foto: Klemen Korenjak Slovenski inženirski kader je močan. Peter Košir, eden Siolovih bralcev, je razvojni inženir pri Akrapoviču. V srce focusa RS je zrl nepremično in poznavalsko. Prepričani ste lahko, da je strast tista, ki žene njegovo slo po znanju. Foto: Klemen Korenjak

Od trenutka, ko se je človek za potrebe lastne mobilnosti nehal zanašati le na svoje noge, si je želel potovati hitreje.

Takšne ambicije pa so vzporedno z napredkom različnih oblik prevoza nikoli speči razvojni evoluciji počasi dodajale dve sestavini, ki sta danes nepogrešljivi – strast in čustva.

Da avtomobilskemu proizvajalcu uspe prodati vse svoje znanje, skoncentrirano v enem avtomobilu, ter ga uspešno in učinkovito sprostiti med ljudi, ga mora v veliki večini primerov prepojiti z omenjeno esenco. Vse to ni nič novega – avtomobilski šport je pač, če odštejemo vse, povezano z materialnim, strast vseh tistih, ki ga soustvarjajo.

O dosegljivosti pa toliko: v tem trenutku je v Sloveniji registriranih 15 fordov focusov RS. Prihaja jih še 58! | Foto: Klemen Korenjak O dosegljivosti pa toliko: v tem trenutku je v Sloveniji registriranih 15 fordov focusov RS. Prihaja jih še 58! Foto: Klemen Korenjak

Ključen trenutek, ko se vidu in sluhu pridruži še otip

Ford focus RS - reportaža vožnje Siolovih bralcev | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Kar se zgodi na dirkališču, je torej treba prenesti na cesto, med ljudi! Šele takrat pride do zares pristnega stika, kjer se ključnima čutoma, vidu in sluhu, pridruži še tisti najpomembnejši – otip. Le z njim je voajersko sanjarjenje lahko preseženo.

Trdno verjamemo, da so tovrstne interakcije sposobne navdihniti in v trajni spomin shraniti izkušnje, ki lahko vplivajo tudi na smer življenjske poti – v skrajnem primeru, na primer, navdihniti srednješolca, da postane strojni inženir, ki utegne v pravem položaju s svojim znanjem in rešitvami vplivati na življenja milijonov. Takšnih zgodb je, tudi v Sloveniji, veliko in najuspešnejše dejansko krojijo tudi vrh avtomobilskega sveta.

Siolov Avtomoto že skoraj poldrugo desetletje vzdržuje čvrsto in pristno vez s svojimi bralci, zato se nam je zdelo samoumevno, da enega najbolj priljubljenih ljudskih športnikov spoznamo prav z njimi. Ne pozabite tudi, da smo, na primer, ob peti obletnici Avtomota bralce peljali z oklepniki. | Foto: Klemen Korenjak Siolov Avtomoto že skoraj poldrugo desetletje vzdržuje čvrsto in pristno vez s svojimi bralci, zato se nam je zdelo samoumevno, da enega najbolj priljubljenih ljudskih športnikov spoznamo prav z njimi. Ne pozabite tudi, da smo, na primer, ob peti obletnici Avtomota bralce peljali z oklepniki. Foto: Klemen Korenjak

Dolenjski Raceland – oaza hrupa za avtomobilske zasvojence

Ford focus RS - reportaža vožnje Siolovih bralcev | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Na kompaktnem dirkališču v Krškem, ki je praktično edino pravo slovensko nepremično sredstvo za neomejeno izkoriščanje avtomobilskih radosti, smo športni avtomobil skupaj z njegovimi posebej v ta namen obutimi šprintericami (dunlop sport maxx RT2 235/35 R19) umestili v njegovo naravno okolje – v prostor, kjer je bil tudi zasnovan.

Ogled videoprispevka pove veliko o tem, kako lahko na poseben način dosežene in presežene fizikalne omejitve v ljudeh vzbudijo čustva. Od pristnega veselja, navdušenja in občasno tudi strahu.

Sicer pa je na stezi, podobno kot na prvi vožnji, ponovno dokazal mojstrsko osvajanje zavojev. Ne pozabite pa prebrati tudi zgodbe o srečanj s predhodnikom – escortom RS cosworthom.

Vožnja na meji je pač v kateremkoli avtomobilu, sploh pa v športnem, doživetje. Tesno odmerjene točke zaviranja, pobegi nadzora, zgodnja pospeševanja iz zavoja, ki jim zdrava pamet nasprotuje, drsenje počez ali celo vožnja po dveh kolesih še dodatno dvignejo intenziteto izkušnje, ki je običajni voznik na običajni cesti ne bo doživel nikoli. | Foto: Klemen Korenjak Vožnja na meji je pač v kateremkoli avtomobilu, sploh pa v športnem, doživetje. Tesno odmerjene točke zaviranja, pobegi nadzora, zgodnja pospeševanja iz zavoja, ki jim zdrava pamet nasprotuje, drsenje počez ali celo vožnja po dveh kolesih še dodatno dvignejo intenziteto izkušnje, ki je običajni voznik na običajni cesti ne bo doživel nikoli. Foto: Klemen Korenjak

Pet izžrebancev in obojestranska korist

Ford focus RS - reportaža vožnje Siolovih bralcev | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Vseh pet naših izžrebancev, ki so se prijavili na adrenalinsko srečanje z modrim športnikom, je s sovozniškega sedeža doumelo osnovne zakonitosti športne vožnje.

Na obraze peterice smo v pobalinskem stilu pripeljali nasmehe, za spomin pa smo jim s pomočjo dodelanega orodja pustili tudi nekaj vtisov tehniške kulture. Vrnili so nam s svežim in neobremenjenim pogledom na naše delo, pohvalami in predlogi. Takšne obojestranske koristi se ne da kupiti. Da se jo le sanjati in zares redko tudi doživeti.

Ključne prednosti zmogljive obutve

Ford focus RS - reportaža vožnje Siolovih bralcev | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Za varno izvedbo prikaza, kaj zmoreta ustrezno vozniško znanje in napredna tehnika športnega avtomobila – od pogona do podvozja – mora nujno biti zagotovljen dober stik s podlago. Tega pa kot prvi steber oprijema lahko ponudi le odlična guma.

V boju s fiziko so nam iz Dunlopa poslali štiri čisto nove vrhunske pnevmatike dunlop sport maxx RT2 235/35 R19. Kar nekaj navdihov za tehnične rešitve pri razvoju te šprinterske avtomobilske obutve je Dunlop dobil po zmagi na eni izmed najzahtevnejših dirk, 24 ur Nürburgringa.

Tri tehnične posebnosti uporabljene gume so:

- Zmes tekalne plasti z oprijemno smolo, osnovano na smoli kavčukovca, za optimalen oprijem na mokrih in suhih cestah.

- Veliki ramenski bloki omogočajo boljši oprijem v ovinkih.

- Bloki za učinkovito zaviranje pripomorejo h krajši zavorni poti, še zlasti pri visoki hitrosti.

Ne spreglejte