Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
11. 1. 2012,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford Citroen

Sreda, 11. 1. 2012, 9.16

8 let

WRC je brez promotorja in katarskih milijonov pristal v krizi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovno prvenstvo v reliju je tik pred novo sezono ostalo brez svojega promotorja oziroma svojega Ecclestona. Kako se bodo na nejasno komercialno plat WRC-ja odzvali proizvajalci?

WRC ostal brez svojega Ecclestona

Tehnično nova sezona svetovnega prvenstva v reliju ne prinaša ničesar novega. Dirkalnike WRC še vedno sestavljajo 1,6-litrski motorji s turbinskim polnilnikom. Tovarniški dirkalnik imata Citroën in Ford, poltovarniškega pa še Mini. Vrh WRC-ja je izgubil Ogierja (razvijal bo Volkswagnov dirkalnik), Hirvonen je odšel k Citroënu, Solberg pa k Fordu. Prvi favorit nove sezone bo osemkratni prvak Loeb, njegova glavna in bržkone edina tekmeca pa Latvala in Solberg. V svetovno prvenstvo se vrača reli Monte Carlo. Toda …

North One je dal proizvajalcem nov zagon in novo upanje, toda …

Avtomobilski proizvajalci v svetovnem prvenstvu so poudarjali pomen enotnega promotorja. To funkcijo je zadnja tri leta opravljal britanski North One, ki pa je bil v delni lasti podjetja CSI. Toda ko so njenega lastnika, Rusa Vladimira Antonova, zaprli zaradi nečistih poslov in je CSI postal plačilno nesposoben ter šel posledično v stečaj, je brez finančnega zaledja ostal tudi North One. Ta je v svoji sredini združeval vse ključne ljudi, ki so na relijih za SP ustvarjali TV-signal, delali promocijo, časomerilstvo, bili vezni del med FIA in proizvajalci, skratka, skrbeli za pogon znamke WRC.

Katarski milijoni ne bodo videli WRC-ja

Jasno je bilo, da North One ne bo več mogel sam biti promotor svetovnega prvenstva. Britanci so v zakulisju začeli omenjati možnost investicije turistične organizacije iz Katarja. Ta je svojemu dirkaču Nasserju Al-Attiyahu že omogočila vlogo tretjega moža v Citroënovi ekipi, v katarske barve pa je obarvan tudi njegov hummer na reliju Dakar. Katarci naj bi prek dolgoročnega načrta svetovnemu prvenstvu namenili več milijonov evrov in naj bi torej delovali podobno kot zadnja leta Fordov partner, turistična organizacija Abu Dhabija.

Toda do dogovora ni prišlo. North One je svojim zaposlenim po elektronski pošti sporočil, da investicije in rešilnega denarja z Bližnjega vzhoda zanje ne bo. Zahvalili so se svojim sodelavcem za narejeno v preteklosti in jim zaželeli vso srečo v prihodnosti. Podjetje so zaprli. S tem je delo izgubilo 50 zaposlenih ter 20 pogodbenih delavcev na posameznih relijih.

FIA položaj v zadnjem hipu rešuje z Eurosportom

Kot zadnja je uradno z javnostjo komunicirala FIA. Iz pisarn na pariškem Place de la Concord so potrdili, da so prekinili pogodbo s promotorjem North One. Ob tem so še zatrdili, da jim North One ni ponudil nobenega zagotovila glede potencialnega investitorja, torej tudi za tistega iz Katarja ne. FIA naj bi dozdajšnjemu promotorju dala veliko časa, deset dni pred relijem Monte Carlo pa je tega vendarle zmanjkalo. Medtem ko so se že začele logistične operacije za izpeljavo prvega relija svetovnega prvenstva in ko prvi favoriti opravljajo še zadnja testiranja pred monaško klasiko, naj bi se FIA zdaj na hitro dogovorila z Eurosportom.

Ta je WRC že televizijsko prenašal, ko je bil promotor svetovnega prvenstva britanski ISC. Eurosport je lani v Monte Carlu poskrbel za neposreden televizijski prenos z domala vseh hitrostnih preizkušenj, a je imel v televizijskem smislu na voljo precej manj kompetentne ljudi kot North One.

Proizvajalce vse bolj zanimajo prestižne, premium serije?

Največjo skrb jasno povzroča pomanjkanje dolgoročne usmeritve, strategije in stabilnosti. Zdaj že preklicana pogodba FIA in North One je prinašala prav to. Nejasnost je slab kazalec za vse avtomobilske proizvajalce, ki so ali pa bi še razmišljali o prihodu v WRC. To bo morda dodaten razlog, da bo uradno sodelovanje s Prodrivom (ekipa Mini) prekinil BMW.

Tudi Citroën in Ford sta kot pogoj sodelovanja v WRC-ju večkrat poudarjala nujnost promotorja, ki bo vezni del med njimi in FIA. Ali to Eurosport lahko stori? Ford je program WRC podaljšal za dve leti, leta 2013 pa naj bi se končal tudi Citroënov pohod v klasičnem reliju.

Trend pri proizvajalcih je že tako kazal na selitev na dirkališča. Dakarski reli je letos ostal brez tovarniške ekipe. V klasični reli WRC se sicer prihodnje leto podaja Volkswagen, a zato je Toyota raje izbrala vztrajnostno serijo Le Mans. Tja se z dirkalnikom najvišjega razreda podaja tudi Porsche. Ob tem so Audi, Mercedes-Benz in BMW povsem osredotočeni na nemško serijo DTM.

Ali torej tudi v športnem avtomobilizmu zaznavamo usmeritev v prestižne, premium serije? V dirkaškem športu je bilo kajpak vedno mogoče zaznati aktualne avtomobilske trende.

Ne spreglejte