SiolNET. Avtomoto Zanimivosti
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Škodin prednik superba in octavie: pred 110 leti je zadoščalo le pet kilovatov

1

termometer

Očeta Škode Vaclav Laurin in Vaclav Klement sta pred 110 leti objavila fotografije svojega prvega avtomobila. To je bil voiturette z dvovaljnim motorjem in močjo 5,2 kilovata.

Objavljene fotografije v nemški reviji označujejo začetek Škodine avtomobilske zgodovine

Potem ko sta najprej izdelovala kolesa in motocikle, sta ustanovitelja podjetja Vaclav Laurin in Vaclav Klement leta 1905 izdelala svoj prvi avtomobil. Nemška revija Allgemeinen Automobil-Zeitung, ki je izšla 29. oktobra pred 110 leti, je objavila fotografije njunega avtomobila z imenom voiturette.

Od 44 voiturettov do 17 milijonov prodanih vozil

To je bil uradni začetek proizvodnje avtomobilov v Mladi Boleslavi. Prodaja voituretta – kar po francosko pomeni majhen avtomobil – se je začela kmalu po objavljenih fotografijah. Nadaljevanje zgodbe je dobro znano. Škoda je uspela v 110 letih izdelati in prodati več kot 17 milijonov vozil.

Voituretta je poganjal dvovaljni motor z delovno prostornino 1.003 kubičnih centimetrov, ki je zmogel moč 5,2 kilovata oziroma sedem "konjev". Najvišja hitrost češkega avtomobila je bila okrog 40 kilometrov na uro. Prenos se je izvajal prek tristopenjskega menjalnika, ki je imel tudi vzvratno prestavo. Avtomobil je tehtal približno pol tone, Laurent in Klement pa sta skupaj izdelala 44 voiturettov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin