Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
14. 6. 2016,
9.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Na dopustu Adria Mobil Potovalni Avtomoto Siol z vami na dopustu Z družino na poti Varna vožnja

Torek, 14. 6. 2016, 9.14

6 let, 6 mesecev

Pomoč pri izbiri počitniškega vozila

Pomoč pri izbiri počitniškega vozila: avtodom vs. prikolica

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Avtoddom vs. prikolica: Kaj izbrati za dopust? | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Dopust v hiši na kolesih lahko ponudi zelo doživete počitnice. Vsem, ki želite udobje domačnosti peljati s sabo na dopust, pa ponujamo nasvete pri odločitvi za ustrezno bivalno vozilo. Ponudba na trgu je zelo pestra, zato je toliko pomembneje, da najem ali nakup izpeljete premišljeno.

Značilnosti potovanja z avtodomom - prednosti in slabosti

Značilnosti potovanja z bivalno prikolico - prednosti in slabosti

Vaše mnenje ... Kaj bi izbrali vi?

Najprej razmislite o poti …

Potovanje z bivalno prikolico dostikrat omogoča še več svobode, saj je tak potovalni komplet v resnici mogoče dejansko razdeliti na "hišo in avto". Bazni tabor v kampu in avtomobil za dnevne izlete ter raziskovanje mest. | Foto: Klemen Korenjak Potovanje z bivalno prikolico dostikrat omogoča še več svobode, saj je tak potovalni komplet v resnici mogoče dejansko razdeliti na "hišo in avto". Bazni tabor v kampu in avtomobil za dnevne izlete ter raziskovanje mest. Foto: Klemen Korenjak

Še pred odločitvijo, s kakšnim bivalnim vozilom se boste lotili dopusta, morate dodobra razdelati tip oziroma načrt svojega potovanja, saj je to eden od ključnih dejavnikov pri izbiri. Pomembno je namreč, ali boste dopustovali na enem mestu ali pa boste vsak dan na poti in obiskali več destinacij.

Izbor vozila mora ustrezati tudi trasi, da na poti – na primer na zavitih gorskih cestah in ozkih mediteranskih mestnih ulicah − ne bo neprijetnih presenečenj, ki bi se lahko končala z odrgninami karoserije ali še s čim hujšim. Karavaning zahteva svojo pozornost in čas. Ne hitite, tu je rutina plus. Če ste začetnik, si sestavite seznam stvari, ki jih morate preveriti, preden obrnete ključ. "So nogice dvignjene? So. Je električni kabel odklopljen? Je …" in tako naprej.

… pa o vozniških izkušnjah …

Avtoddom vs. prikolica: Kaj izbrati za dopust? | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Pri izboru vozila naj vas torej ne zavedejo zgolj prostornost in število ležišč, saj bo vse postelje, ločeno kabino za prhanje, prostorno dineto in kuhinjo, hočeš ali nočeš, treba tudi nekje obrniti. Tam, kjer je prostora (pre)malo, metrov na kolesih pa preveč, so pomembni zgolj izkušnje, vozniško znanje, mirna kri in iznajdljivost ter sodelovanje.

Pravilo manj je več vzemite resno, da med borovci v kampu ne bo slabe volje in bledih obrazov. Poleg tega pa se je treba zavedati, da so veliki avtodomi z lastno težo skoraj povsem na meji teže 3,5 tone, kolikor še lahko vozite z vozniškim dovoljenjem B-kategorije. To pomeni, da je prtljaga, zlasti športna oprema (kolesa, surfi …), že lahko težava, enako velike zaloge hrane in pijače.

Za raziskovanje mestnih središč so primerni kompaktni "polintegrirci" in VAN-avtodomi kompaktnejših dimenzij. Gre za potovalno funkcionalne avtodome, ki imajo večino udobja (kuhinja, kopalnica …) velikih avtodomov in več nosilnosti zaradi manjše lastne teže.  | Foto: Klemen Korenjak Za raziskovanje mestnih središč so primerni kompaktni "polintegrirci" in VAN-avtodomi kompaktnejših dimenzij. Gre za potovalno funkcionalne avtodome, ki imajo večino udobja (kuhinja, kopalnica …) velikih avtodomov in več nosilnosti zaradi manjše lastne teže. Foto: Klemen Korenjak

… in preverite vozniško dovoljenje

Avtoddom vs. prikolica: Kaj izbrati za dopust? | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Seveda ne pozabite pogledati v vozniško dovoljenje in preverite, ali ste tudi uradno usposobljeni za upravljanje vozila, ki ga nameravate voziti, saj nekatere prikolice (skupaj z vlečnim vozilom) in avtodomi presegajo skupno dovoljeno maso 3.500 kilogramov in s tem tudi okvire B-kategorije vozniškega dovoljenja.

Ne pozabite, da policijske prometne patrulje ne prepričajo odgovori:

"Tega pa nisem vedel, pri nas lahko …" Predvsem pa je vožnja z vozilom, za katerega niste usposobljeni, nevarna za vas in tudi preostale udeležence v cestnem prometu.

Pri izbiri ustreznega bivalnega vozila ne pretiravajte z velikostjo, ne samo zaradi okretnosti, temveč tudi stroškovnika. Dolžine nad šest metrov lahko marsikje precej podražijo trajekt, predor, avtocesto … Veliki in težki avtodomi porabijo več goriva in marsikje z njimi ne boste mogli v središče mesta, tudi zaradi prepovedi parkiranja. | Foto: Klemen Korenjak Pri izbiri ustreznega bivalnega vozila ne pretiravajte z velikostjo, ne samo zaradi okretnosti, temveč tudi stroškovnika. Dolžine nad šest metrov lahko marsikje precej podražijo trajekt, predor, avtocesto … Veliki in težki avtodomi porabijo več goriva in marsikje z njimi ne boste mogli v središče mesta, tudi zaradi prepovedi parkiranja. Foto: Klemen Korenjak

Kaj pravi zakon o cestnem prometu:

Avtoddom vs. prikolica: Kaj izbrati za dopust? | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

ZVCP, člen 149 (21): Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje take skupine vozil.

ZVCP, člen 149 (7): V kategorijo B spadajo motorna vozila, razen vozil kategorije A1, A2, A, F in G, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg in poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, B1 in G.

Sprememba zakona ZPrCP, ki je bila sprejeta leta 2012, je prinesla višjo maksimalno hitrost vozil (do 3,5 t) s prikolico, ki lahko po novem na hitrih cestah in avtocestah vozijo 100 km/h, na cestah zunaj naselij pa 90 km/h. | Foto: Klemen Korenjak Sprememba zakona ZPrCP, ki je bila sprejeta leta 2012, je prinesla višjo maksimalno hitrost vozil (do 3,5 t) s prikolico, ki lahko po novem na hitrih cestah in avtocestah vozijo 100 km/h, na cestah zunaj naselij pa 90 km/h. Foto: Klemen Korenjak

Bivalna prikolica – ne ustrašite se vzvratne vožnje, svoboda šteje!

Asistent za vzvratno vožnjo prikolice (trailer assist). Ta je del aktivnih parkirnih pripomočkov, kar pomeni, da voznik sistemu nakaže smer vzvratne vožnje, potem pa elektronika vrti volan, voznik pa nadzira hitrost in zavore. | Foto: Klemen Korenjak Asistent za vzvratno vožnjo prikolice (trailer assist). Ta je del aktivnih parkirnih pripomočkov, kar pomeni, da voznik sistemu nakaže smer vzvratne vožnje, potem pa elektronika vrti volan, voznik pa nadzira hitrost in zavore. Foto: Klemen Korenjak

Potovanje z bivalno prikolico je v zadnjem obdobju spet vse bolj in bolj priljubljeno. Jasno, cena nakupa ali najema je občutno nižja od avtodoma, cenejša pa sta tudi osnovno in kasko zavarovanje. Vendar ugodnejši finančni okviri niso edina prednost prikolice.

Ne pozabite, da tak potovalni komplet omogoča veliko praktične svobode, saj ga je v resnici mogoče razdeliti na "hišo in avto", kar v praksi pomeni, da lahko, tudi ko hiša počiva v senci, avtomobil z običajnimi petimi ali celo več sedeži in klimatsko napravo – na skuter gresta samo dva potnika, kolesarjenje v poletni pripeki pa je verjetno stvar navade − uporabljate za raziskovanje bližnje in daljne okolice.

Verjemite, zadnje dejstvo je vredno razmisleka, zlasti pri manjših otrocih. Zlasti v primeru neljubih situacij, recimo bolezni ali poškodbe, ko je treba obiskati zdravnika. Takrat preprosto odpneš hišo na kolesih in se k zdravniku, v lekarno in ne nazadnje v trgovino z garažno hišo odpelješ z avtomobilom. Številni pa imajo sicer pomisleke o zahtevni vzvratni vožnji prikolice. Naš nasvet: vaja dela mojstra in počasi se daleč pride. Ni tako težko, kot se zdi, le malce bolj premišljeno, pozorno in odzivno je treba vrteti volan.

Ne pozabite, da je zaradi sodobnih avtomobilskih sistemov vožnja prikolice manj stresna kot nekoč. Stabilnostna elektronika nadzira tudi gibanje kilogramov, priklopljenih na avtomobil, pripenjanje je zaradi kamer in grafične asistence preprostejše in pri vzvratni vožnji prikolice nekateri avtomobili ob nastavljeni smeri že sami sučejo volan.  | Foto: Volkswagen Ne pozabite, da je zaradi sodobnih avtomobilskih sistemov vožnja prikolice manj stresna kot nekoč. Stabilnostna elektronika nadzira tudi gibanje kilogramov, priklopljenih na avtomobil, pripenjanje je zaradi kamer in grafične asistence preprostejše in pri vzvratni vožnji prikolice nekateri avtomobili ob nastavljeni smeri že sami sučejo volan. Foto: Volkswagen

Poleg tega pa sodobni avtomobilski vozniški pripomočki že znajo pomagati nadzorovati vožnjo prikolice. Mnogo enoprostorcev, športnih terencev in karavanov tako s svojim sistemom za nadzor stabilnosti vozila (ESP) pod okrilje vzamejo tudi stabilnost prikolice. Tu so še vzvratne kamere za lažji priklop ter asistenti za vzvratno vožnjo prikolice (trailer assist). Ti so del aktivnih parkirnih pripomočkov, kar pomeni, da voznik sistemu nakaže smer vzvratne vožnje, potem pa elektronika vrti volan, voznik pa nadzira hitrost in zavore.

Pri izbiri bivalnih metrov na kolesih ne pozabite pogledati, kaj veleva zakon za kategorijo, zapisano v vašem vozniškem dovoljenju. | Foto: Klemen Korenjak Pri izbiri bivalnih metrov na kolesih ne pozabite pogledati, kaj veleva zakon za kategorijo, zapisano v vašem vozniškem dovoljenju. Foto: Klemen Korenjak

Avtodom – idealen za udoben road trip oziroma daljša potovanja

Previdno zaradi višine grbe, zlasti pri mansardnih alkoven izvedbah s spalnico nad vozniško kabino. | Foto: Klemen Korenjak Previdno zaradi višine grbe, zlasti pri mansardnih alkoven izvedbah s spalnico nad vozniško kabino. Foto: Klemen Korenjak

Avtodome najbolj cenijo predvsem sodobni nomadi, ki med svojim dopustom ali prostim časom prevozijo velike razdalje in skorajda vsak dan zamenjajo lokacijo. Velika prednost avtodoma je tudi vseskozi dostopna prostorska in energijska povezanost med vozniškim in bivalnim delom, čeprav ne pozabite, da je kljub vabljivi skušnjavi poležavanja sopotnikov na postelji med vožnjo treba zaradi varnosti sedeti na sedežih, ki so temu namenjeni in omogočajo tudi uporabo varnostnega pasu. Pa tudi prenočevanje zunaj kampov je vabljiva možnost, vendar se je zaradi varnosti raje lotevajte previdno na PZA-parkiriščih.

Vožnja avtodoma je sicer res morda nekoliko lažja in bolj sproščujoča kot vleka prikolice, a tudi avtodom s svojimi dimenzijami na cesti zahteva veliko previdnosti, saj zlasti začetniki radi pozabijo predvsem na njegovo višino in občutljivost na bočni veter, ki nemalokrat lahko grobo poseže v smerno vodljivost.

Čar je vsako noč luno pozdraviti na novi lokaciji, uživati mir in tišino nekje daleč od betonske džungle. Kdor ceni svobodo, bo v avtodomu našel svoj duševni mir. | Foto: Klemen Korenjak Čar je vsako noč luno pozdraviti na novi lokaciji, uživati mir in tišino nekje daleč od betonske džungle. Kdor ceni svobodo, bo v avtodomu našel svoj duševni mir. Foto: Klemen Korenjak

Ob barvitosti ponudbe si je danes mogoče brez težav sestaviti optimalni tloris bivalne nadgradnje baznega vozila, kar pomeni, da si po merah, opremi in ležiščih lahko omislite avtodom, pisan točno na vašo kožo. Ne pozabite, da velik (po višini in dolžini) avtodom ni za raziskovanje mest in ozkih dovozov na plaže ali gorska izhodišča. Tja spadajo VAN-bivalniki, kompaktni "polintegrirci" in bivalni kombiji. Izlet v avtodomu pa je vselej doživetje, za mnoge neprimerljivo bolj doživeto in pristno kot pa počitnice v hotelskih resortih. Čar je vsako noč luno pozdraviti na novi lokaciji, uživati mir in tišino nekje daleč od betonske džungle. Kdor ceni svobodo, bo v avtodomu našel svoj duševni mir.

Svoboda odprte ceste v hiši na kolesih.  | Foto: Klemen Korenjak Svoboda odprte ceste v hiši na kolesih. Foto: Klemen Korenjak

Večina proizvajalcev opreme za karavaning v naboru izdelkov ponuja oba zgoraj predstavljena tipa bivalnih vozil. Smernice se spet nagibajo k prikoličarskemu potovanju, saj vse več proizvajalcev ponuja lahke (od 800 do 1.300 kg), okretne prikolice, široke od 1,9 do 2,3 metra in dolge (skupaj z rudo) med štirimi in šestimi metri, ki v notranji razporeditvi ponujajo dovolj udobja za štiričlansko posadko. A zapriseženi avtodomarji bodo povedali, da so moderni integrirani ali polintegrirani avtodomi in tako imenovani VAN-i (bivalni del je v celoti znotraj karoserije serijskega izdelka posameznega kombija) rešili težavo z višino izvedb alkoven (grba – ležišče na vozniško kabino) ter da so vsekakor vredni svoje cene, saj zmorejo hitreje in še udobneje premagovati kilometre in v manjših dimenzijskih različicah tudi raziskovati ulice prestolnic. Njihov dimenzijski razpon pa se tudi že začne pod šestimi metri. Industrija bivanja na kolesih ponuja širok nabor alternative: šotorske prikolice, šotore na strehi, bivalne nadgradnje za pick-up poltovornjake …

Najeti ali kupiti?

Popolno udobje razgledne jedilnice in dnevne sobe. | Foto: Klemen Korenjak Popolno udobje razgledne jedilnice in dnevne sobe. Foto: Klemen Korenjak

Pri tem vprašanju sta ključna podatka predvsem prostor za shranjevanje in čas. Zavedati se je treba, da ima lastništvo avtodoma drugačen lastniški stroškovnik kot lastništvo bivalne prikolice. Servisi in zavarovanje so dražji, oba tipa bivalnih vozil pa zahtevata prostor za shranjevanje, ko nista v uporabi. Če je ta pokrit, je še toliko bolje. Če nimate prostora v domači garaži ali nadstreška na dvorišču, je treba k lastniški bilanci karavaninga prišteti še strošek zimovanja ali pač mrtve sezone. Po nekaterih izračunih se lastništvo bivalnika izide, če v njem na leto preživite vsaj 60 dni. Nekateri sicer lastniške stroške znižujejo tudi z oddajo svojega avtodoma takrat, ko sami z njim ne potujejo. Za novi avtodom je vsakem primeru treba pripraviti več kot 45 tisoč evrov, cena navzgor pa pri največjih in najbolje opremljenih (tovornjaško ali avtobusno osnovo) presega tudi milijon. Cene bivalnih prikolic se začnejo pri desetih tisočakih. Z vidika lastništva je prikolica prijaznejša, poleg tega pa mnogim služi tudi kot drugi dom skozi celotno poletje v pavšalu na kamp parceli. Tukaj si je stroške mogoče deliti s sorodniki ali prijatelji.

Najem avtodoma v polni poletni sezoni stane med 140 in 160 evrov, odvisno od velikosti in opreme. K temu dodajte še stroške goriva, kampa, cestnin … Najem prikolice je pol cenejši, je pa ponudnikov, ki izposojajo bivalne prikolice, manj.

Vsako počitniško vozilo ima svoje čare in svoje pogoje, ki se jim je treba prilagoditi. Svoboda oddaljenih obzorij in stik z naravo pa povezuje vse različice. Pri opremi je danes meja praktično samo domišljija.  | Foto: Klemen Korenjak Vsako počitniško vozilo ima svoje čare in svoje pogoje, ki se jim je treba prilagoditi. Svoboda oddaljenih obzorij in stik z naravo pa povezuje vse različice. Pri opremi je danes meja praktično samo domišljija. Foto: Klemen Korenjak

AVTODOM
Prednosti: Slabosti:
odlična rešitev za potovanja ob vsakodnevni menjavi lokacije, hiter aktivacijski čas (brez pripenjanja) ob večdnevnih postankih v kampu potrebujete dodatno prevozno sredstvo, kolo, skuter …
bolj sproščena vožnja zlasti pri vzvratnem manevriranju dražji nakup ali najem, vzdrževanje in zavarovanje vozila
vseskozi dostopna prostorska in energijska povezanost med vozniškim in bivalnim delom omejena največja dovoljena masa vozila pri vožnji z vozniškim dovoljenjem B-kategorije, ki ne sme preseči 3.500 kg (velika lastna masa)
kompaktni "polintegrirci" in VAN-i primerni tudi za mestna središča, parkiranje na parkirnih mestih običajnih dimenzij občutljivost na bočni veter, ki zmanjšuje smerno stabilnost, velika višina zahteva previdnost pri ubranih ovirah in vejah v kampu
možnost uporabe vlečne naprave in dodatne tovorne ali celo bivalne prikolice velika poraba goriva pri alkoven, mansardnih izvedbah
prednosti namenske mehanske prilagoditve baznega vozila: motor, podvozje, vzmetenje ... omejitve (podvozi) zaradi velike višine pri alkoven izvedbah

 

BIVALNA PRIKOLICA
Prednosti: Slabosti:
možnost nemotene uporabe avtomobila ali drugega vozila ob odklopu prikolice zahtevnejša vzvratna vožnja zahteva nekaj vaje
cenejše zavarovanje, vzdrževanje in nakup ali najem priklapljanje vzame dodatni čas in zahteva natačnost (položaj kabla, varnostne zanke ...)
ob ustrezno motoriziranem avtomobilu, kombiju ... manjša poraba goriva širina vlečnega vozila in prikolice ni enaka, obvezna uporaba dodatnih ogledal
pri lahkih potovalnih izvedbah je prikolica zelo lepo vodljiva in primerna tudi za manjša vozila omejena uporabnost stabilizacijske elektronike, starejši avtomobil ne nadzirajo stabilnosti prikolice
lažja namestitev zaradi odklopa in tehničnih pomagal (možnost obračanja na mestu) na kamp mesto nadležna nihanja (velike prikolice) zaradi slabše ceste ali bočnega vetra pri neuporabi sodobnih priklopnih sistemov (breznihajne sklopke)
voznik ima na voljo več sodobnih asistenčnih sistemov, otroški sedež ima isofix sidrišča, potniki so zaščiteni tudi z vsemi aktivnimi in pasivnimi varnostnimi elementi avtomobila teža in velikost prikolice pogojujeta izbor vlečnega vozila ter vozniške kategorije v vozniškem dovoljenju

S katerim počitniškim vozilom ali rešitvijo bi se vi najraje odpravili na pot?

  • Avtodom
    36,48 %
    437 glasov
  • Bivalna prikolica
    14,77 %
    177 glasov
  • Šotorska prikolica
    4,67 %
    56 glasov
  • Strešni šotor
    4,34 %
    52 glasov
  • Bivalni kombi
    32,14 %
    385 glasov
  • Karavan z velikim prtljažnikom in kamp opremo
    2,34 %
    28 glasov
  • Kampiranje in karavaning me ne zanimata, sta predraga
    5,26 %
    63 glasov
Oddanih 1198 glasov
Ne spreglejte