Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
14.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Z družino na poti biatlon Potovalni Avtomoto Adria Mobil Jakov Fak Jakov Fak

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 14.55

6 let, 7 mesecev

Svetovni biatlonski prvak je z avtodomom odšel po sneg ...

Biatlonski svetovni prvak Jakov Fak o hiši na kolesih: Vedno si blizu in spočit

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Biatlonec Jakov Fak in njegov avtodom adria super sonic | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Med tistimi, ki na okrog potujejo v avtodomu, je tudi slovenski biatlonski as Jakov Fak. Lani je od novomeškega velikana evropske industrije bivalnih vozil v uporabo dobil avtodom in v njem preživel kar velik del leta. Povprašali smo ga po njegovi izkušnji ter o tem, kako sovpadata vrhunski šport in karavaning način življenja.

Jakov Fak za Siol.net: "Sam sem pri avtodomu hotel preizkusiti predvsem zimski del leta, ki je zelo zahteven." | Foto: Klemen Korenjak Jakov Fak za Siol.net: "Sam sem pri avtodomu hotel preizkusiti predvsem zimski del leta, ki je zelo zahteven." Foto: Klemen Korenjak

Kaj je tista ključna stvar pri avtodomu, ki prepriča vrhunskega športnika, biatlonca? Kaj bi sporočili ljudem, zakaj potovati v hiši na kolesih?

Meni je bilo pomembno to, da sem lahko vedno čim dlje časa čim bližje prizorišču in progi. To je bilo zame ključno. Čeprav imamo veliko prtljage, je bilo vse skupaj še vedno dovolj prostorno. Če pametno pakiraš, se da notri zares vse zložiti. Sam sem pri avtodomu hotel preizkusiti predvsem zimski del leta, ki je zelo zahteven. Ves dan si moker in vse skupaj se mora posušiti. Če imaš prtljažni prostor ogrevan, se da vse lepo posušiti. Tu so potem še preostale prednosti, vgrajene v avtodom, recimo talno gretje, ki je zame kot tekmovalca in športnika zelo pomembno. Zame je res velika prednost to, da lahko, potem ko si ves dan na snegu in te zebe v noge, prideš v avtodom, si sezuješ čevlje in si bos na toplih tleh.

Za vsakega tekmovalca je pomembno, da lahko po treningu pride v neko okolje, kjer se lahko res v miru spočije. | Foto: Klemen Korenjak Za vsakega tekmovalca je pomembno, da lahko po treningu pride v neko okolje, kjer se lahko res v miru spočije. Foto: Klemen Korenjak

Vaš adria sonic, velik integrirani avtodom iz Novega mesta, je bil torej pozimi mobilni bazni tabor. Kaj pa čez poletje?

Tudi čez poletje bo. Lani smo ga začeli uporabljati maja in je bil z nami vse leto. Res je bil v veliko pomoč. Z njim smo bili vedno na prizorišču, vedno čisto blizu. Preizkusil sem ga tudi poleti v vročini. Ko deluje bivalna klima, je notri res udobno, odlično za spanje. Za vsakega tekmovalca je pomembno, da lahko po treningu pride v neko okolje, kjer se lahko res v miru spočije. Ne pa, da se v postelji potiš, ker ti je vroče, ali pa se treseš, ker te zebe. Glede tega sem bil res zadovoljen v avtodomu.

Slovenski biatlonec hrvaškega rodu, svetovni prvak Jakov Fak se je v pretekli zimi v iskanju optimalnih snežnih razmer za trening s svojim avtodomom odpravil tudi visoko na sever, na Švedsko, kjer je lahko preizkusil, kako dobro so Dolenjci svoje bivalnike pripravili na ostre zimske razmere. Izpostavlja predvsem talno gretje in ogrevan garažni prostor. V Novem mestu se sicer lahko pohvalijo z odličnim tržnim deležem v skandinavskih državah. Ne gre pozabiti, da je inženir Sever pred pol stoletja, leta 1965, prvo bivalno prikolico, narejeno v Novem mestu, odpeljal in prodal prav na Švedsko. | Foto: Klemen Korenjak Slovenski biatlonec hrvaškega rodu, svetovni prvak Jakov Fak se je v pretekli zimi v iskanju optimalnih snežnih razmer za trening s svojim avtodomom odpravil tudi visoko na sever, na Švedsko, kjer je lahko preizkusil, kako dobro so Dolenjci svoje bivalnike pripravili na ostre zimske razmere. Izpostavlja predvsem talno gretje in ogrevan garažni prostor. V Novem mestu se sicer lahko pohvalijo z odličnim tržnim deležem v skandinavskih državah. Ne gre pozabiti, da je inženir Sever pred pol stoletja, leta 1965, prvo bivalno prikolico, narejeno v Novem mestu, odpeljal in prodal prav na Švedsko. Foto: Klemen Korenjak

Kakšna zanimiva anekdota s poti vrhunskega športnika s svojo hišo na kolesih?

Tina Maze in Jakov Fak športna ambasadorja Adrie iz Novega mesta.  | Foto: Klemen Korenjak Tina Maze in Jakov Fak športna ambasadorja Adrie iz Novega mesta. Foto: Klemen Korenjak

Vedno so vozili trenerji, tokrat pa sem rekel, da mi tega ne bodo vzeli in da bom tudi jaz vozil. Najprej sem gledal, kako so se na dolgi poti menjavali za volanom, sam pa sem sedel in užival. Potem sem si rekel, čakaj malo, to bom tudi jaz preizkusil. Ko smo se ustavili na črpalki, da smo natočili gorivo, sem kar sam sedel za volan. V avtodom sta se za tem vrnila trenerja in rekla, da ne bom jaz vozil, a sem jima povedal svoje. Fanta, toliko časa sem vaju gledal, zdaj moram pa še jaz poskusiti.

Tekmujete v izrazito tehničnem športu, kjer mora imeti človek občutek za razdaljo, oddaljenost … Je bilo lažje voziti sedemmetrsko hišo na kolesih? Ste imeli kaj težav s širino in višino pri vožnji?

Moram priznati, da je prvič, ko se usedeš na voznikov sedež, malo tako, tako, kar zadeva dimenzije. Ko uporabljaš vse dodatke, na primer prižgeš kamere, ki ti kažejo 360-stopinjski pogled okoli avtodoma, pa natančno vidiš, kje si v prostoru, in je super. To lahko uporabljaš tudi na avtocesti, da ti določeni kot pokrije slika s kamere. Sam sem navdušen nad vožnjo in okretnostjo.

Biatlon je izredno naporen šport, ki zahteva veliko talentov. Trening koncentracije v kuhinji avtodoma. Prsti morajo ostati celi. Jakov dogajanje med tekmo opisuje na slikovit način: "Predstavljajte si, da bi zdravnik tekel na vso moč, potem pa moral na hitro opraviti neki natančen kirurški poseg. Tako nekako je, ko se ustaviš na strelišču, se zadihan skoncentriraš in moraš zadeti okoli 11 centimetrov veliko tarčo na razmeroma veliki razdalji." | Foto: Klemen Korenjak Biatlon je izredno naporen šport, ki zahteva veliko talentov. Trening koncentracije v kuhinji avtodoma. Prsti morajo ostati celi. Jakov dogajanje med tekmo opisuje na slikovit način: "Predstavljajte si, da bi zdravnik tekel na vso moč, potem pa moral na hitro opraviti neki natančen kirurški poseg. Tako nekako je, ko se ustaviš na strelišču, se zadihan skoncentriraš in moraš zadeti okoli 11 centimetrov veliko tarčo na razmeroma veliki razdalji." Foto: Klemen Korenjak

Kaj bi predlagali slovenskim počitniškim nomadom? Kam naj jo mahnejo na potep?

Težje priporočam kakšno res lepo mesto, saj se moram vedno premikati po določenih lokacijah, kjer so biatlonski štadioni.

Potem pa predlagajte najlepše biatlonsko prizorišče, ki si ga je po vašem mnenju vredno ogledati tudi v poletnih mesecih.

Za poleti potem svetujem kar Oslo.

Ste vedeli, da …

Adria bo v modelno sezono 2017 vstopila s štirimi pomembnimi novostmi. Več bo znanega ob koncu junija. Obljubljajo veliko novosti, menda bo na Dolenjsko prišel celo nov dobavitelj baznih vozil. Nedvomno gre za veliko stvar. Poleg tega Adria napoveduje konkretno pomladitev in dopolnitev palete modelov različnih cenovnih razredov. | Foto: Klemen Korenjak Adria bo v modelno sezono 2017 vstopila s štirimi pomembnimi novostmi. Več bo znanega ob koncu junija. Obljubljajo veliko novosti, menda bo na Dolenjsko prišel celo nov dobavitelj baznih vozil. Nedvomno gre za veliko stvar. Poleg tega Adria napoveduje konkretno pomladitev in dopolnitev palete modelov različnih cenovnih razredov. Foto: Klemen Korenjak

… je v bivalno prikolico vgrajenih več kot 4.000 sestavnih delov, v avtodom pa kar od 5.000 do 6.500? V Novem mestu je na proizvodnji liniji samo en robot, ki poskrbi za čiščenje okvirjev ter nanos tesnilne mase okoli oken in vrat. Vse preostalo naredijo človeške roke v odlično organiziranem delovnem procesu.

… je v proizvodnjo vpletenih več kot 200 dobaviteljev in da je skoraj polovica (45 odstotkov) slovenskih?

… vsak mesec v bivalne nadgradnje v Novem mestu vgradijo kar četrt milijona (250 tisoč) lesenih pohištvenih elementov?

… imajo nič manj kot 12 tisoč kataloških številk sestavnih delov vseh velikosti in funkcij?

… v to slovensko tovarno na mesec v povprečju pripelje nič manj kot tisoč tovornjakov? Osrednje skladišče ima nadzorovano zračno vlago (55 odstotkov), da vse komponente ostanejo prvovrstno kakovostne.

… lahko s proizvodnje linije na dan zapelje 24 avtodomov, 25 počitniških prikolic in do osem bivalnih VAN-kombijev?

… je skupna površina tovarne kar 147.735 kvadratnih metrov?

Ne spreglejte